Județul Harghita își dorește să fie o gazdă bună
În cursul zilei de azi a fost făcut public anunțul conform căruia Papa Francis se va afla perioada 31 mai–2 iunie într-o vizită în România, dând curs și invitației Arhiepiscopiei romano-catolice de la Alba-Iulia, respectiv arhiepiscopului romano-catolic Jakubinyi Gyorgy, de a vizita mănăstirea franciscană de la Șumuleu-Ciuc.
Ultima actualizare: marţi, 15 ianuarie 2019
În același timp cu publicarea anunțului, vineri, 11 ianuarie, de la ora 11,00 a avut loc ședința extraordinară a Consiliului Județean Harghita, la care au fost invitați de către Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita, preotul catolic Gábor Zoltán și cantorul Incze Sándor, de la biserica din localitatea Frumoasa, cei care au condus corurile din Ciucul de Sus în pelerinajul de la Roma de anul trecut. Președintele consiliului județean a catalogat vizita în România ca fiind un succes al diplomației române și maghiare, datorită faptului că Papa Francisc va efectua o vizită de trei zile și nu o „vizită fulger”.
„Se poate lesne constata că acest eveniment este un mare succes pentru Arhiepiscopia romano-catolică din Transilvania. Iar pentru acest eveniment istoric, județul Harghita trebuie să fie o gazdă bună, astfel de azi vom începe pregătirile în acest sens”, a afirmat în cadrul ședinței extraordinare, Borboly Csaba.
Pentru ca această vizită istorică să aibă loc s-a lucrat timp de mai mulți ani. În cursul anului 2017 s-a aflat în vizită la Șumuleu Ciuc, nunțiul papal Miguel Maury Buendía. La slujba pelerinajului de Rusalii au luat parte arhiepiscopul Jakubinyi György, episcopul Tamás József, Potyó Ferenc általános helynök, președintele UDMR Kelemen Hunor, Borboly Csaba președintele consiliului județean și Becze István consilier județean. Ambasadorul Vaticanului la București a avut cuvinte de laudă în ceea ce privește strânsa legătură avută cu reprezentanții cultelor istorice din regiunea noastră. „Unul dintre scopurile principale ale pelerinajului de la Roma, la care au luat parte Semjén Zsolt, viceprim-ministrul Ungariei, Habsburg-Lotharingiai Eduárd și Kovács Ádám Zoltán, ambasadorii Ungariei la Vatican, respectiv la Roma –, a fost acela de a-l invita pe Papa Francisc în vizită la noi”, a adăugat Borboly Csaba. În opinia acestuia, la vizita din data de 1 iunie trebuie să fim o astfel de gazdă pentru mai multe sute de invitați, ca aceștia să-și dorească să revină pe meleagurile noastre.
„Vizita Papei Francisc va avea loc în aceeași perioadă cu Zilele Județului Harghita, astfel pregătim programe diverse prin intermediul cărora îi vom motiva pe pelerini să petreacă cât mai multe zile aici, chiar și o săptămână, astfel ca după vizita Papei să rămână și la sărbătoarea de Rusalii de la Șumuleu-Ciuc. În acest sens, contăm pe implicarea activă a locuitorilor din județ, organizațiile cultelor și cele civile, UDMR și celelalte partide politice, respectiv instituțiile culturale și așteptăm propunerile, opiniile acestora cu privire la acest eveniment”, a spus Borboly Csaba. Acesta a mai spus că vizita Papei este un moment unic nu numai pentru maghiari, ci și pentru români.
Preotul Gábor Zoltán din localitatea Frumoasa a spus în cadrul ședinței extraordinare că unul dintre scopurile pelerinajului la Roma al corurilor din Ciucul de Sus a fost și aducerea în discuție a beatificării episcopului romano-catolic, Márton Áron. Preotul a mai spus că Papa Francisc este primul urmaș iezuit al Sfântului Petru, la Vatican.
Cantorul Incze Sándor și-a asumat să țină legătura cu conductorii corurilor din regiune și să asigure prezența și serviciul coral a mai bine de o mie de oameni, în eventuala organizare a unei slujbe în aer liber, cu ocazia vizitei papei la Șumuleu-Ciuc.
„Primirea numeroșilor pelerini reprezintă o sarcină și o responsabilitate enormă, fie că abordăm această vizită din punct de vedere spiritual, sau turistic”, a adăugat consilierul județean, Becze István.
Consilierul județean, Szentes Antal a propus oferirea în dar Papei Francisc a unui costum popular specific zonei Ciucului de Sus, și a nu în ultimul rând, cooptarea în organizarea evenimentelor și a doamnei Lázár Csilla, conducătorul Muzeului Márton Áron din Sândominic.
Miercurea Ciuc, 11 ianuarie 2019
Ţi-a plăcut acest articol?(0 Votări)69 vizualizări