Go local! – Best practices of sustainable food policy on local level este titlul workshop-ului organizat în cadrul Săptămânii europene a orașelor și regiunilor, la Bruxelles. Șirul de evenimente este organizat în comun de Comitetul European al Regiunilor (CoR) și de Direcția Generală Politică Regională și Urbană (DG REGIO) a Comisiei Europene, iar în acest an săptămâna orașelor și regiunilor europene are loc în perioada 9-12 octombrie.
Ultima actualizare: vineri, 13 octombrie 2017
Workshop-ul a fost moderat de europarlamentarul Iuliu Winkler.
În prezentarea sa, Borboly Csaba, președintele Consiliului județean a vorbit despre produsele tradiționale locale și impactul acestora asupra sustenabilității agriculturii. Abordarea a avut în vedere perspectiva și situația din România și din județul Harghita. Astfel, având în vedere că economia națională nu prezintă un grad de diversificare foarte mare, dar și capacitatea de valorificare a produselor agricole scăzută, este nevoie de stabilirea unor direcții strategice pentru promovarea produselor tradiționale locale și organice, respectiv dezvoltarea infrastructurii în acest sens. Consiliul Județean Harghita, prin Strategia de dezvoltare economică a județului Harghita pentru perioada 2012-2020 stabilește direcțiile cheie, printre care se numără producere de alimente de calitate la nivel local, exploatarea potențialului turistic și îmbunătățirea spiritului antreprenorial.
În ceea ce privește produsele tradiționale locale s-a menționat că până în momentul de față marca Produs secuiesc este utilizată de 109 producători pentru 836 de produse care pot fi valorificate lunar în cadrul târguri organizate în acest sens. Informații detaliate despre aceste aspecte a oferit președintele Asociației de Dezvoltare Rurală a Consiliului Județean Harghita, Márton István.
În ceea ce privește crearea unui grup interregional, Borboly Csaba a menționat că reglementările europene menționează frecvent aspecte referitoare la rolul producătorilor locali, respectiv modalitățile de obținere și valorificare a produselor tradiționale locale de calitate.
„Considerăm că prin înființarea acestui grup se va asigura o garanție consumatorilor în ceea ce privește calitatea produselor locale, fiind totodată un instrument eficient în ceea ce privește dezvoltarea sustenabilă a zonelor rurale. Scopul activității grupului interregional este prin urmare, promovarea interesului agricultorilor locali”, a afirmat Borboly Csaba.
„Să contribuim la reducerea impactului negativ al schimbărilor climatice prin îmbunătățirea procesului de realizare al produselor de calitate. Acesta este motivul pentru care vă rog să sprijiniți inițiativa de crearea a acestui grup interregional”, a conchis Borboly Csaba, raportor în cadrul Comitetului regiunilor.
Au luat cuvântul Daniel Buda, reprezentant al Partidului Popular European și membru în comisia pentru agricultură, Páczay György expert din partea Parlamentului European și Robert Sorin Negoiță, președintele delegației României în cadrul Comitetului Regiunilor. A urmat prezentarea bunelor practici din domeniu, din Ungaria. Prezentări au susținut Alin-Adrian Nica, membru al delegației României în cadrul Comitetului Regiunilor și Arno Kompatscher, raportor din partea regiunii Tirolul de Sud, care a catalogat ca fiind oportună inițiativa în ceea ce privește crearea grupului interregional.
Concluziile workshop-ului au fost formulate de europarlamentarul Sógor Csaba. În cadrul workshop-ului s-a formulat faptul că organele decizionale de la nivel european trebuie să aibă în vedere asigurarea beneficiilor micilor producători, asemenea celor din regiunea noastră.
La finalul workshop-ului s-au degustat produse locale harghitene, de mare popularitate s-au bucurat pâinea de casă, produsele lactate, produse din carne, zacusca, respectiv siropurile și genuri. Foto aici.
Borboly Csaba a mulțumit echipei implicate în derularea evenimentului.
Materialul video realizat cu această ocazie poate fi accesat aici LINK.
Fotografii încărcate pe pagina Comitetului Regiunilor, care surprind momente din cadrul workshop-ului pot fi accesate a următorul link: https://www.flickr.com/photos/euregionsweek/albums/72157687745513514
Miercurea Ciuc, 11 octombrie 2017
Ţi-a plăcut acest articol?(0 Votări)69 vizualizări