Borboly Csaba nu exclude posibilitatea unei mișcări de conștientizare
Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Harghita a ajuns într-o situație fără precedent după ce guvernul a redus considerabil sprijinul social pentru acest an. Criza financiară fără precedent a fost semnalată în repetate rânduri guvernului și ministerelor de resort. În ultima scrisoare formulată la începutul acestei luni și adresată premierului, a fost subliniat faptul că în cazul în care nu se va rectifica bugetul, instituția se va afla în imposibilitatea de a mai putea asigura susținerea întreținerii celor peste o mie de copii, vârstnici și persoane cu dizabilități aflați în grija instituției. Situația financiară arată în felul următor: pentru protecția copilului pentru anul 2017 a fost aprobată doar 77,75% din suma alocată în 2016, iar pentru susținerea centrelor de asistență socială a persoanelor cu dizabilități în 2017 s-a alocat doar 85,5 % din banii primiți în 2016.
Ultima actualizare: vineri, 08 septembrie 2017
Potrivit președintelui Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba, furnizarea serviciilor sociale este obligația constituțională a statului, iar situația în care se află Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Harghita, trebuie să fie rezolvată urgent.
Căutând soluții pentru rezolvarea situației grave, președintele consiliului județean și directorul general al instituției, Elekes Zoltán, s-au deplasat ieri la București, unde au avut întâlniri cu secretarii de stat György Attila și Sirma Caraman de la Ministerul Finanțelor Publice, respectiv Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, însă discuțiile purtate s-au încheiat fără succes.
Borboly Csaba vede patru soluții viabile, pentru care solicită în continuare susținere din partea fracțiunii parlamentare al UDMR, mulțumind în același timp pentru ajutorul acordat în organizarea întrevederilor cu reprezentanții ministerelor:
Una dintre aceste soluții ar fi creșterea sprijinului acordat de guvern de la 75% la 90% în privința cheltuielilor cu îngrijirea copiilor.
O a doua soluționare ar fi acoperirea costurilor din fondul de rezervă bugetară a guvernului.
Cea de a treia rezolvare ar fi realocarea sumelor rămase din programul cornul și laptele, iar în cazul în care unele societăți nu vor încheia subcontracte pentru acest an, motivând că prețurile contractate anul trecut sunt prea mici, vor rămâne fonduri, care ar putea fi redirecționate, până la noile achiziții publice.
Problema ar putea fi rezolvată și prin actualizarea standardelor de cost pentru serviciile sociale prin HG și alocarea fondurilor pe baza acestor standarde.
Președintele consiliului județean nu exclude nici posibilitatea unei mișcări de conștientizare organizată în București, în data de 20 septembrie. În acest sens el se bazează pe toate persoanele implicate, precum și pe toți cei care susțin cauza.
În cursul zilei de ieri președintele Borboly Csaba și prefectul Jean-Adrian Andrei au adresat o scrisoare către premierul Mihai Tudose, vicepremierul Sevil Shhaideh, ministru al dezvoltării regionale, și secretarul de stat Sirma Caraman de la Ministerul Finanțelor Publice, solicitând acoperirea cheltuielilor din fondul de rezervă.
Problema a constituit una dintre temele principale ale Dialogului Social din data de 7 septembrie, ocazie cu care liderii sindicali care reprezentau angajații direcției generale, au prezentat situația în care se află instituția.
Miercurea Ciuc, 8 septembrie 2017
Ţi-a plăcut acest articol?(0 Votări)63 vizualizări