Ministerul Educației Naționale sancționat de Consiliul Național de Combatere a Discriminării

6 luni are la dispoziție ministerul pentru a pune în aplicare prevederile legale referitoare la predarea limbii române elevilor aparținând minorităților

(0 Votări)46 vizualizări

Consiliului Județean Harghita i s-a comunicat decizia consiliului național de discriminare zilele trecute și conform acesteia Ministerul Educației Naționale este amendat cu două mii de lei, respectiv este obligat să respecte legislația și să elimine fapta de discriminare în termen de șase luni. 

Petiția referitoare la predarea limbii române copiilor care aparțin minorității maghiare a fost înaintată în luna iulie a anului 2018 de către Consiliul Județean Harghita, căruia i s-a alăturat Uniunea Cadrelor Didactice Maghiare din România, respectiv patru elevi. Documentul scoate în evidență neajunsurile care sunt reflectate și de statistici: aproximativ jumătate din elevii care urmează cursurile școlilor cu predare în limba maghiară, nu obțin notă de trecere la examene la disciplina limba și literatura română, în vreme ce la alte discipline notele sunt bune. Totodată, petiția scoate în evidență faptul că deși există prevederi legale, nu au fost asigurate manuale și programe școlare speciale pentru predarea limbii române elevilor aparținând minorităților naționale și nu au fost elaborate nici metodologii de evaluare a cunoștințelor acumulate.

„Iată o nouă dovadă a faptului că minoritatea maghiară este discriminată. Din anul 2015 depunem eforturi în vederea predării în mod corespunzător a limbii române elevilor care aparțin minorităților naționale. Munca asiduă de mai bine de patru ani are roade, studiile realizate au venit în susținerea demersurilor noastre de a demonstra că este nevoie de un program special pentru însușirea limbii române de către elevii maghiari. În cadrul consiliului județean ne-am folosit de toate instrumentele avute la îndemână pentru găsirea acelor modalități prin intermediul cărora copiii maghiari să poată să obțină, în mod eficient, cunoștințe de limbă română. Au fost organizate atât pentru elevi, cât și pentru profesori tabere, cursuri, s-au redactat chiar și manuale alternative. Însă nu avem competență pentru a îndeplini sarcinile care revin ministerului educației. În cursul anului 2018 am depus o plângere în urma căreia ministerul educației de la acea vreme, Valentin Popa, și-a depus demisia. Deși nu este de competența consiliului județean, la fel ca și alte aspecte în care ne implicăm, depunem eforturi pentru schimbarea situației. Ministerul are la dispoziție șase luni pentru îndepărtarea faptei de discriminare, iar dacă nu se va înregistra nici o schimbare, atunci, împreună cu grupul de lucru din cadrul consiliului județean vom continua demersurile demarate, până când se va găsi o soluție în acest sens,” a afirmat Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita. Acesta a ținut să mulțumească grupului de lucru, inspectoratului școlar județean, Asociației pentru Județul Harghita și colegilor din cadrul consiliului județean pentru demersurile întreprinse în scopul unei predări eficiente a limbii române elevilor care aparțin minorităților naționale.

Comunicatele de presă emise de către Consiliul  județean pe această temă, respectiv studiile realizate de grupul de analiză și sinteză din cadrul consiliului Județean, pot fi consultate accesând link-urile de mai jos:

https://judetulharghita.ro/stiri/limba-romana.html

Studii privind predarea și învățarea limbii române în școlile și secțiile cu predare în limba maghiară ale județului Harghita

http://analiza.judetulharghita.ro/wp-content/uploads/2018/12/SKM_C45818100108490.pdf

Situația predării limbii române în județul Harghita

http://analiza.judetulharghita.ro/situatia-predarii-limbii-romane-in-judetul-harghita/

 

Miercurea Ciuc, 26 februarie 2020

POSTURI VACANTE
Pagini tematice

Calendar evenimente
«martie, 2024»
lmmjvsd
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
FACEBOOK

Proiecte

 

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

 

DAUNE CAUZATE DE ANIMALE SĂLBATICE

Urgenţe

Număr unic pentru apeluri de urgenţe:

112

Serviciul permanent de deszăpezire al drumurilor judeţene asigurat de Consiliul Judeţean Harghita:

0266 207 774