Oaspeții spanioli au fost impresionați de casele de tip familial din județul Harghita

Și în cazul instituțiilor sociale este nevoie de reducerea birocrației

(0 Votări)72 vizualizări

Reprezentanții orașului spaniol Torrent (Valencia) s-au aflat în perioada 19-21 septembrie într-o vizită în județul Harghita, în cadrul proiectului For Roma with Roma. Scopul proiectului european la care participă și Consiliul Județean Harghita,  este schimbarea în ceea ce privește stereotipiile despre persoanele rome și schimbul de experiență în domeniul comunicării în lupta împotriva discriminării acestora.

Delegația orașului Torrent a vizitat în cursul zilei de luni, clasa de elevi romi de la școala din Șumuleu-Ciuc și două case de tip familial: sediul Centrului de Servicii Sociale din Miercurea-Ciuc din strada Progresului și casa de copii de la Frumoasa. Marți s-a aflat la Școala generală  Boga Alajos din Cozmeni, unde copiii de etnie romă au prezentat un scurt program artistic, apoi au purtat o discuție cu mediatorii școlari din județ. Mai apoi au vizitat centrele de tip familial ale Asociației Sfântul Francisc din Băile Tușnad, Cetățuia, Sânsimion, la ultima locație au vizitat și ferma care aparține asociației.

Oaspeții, Maria José Muñoz Pretel și Lorena Pedrón Gutiérrez au împărtășit  experiențele trăite în cadrul vizitei în județul Harghita președintelui consiliului județean, Borboly Csaba. Acestea au fost impresionate de casele de tip familial, de atmosfera familiară, centrarea către nevoile copiilor pe care au regăsit-o în județul Harghita și au menționat că în Spania, serviciile sociale are un caracter mult mai rigid și se fac eforturi susținute pentru îmbunătățirea acestei situații. S-a vorbit și despre faptul că în Spania se acordă la fel de multă atenție părinților, ca și copiilor din familiile aflate în situații dificile, dar și faptul că se depun eforturi pentru ca familia să rămână împreună. Borboly Csaba a menționat faptul că la nivel local există numeroase exemple bune în acest domeniu, însă situația este îngreunată de politicieni din București și este nevoie de schimbarea acestor aspecte.

Ambele părți au pus accentul pe necesitatea reducerii birocrației, deoarece aceasta s-ar face în beneficiul copiilor. Președintele consiliului județean a afirmat că partenerii din cadrul proiectului vor da „o mână de ajutor” în comunicarea rezultatelor obținute în județul Harghita, iar aceasta ar putea avea o influență asupra modulului de gândire a forurilor decizionale de la București.

 

Miercurea-Ciuc, 21 septembrie 2016


Știri internaționale ]

 

POSTURI VACANTE
Pagini tematice

Calendar evenimente
«aprilie, 2024»
lmmjvsd
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
FACEBOOK

Proiecte

 

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

 

DAUNE CAUZATE DE ANIMALE SĂLBATICE

Urgenţe

Număr unic pentru apeluri de urgenţe:

112

Serviciul permanent de deszăpezire al drumurilor judeţene asigurat de Consiliul Judeţean Harghita:

0266 207 774