Este nevoie de reforma gestionării cinegetice

Burse pentru cercetările tinerilor specialiști

(0 Votări)26 vizualizări

Consiliul Județean Harghita împreună cu Asociația pentru Județul Harghita a inițiat un program de acordare a burselor pentru sprijinirea cercetărilor, studiilor tinerilor specialiști care se pregătesc în domeniul utilizării durabile a resurselor naturale, agricultură, conviețuirea oamenilor cu carnivorele mari.

Cercetările derulate în perioada decembrie 2018 și aprilie 2019 au fost prezentate în cadrul conferinței Gestiunea cinegetică și protecția naturii în Ținutul Secuiesc care a avut loc la sediul consiliului județean din Miercurea Ciuc, în data de 28 iunie. S-au ținut prelegeri în domeniu, iar la final propunerile formulate de-a lungul zilei au fost cuprinse într-o carte albă.

Conferința a fost moderată de conducătorul grupului de lucru pentru gestionarea cinegetică, Demeter László cei prezenți fiind salutați, prin intermediul unui mesaj video de către Borboly Csaba. Președintele consiliului județean a afirmat că documentul (cartea albă) va contribui la obținerea unei imagini mai clare și a soluțiilor în domeniu. În vederea identificării soluțiilor vor contribui abordarea inovativă a tinerei generații, respectiv cunoștințele generației mai în vârstă. Borboly Csaba a spus că este nevoie de identificarea în comun a unei soluții în vederea coexistenței omului și a carnivorelor mari, scopul fiind menținerea populației și asigurarea gestionării cinegetice, respectiv utilizarea resurselor din turism.

Csató Éva, în lucrarea sa a cercetat conflictele dintre om și urs în județul Harghita dat fiind faptul că problemele cauzate de urși aici sunt zilnice. În urma sondajului de opinie reiese faptul că populația consideră că este nevoie de luarea urgentă a măsurilor, înființarea unui grup de acțiune regional care poate interveni în situațiile critice.

Crearea de arături/ogoare de hrană pentru vânat ar contribui la hrănirea, monitorizarea și identificarea potențialului habitat al animalelor sălbatice, respectiv la scăderea conflictului dintre om și urs. Ráduly Kinga în lucrarea sa a cercetat acele locații din județul Harghita unde pot fi înființate aceste arături.

Printre rezultatele cercetării efectuate de Erős Nándor care a avut ca subiect proiectul LIFE în Europa s-a numărat și importanța înființării echipelor de intervenție.

La finalul prelegerilor profesionale, participanții la conferință și-au grupat propunerile într-o cartă albă care are un rol de feedback, respectiv este un sprijin pentru cei care își desfășoară activitatea în acest domeniu – asociații de vânătoare, sfera civilă, instituții publice, etc.

Cartea albă cuprinde, printre altele, idei cum ar fi:

Problema trebuie comunicată clar celor interesați.

Valorile naturale pot fi menținute prin intermediul agriculturii. Agricultura trebuie să aibă la bază știința și să se dezvolte pe baza acesteia.

Este importantă finanțarea arăturilor/ogoarelor de hrană pentru vânat, a capacității de gestionare cinegetică.

Este importantă menținerea forumurilor profesionale.

Este nevoie de reforma gestionării cinegetice, restabilirea prestigiului acesteia.

Este nevoie ca evaluarea daunelor să aibă la bază o metodologie specifică.

Instituțiile publice trebuie să-și asume un rol în vederea pregătirii viitorilor specialiști, în managementul conflictelor și comunicarea inter-instituțională.

Miercurea Ciuc, 28 iunie 2019


[ Știri generale ]

 

POSTURI VACANTE
Pagini tematice
Calendar evenimente
«decembrie, 2024»
lmmjvsd
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

FACEBOOK

Proiecte

 

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

 

DAUNE CAUZATE DE ANIMALE SĂLBATICE

Urgenţe

Număr unic pentru apeluri de urgenţe:

112

Serviciul permanent de deszăpezire al drumurilor judeţene asigurat de Consiliul Judeţean Harghita:

0266 207 774