Locuințe protejate în județul Harghita

A avut loc ședința extraordinară a Consiliului Județean Harghita 

(0 Votări)20 vizualizări

Consiliul Județean Harghita a votat în cadrul ședinței extraordinare a instituției care a avut loc în data de 22 martie, proiectul de hotărâre care are în vedere construirea din fonduri europene a unor locuințe protejate pentru victimele violenței domestice. în cadrul proiectului național va participa Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Harghita, instituție subordonată consiliului județean. În continuare s-a votat proiectul de hotărâre privind repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale a sumelor aferente cotei de 17,5% din impozitul pe venit și a sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale pe anul 2019. Acesta este motivul convocării ședinței extraordinare, iar Borboly Csaba președintele Consiliului Județean Harghita a mulțumit pe această cale reprezentanților UDMR în parlament, deoarece mulțumită intervenției acestora au crescut semnificativ sumele aprobate, comparativ cu cele propuse inițial. 

Președintele consiliului județean a adus la cunoștința celor prezenți o situație nefericită, și anume alunecarea de teren de pe drumul comunal 34 spre localitatea Ulcani. Din această cauză traseul autobuzelor va fi deviat.

S-a modificat lista provizorie a programelor de investiții a consiliului județean, fiind nevoie de aceasta pentru prelungirea termenului de atestare pentru produsele cu marca Produs Secuiesc, respectiv proiectul direcției de protecție a copilului. Directorul DGASPC Harghita, Elekes Zoltán a vorbit despre faptul că din păcate și în județul Harghita numeroase persoane devin victime ale violenței domestice, astfel se justifică constituirea unor locuințe protejate unde pot fi găzduite temporar aceste victime. Proiectul național finanțat de UE are o durată de patru ani și oferă finanțare timp de trei ani pentru  locuință protejate.

Ședința de consiliu a debutat cu o veste tristă: un bărbat de 35 de ani din localitatea Crișeni a fost atacat de un urs, în data de 22 martie. Materialul video pe această temă poate fi consultat la linku-ul de mai jos:

https://www.facebook.com/borbolycsaba.ro/videos/315286275845963/

Pe durata ședinței, consilierul județean Kolumbán Dávid i-a informat pe cei prezenți cu privire la faptul că bărbatul atacat de urs, a decedat. S-a ținut un  moment de reculege în amintirea victimei.

Borboly Csaba i-a solicitat lui Elekes Zoltán să investigheze situația celor doi copii minori pe care victima atacului de urs îi creștea singur, respectiv și consiliul județean va vedea modul în care poate sprijini familia victimei.

Președintele consiliului județean a atras atenția asupra faptului că problema urșilor va fi și mai gravă decât în anii precedenți dat fiind faptul că nu se iau măsuri nici la nivel național,  și nici european. Bíró Barna Botond, vicepreședintele consiliului județean a spus că nu se dorește exterminarea unei specii protejate, ci stabilizarea numărului de exemplare din cadrul populației, în conformitate cu habitatele. Consilierii județeni au conchis că situația este intolerabilă și trebuie luate măsuri în vederea protejării vieții omenești.

 

Miercurea Ciuc, 22 martie 2019


[ Știri generale ]

 

POSTURI VACANTE
Pagini tematice

Calendar evenimente
«mai, 2024»
lmmjvsd
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
FACEBOOK

Proiecte

 

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

 

DAUNE CAUZATE DE ANIMALE SĂLBATICE

Urgenţe

Număr unic pentru apeluri de urgenţe:

112

Serviciul permanent de deszăpezire al drumurilor judeţene asigurat de Consiliul Judeţean Harghita:

0266 207 774