Dezvoltarea competențelor, formarea profesională și exodul creierelor – subiecte abordate de Borboly Csaba în cadrul seminarului web organizat de Uniunea Europeană

Raportorul CoR a atras atenția asupra diferențelor înregistrate la nivel regional 

(0 Votări)12 vizualizări

Comitetul European al Regiunilor (CoR) și Comisia Europeană — Alianța europeană pentru ucenicii (EAfA), cu sprijinul Președinției germane a Consiliului și asociate cu rețeaua EARLALL și cu Guvernul basc au organizat în data de 29 septembrie seminarul web în cadrul căruia s-au dezbătut aspecte referitoare la modul în care COVID-19 afectează programele de ucenicie, modul în care europenii se confruntă cu criza actuală, precum și răspunsurile politice ale regiunilor și orașelor la pandemie.

În calitate de invitat la acest eveniment, Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita a făcut o prezentare intitulată Program de dezvoltare a competențelor în scopul competitivității durabile. Borboly Csaba este membru al Comitetului European al Regiunilor din anul 2012 și a elaborat de-a lungul timpului rapoarte referitoare la tineret și educație.

„În aceste vremuri grele este de datoria noastră ca în calitate de autoritate regională să facem tot ce este posibil pentru susținerea economiei locale, păstrarea locurilor de muncă, relansarea turismului și agriculturii, crearea de noi locuri de muncă și asigurarea accesului la educația de calitate”, a spus Borboly Csaba, raportor în cadrul  Comitetului Regiunilor. În prezentarea sa, acesta a evidențiat și faptul că în județul Harghita una dintre prioritățile de vârf este reducerea șomajului în rândul tinerilor prin dezvoltarea educației. Conform celor declarate de către raportor, un demers important este diminuarea migrației forței de muncă în rândul tinerilor și a personalului calificat.

„În procesul de elaborare al unei strategii educaționale și de ocuparea a forței de muncă durabile trebuie luată în considerare nu numai diferența dintre statele membre, ci și cea dintre regiuni”, a declarat Borboly Csaba, care în momentul de față lucrează  la elaborarea unei Skills Agenda (Agendă de competențe).

Borboly Csaba, în calitate de raportor în cadrul Comitetului Regiunilor a demarat consultarea privind Agenda europeană a competențelor a cărei rezultate vor fi incluse în raportul final.

Ca răspuns la întrebarea formulată de moderatorul seminarului, Sandra Parthie, Borboly Csaba a menționat că reprezintă într-adevăr o reală provocare recalificarea și formarea profesională la nivelul Europei, date fiind condițiile actuale.  Atenția trebuie să ne-o îndreptăm spre identificarea soluțiilor care au în vedere protejarea economiilor locale și regionale și creșterea rezistenței acestora.

Printre participanți la seminar s-a numărat și Virginia Elena Raggi, avocat și politician italian, cea care din 2016 este prima femeie care ocupă funcția de primar al Romei. În prezentarea sa aceasta a menționat că investițiile în educație au un rol cheie în redresarea economică. Digitalizarea și reabilitarea școlilor pot contribui pentru ca școlile noastre să devină mai verzi, funcționale din punct de vedere al digitalizării, autonome și primitoare.

Mai multe informații despre programul de dezvoltare al competențelor la nivel european puteți afla mai multe accesând link-ul: https://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=1223

Despre activitatea lui Borboly Csaba în cadrul Comitetului Regiunilor aflați mai multe accesând link-ul: https://cor.borbolycsaba.ro/

 

Miercurea Ciuc, 29 septembrie 2020


[ Știri internaționale ]

 

POSTURI VACANTE
Pagini tematice

Calendar evenimente
«iunie, 2024»
lmmjvsd
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
FACEBOOK

Proiecte

 

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

 

DAUNE CAUZATE DE ANIMALE SĂLBATICE

Urgenţe

Număr unic pentru apeluri de urgenţe:

112

Serviciul permanent de deszăpezire al drumurilor judeţene asigurat de Consiliul Judeţean Harghita:

0266 207 774