Nouă metodă educațională în sprijinul tinerilor care fac parte din așa numita generație pierdută

Comisia de specialitate a aprobat în unanimitate proiectul de aviz înaintat de către Borboly Csaba

(0 Votări)19 vizualizări

„Tinerii noștri trebuie să stăpânească aptitudinile care sunt cele mai căutate pe piața forței de muncă”, afirmă Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita și raportor în cadrul Comitetului Regiunilor. 

În data de 2 aprilie la Bruxelles, Borboly Csaba a prezentat proiectul de aviz Consolidarea educației STI(A)M în UE la ședința Comisiei pentru politica socială, educație, ocuparea forței de muncă, cercetare și cultură (SEDEC) din cadrul Comitetului Regiunilor. Acest proiect de aviz are la bază experiența și educația bazată pe proiecte.

Unul dintre aspectele importante ale proiectului de aviz este că prin intermediul experienței și educației bazată pe proiecte, o regiune cum este județul Harghita poate obține rezultate remarcabile în ceea ce privește ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor. Educația STI(A)M încurajează ca disciplinele să fie concepute și predate într-un sistem coordonat și multidisciplinar, și nu în felul în care aceste materii și discipline științifice sunt în momentul de față predate în România, independent sau în paralel. Conform proiectului de aviz în sectoarele legate de STIM numărul de locuri de muncă va crește, aceasta reprezentând o soluție și pentru tinerii proveniți din cadrul așa-numitei generații pierdute. Pentru tinerii NEET (not in education, employment or training) ar putea reprezenta o soluție reală, în cazul în care metoda educațională va fi introdusă la toate nivelurile de învățământ, respectiv dacă se va reduce și lipsa cadrelor didactice calificate în acest sens.

Borboly Csaba a afirmat în această privință că trebuie identificate acele soluții cu ajutorul cărora sunt sprijiniți tinerii să își facă un viitor pe tărâmurile natale. „În vederea dezvoltării sistemului educațional STIM este importantă definirea clară a direcțiilor de urmat și asigurarea surselor de finanțare. Este nevoie de mai multe cadre didactice care să treacă dincolo de modalitățile tradiționale de predare și să încurajeze elevii în abordarea învățământului pe bază de proiecte. În ceea ce privește învățământul profesional și educația adulților există numeroase opțiuni în vederea organizării cursurilor de formare pe termen scurt. În plus este necesară implicarea organizațiilor profesionale, angajatorilor pentru a răspunde cererii de pe piața forței de muncă a unei regiuni. În acest sens instituțiile de învățământ superior au un rol important”, a spus Borboly Csaba și a adăugat că Comisia Europeană ar putea elabora un cadru general pentru STIM, ținând cont de drepturile comunităților minoritare naționale și lingvistice.

În cadrul ședinței plenare a Comitetului Regiunilor, comisarul european Navracsics Tibor a vorbit despre strategia europeană pe termen lung în ceea ce privește cultura, învățământul, politicile de tineret și sport. S-a menționat faptul că se dorește dublarea fondurilor alocate în cadrul programului Erasmus bugetul acestuia ajungând la 30 milioane de euro. Se are de asemenea, în vedere ca tinerii din  mediul rural și cei aflați la marginea societății să poată lua parte la acest program. În continuare, va fi majorat bugetul programului Europa Creativă, acesta ajungând la o valoare de aproape două miliarde de euro (informații suplimentare cu privire la aceste aspecte, găsiți aici). Pe baza celor mai sus-menționate Borboly Csaba propune încurajarea participării tinerelor cadre didactice în cadrul programului Erasmus+, punându-se accent în cadrul programelor de formare pe educația STIM și asigurându-se instrumentele necesare în acest sens.

Varianta finală a proiectului de aviz va fi votată la ședința plenară a Comitetului Regiunilor care va avea loc în luna iunie.

Informații suplimentare legate de acest proiect de aviz puteți accesa:

https://www.borbolycsaba.ro/ro/consolidarea-educatiei-stiam-in-ue/

Proiectele de aviz înaintate de Borboly Csaba în cadrul Comitetului Regiunilor pe tema educației, le puteți consulta pe următorul link:

https://www.borbolycsaba.ro/ro/raportor-in-comitetul-regiunilor/

Albumul foto realizat cu ocazia evenimentului:

https://www.flickr.com/photos/cor-photos/

Miercurea Ciuc, 2 aprilie 2019


[ Știri internaționale ]

 

POSTURI VACANTE
Pagini tematice

Calendar evenimente
«martie, 2024»
lmmjvsd
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
FACEBOOK

Proiecte

 

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

 

DAUNE CAUZATE DE ANIMALE SĂLBATICE

Urgenţe

Număr unic pentru apeluri de urgenţe:

112

Serviciul permanent de deszăpezire al drumurilor judeţene asigurat de Consiliul Judeţean Harghita:

0266 207 774