Incubatorul de afaceri în domeniul IT, la Miercurea Ciuc

Bună colaborare între consiliul local și cel județean 

(0 Votări)98 vizualizări

După cum v-am informat și în prealabil, pentru înființarea de incubatoare de afaceri se pot accesa fonduri de finanțare în cuantumul a 50% din valoarea investiției. Profitând de această oportunitate, Primăria municipiului Miercurea Ciuc și Consiliul Județean Harghita doresc să obțină finanțare pentru înființarea unui incubator de afaceri la Miercurea Ciuc.

 

În acest sens, în zilele de 30 ianuarie la sediul consiliului județean și 31 ianuarie la sediul primăriei municipale au avut loc dezbateri cu părțile interesate. Clădirea desemnată pentru înființarea acestui incubator este cea aflată la intersecția dintre străzile Petőfi Sándor și Kőrösi Csoma Sándor – clădirea cunoscută sub denumirea de Vigadó. Documentația de avizare a lucrărilor de intervenție (DALI) elaborată în anul 2012 a fost predată consiliului județean. În ceea ce privește asigurarea aportului propriu acesta va fi suportat jumătate de consiliul județean și cealaltă jumătate de primăria Miercurea Ciuc. Același lucru se va întâmpla și în cazul cheltuielilor de funcționare. În cazul incubatorului de afaceri de la Miercurea Ciuc trebuie respectate condițiile de participare, și anume înființarea unui incubator sectorial. Conform condițiilor, afacerile care își vor desfășura activitatea în acest incubator trebuie să aibă obiect de activitate asemănător. Toate firmele incubate trebuie să activeze într-unul dintre următoarele domenii economice: turism, textile și pielărie (inclusiv încălțăminte), lemn și mobilă, industrii creative, industria auto și componente, tehnologia informațiilor și telecomunicațiilor, sănătate, energie și management de mediu, bioeconomie, construcții, cercetare și dezvoltare.

Colegi din cadrul Consiliului Județean Harghita, ai Primăriei Miercurea Ciuc, Asociația Antreprenorilor din Ciuc, reprezentanții biroului The House Coworking din Miercurea Ciuc, și reprezentanți ai Universității Sapientia au ajuns la concluzia că unul dintre domeniile oportune ar fi cel IT. Printre condițiile de obținere a finanțării este menționat și faptul că în cadrul incubatorului sectorial trebuie să funcționeze minim 16 afaceri start-up cu același domeniu de activitate.

Viceprimarul orașului Füleki Zoltán este de părere că prin acest proiect se ating două scopuri, pe lângă reabilitarea unei clădiri vechi din centrul orașului, aceasta va avea și un rol important, în folosul tinerilor.

Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita a afirmat și cu alte ocazii  că incubatoarele de afaceri au menirea de dezvolta sectorul economic și fiecare trebuie tratate individual. Se are în vedere ca pe lângă incubatorul de afaceri de la Odorheiu-Secuiesc, să fie înființate incubatoare sectoriale nu numai la Miercurea Ciuc, ci și la Cristuru-Secuiesc, Gheorgheni, și un al doilea incubator la Odorheiu-Secuiesc. În privința acestora continuă întrevederile și dezbaterile. Președintele consideră că alegerea domeniului IT este o opțiune bună și datorită faptului că tinerii care lucrează  în momentul de față în acest domeniu la Cluj, vor avea oportunitatea de a lucra în condiții benefice, acasă.

O altă condiție este ca operatorul incubatorului de afaceri să aibă experiență de doi ani în domeniu. În momentul de față se examinează posibilitatea ca la asocierea din cazul Harghita Business Center, unde există un parteneriat între Consiliul Județean Harghita, Primăria Odorheiu-Secuiesc și Dealu, să se alăture și Miercurea Ciuc, Gheorgheni și Cristuru-Secuiesc. Personalul necesar funcționării acestor incubatoare de afaceri urmează a fi cooptate.

 Miercurea Ciuc, 31 ianuarie 2018


[ Știri generale ]

 

POSTURI VACANTE
Pagini tematice
Calendar evenimente
«decembrie, 2024»
lmmjvsd
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

FACEBOOK

Proiecte

 

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

 

DAUNE CAUZATE DE ANIMALE SĂLBATICE

Urgenţe

Număr unic pentru apeluri de urgenţe:

112

Serviciul permanent de deszăpezire al drumurilor judeţene asigurat de Consiliul Judeţean Harghita:

0266 207 774