Campania de promovare a Consiliului Județean Harghita și-a atins scopurile
(0 Votări)233 vizualizări
Șirul de întrevederi în vederea promovării învățământului profesional, inițiat de Consiliul Județean Harghita, a luat sfârșit, la fel și prima perioadă de înscriere la școlile profesionale. Despre acest subiect au vorbit la întrevederea care a avut loc joi, 30 iunie la sediul consiliului județean și la care au fost prezenți Barabás Csaba, directorul agenției de dezvoltare județeană din cadrul consiliului județean, Gârbea Petru, inspector general județean, Szabó Irén Otília, reprezentanta Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Harghita, respectiv directorii și directorii adjuncți ai școlilor profesionale din zonele Ciuc, Odorhei, Gheorgheni. Din cele afirmate de reprezentanții școlilor reiese care sunt clasele în care mai sunt locuri libere.
Ultima actualizare: vineri, 01 iulie 2016
La Liceul tehnologic Székely Károly Miercurea-Ciuc mai este nevoie de un număr de 28 de elevi pentru clasa cu profil reparații auto, lăcătuș/vopsitor caroserii auto, electrician. La Liceul tehnologic Kós Károly pe 14 locuri în clasa cu profil de tâmplărie s-au înscris până acum 7 elevi, iar la profilul instalatori apă-gaz, 23 de înscriși pe 28 de locuri. La Liceul Tehnic Bányai János din Odorheiu-Secuiesc, la profilul de tâmplărie mai sunt 3 locuri, confecționer 27, mecanică 17. La Colegiul Tehnic Batthyány Ignác din Gheorgheni mai sunt așteptați 5 elevi la profilul de chelner, iar la Liceul tehnologic Eötvös József de la Odorheiu-Secuiesc, elevii se pot înscrie pe încă 8 locuri libere la profilul de grădinar. La liceul cu profil tehnologic Tivai Nagy Imre din Sânmartin mai sunt așteptați 6 chelneri și 2 agricultori montani. La Liceul tehnologic Zeyk Domokos din Cristuru-Secuiesc, mai sunt: 8 locuri la profilul reparații auto, lucrător industria textilă – 10, tâmplar – 3, grădinar – 28, vânzător comercial – 7. Liceul tehnologic Fogarasy Mihály din Gheorgheni mai oferă 14 locuri la profilul textil, tâmplărie – 4, reparații auto – 14.
În cadrul discuției s-a vorbit și despre faptul că numărul ofertelor de muncă este adesea mai mare decât al absolvenților, spre exemplu în cazul profilului din industria ușoară de la liceul tehnologic din Székely Károly din Miercurea-Ciuc, elevii nu acceptă aceste locuri de muncă din cauza remunerației foarte scăzute. Reprezentanții școlilor de profil își exprimă speranța ca absolvenții să-și găsească loc de muncă în concordanță cu studiile absolvite. S-a atras atenția asupra faptului că între elevii care s-au înscris se numără și elevi cu medii peste nota 9.
Barabás Csaba, directorul agenției de dezvoltare din cadrul consiliului județean este de părere că rezultatele colaborării între consiliul județean, instituțiile de profil și întreprinzători vor fi vizibile în timp, în acest scop trebuie continuate aceste demersuri. Gârbea Petru a spus că este nevoie de schimbarea mentalității care dăinuie de un sfert de secol cu privire la faptul că părinții consideră că numai cu bacalaureat și facultate pot avea succes în viața copiii lor. Acesta a continuat prin a spune că este nevoie și de oamenii care știu o meserie, iar pe aceștia trebuie să îi prețuim. Szabó Irén Otília a spus că în ceea ce privește campania de săptămâna trecută, aceasta este rezultatul muncii în echipă și că s-a consolidat relația dintre instituții și sfera civilă.
Consiliul Județean Harghita, împreună cu agenția de dezvoltare, respectiv cu inspectoratul județean școlar, școlile profesionale și asociațiile întreprinzătorilor, desfășoară de mai bine de trei ani o activitate prin care dorește să atragă atenția tinerilor și părinților, cu privire beneficiile alegerii frecventării cursurilor școlilor profesionale, în detrimentul celor liceale. Avem nevoie de persoane calificate în practicarea unor meserii, prin acest mod se reușește motivarea tinerilor a nu părăsi țara. Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita a întreprins în nenumărate rânduri demersuri în sensul celor promovării învățământului profesional. În acest sens, președintele consiliului județean s-a adresat primului ministru Dacian Cioloș în vederea informării cu privire la demersurile realizate în acest sens în județul Harghita (http://judetulharghita.ro/upload/public/consiliu/propuneri/2016/06_13_Ciolos_MiniszterelnokUr_Szakoktatas.pdf), iar cu altă ocazie a propus înaintarea unei petiții pentru schimbarea directorului centrului județean de asistență educațională, în cazul în care nu se va implica în activitatea de consilierii a elevilor http://judetulharghita.ro/stiri/petitie-pentru-schimbarea-din-functie-a-directorului-centrului-judetean-de-resurse-si-asistenta-educationala-harghita.html.
Grupul de analiză din cadrul consiliului județean a pregătit un raport cu privire la orientarea profesională, care poate fi accesat la următorul link: http://analiza.judetulharghita.ro/orientare-profesionala-in-judetul-harghita-raport-de-cercetare/.
Miercurea-Ciuc, 30 iunie 2016
Ţi-a plăcut acest articol?(0 Votări)233 vizualizări