Demarează, la inițiativa lui Borboly Csaba, o caravană europeană pentru tineret

Atenția UE ar trebui să se îndrepte și către tinerii din mediul rural, nu numai la cei din mediul urban

(0 Votări)36 vizualizări

Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita a inițiat demararea unei caravane europene pentru tineret, la workshop-ul intitulat EU Regions – Partners for Youth, care a avut loc în data de 12 octombrie la Bruxelles. Declarația de intenție în acest sens a fost semnată de organizatorii evenimentului: Consiliul Județean Harghita, în calitate de partener principal, Adunarea Regiunilor Europene și delegația României din cadrul Comitetului Regiunilor, în calitate de co-organizatori, respectiv Direcția generală pentru tineret din Catalonia – Spania, organizația europeană de tineret Youth Forum, administrația județelor Heves și Szabolcs-Szatmár-Bereg – Ungaria, în calitate de parteneri. 

Caravana de Tineret (Youth Caravan) va consta în organizarea programelor internaționale a căror țintă va fi implicarea tinerilor în viața publică. Aceste evenimente vor lua forma întâlnirilor dintre tineri și persoanele implicate în actele decizionale, ocazie cu care organizațiile de tineret pot să-și facă auzit glasul, prin intermediul consultărilor aceștia își fac cunoscute doleanțele, iar odată cu participarea în viața publică a grupului țintă, persoanele cu putere de decizie vor putea întreprinde pași concreți în domeniul politicilor de tineret. Grupul țintă al caravanei se dorește a fi format din elevi, tineri, cadre didactice și personal din administrația publică, tineri antreprenori, experți în politicile de tineret. Pe baza experienței acumulate, odată cu finalizarea proiectului, se dorește formularea de recomandări.

Declarația de intenție este o continuare a raportului întocmit de Borboly Csaba, în calitate de raportor în cadrul Comitetului Regiunilor – Cooperare europeană  în domeniul tineretului (2010 -2018) și care a fost votat în luna februarie a acestui an.

Tema principală a evenimentului și grupul țintă al workshop-ului au fost tinerii. Evenimentul a fost moderat de parlamentarul european Winkler Gyula. În deschidere a vorbit Borboly Csaba, care a făcut o scurtă prezentare a rapoartelor întocmite în temele învățământului universitar și al politicilor de tineret și a atras atenția asupra fenomenului imigrației la nivel european, a situației tinerilor care provin din rural. Acest fenomen a luat o amploare în urma căreia este nevoie de reevaluarea colaborării europene în domeniul tineretului. Borboly Csaba a pus accentul pe faptul că este nevoie de consolidarea rolului autorităților locale și regionale în abordarea situației, fiind nevoie și de asigurarea de fonduri în vederea motivării tinerilor în a se întoarce pe tărâmurile natale. Instituțiile mai sus-amintite își asumă un rol în domeniul politicilor de tineret, în lupta pentru scăderea ratei șomajului din rândul tinerilor, asigurarea șanselor egale tinerilor care provin din comunitățile mici sau cele izolate în vederea accederii pe piața forței de muncă, sprijină formarea profesională având în vedere particularitățile regionale, respectiv colaborează cu părțile interesate în conformitate cu nevoile acestora, informându-le cu privire la oportunitățile care li se adresează. Președintele consiliului județean a atras atenția asupra punctelor slabe ale politicilor de tineret: tinerii au acces limitat la fondurile necesare demarării unei afaceri, totodată instituțiile locale și regionale nu pot accesa acele fonduri care ar putea contribui la obligațiile care le revin în domeniul migrației și integrării. Tot un punct slab este și faptul că sistemul de învățământ nu este în concordanță cu cerințele de piața forței de muncă și a cărei consecință directă este numărul mare a tinerilor necalificați.

Borboly Csaba a atras atenția și asupra propunerii făcute în cadrul conferinței EU YOUTH în vederea stabilirii unui dialog structurat care va avea drept urmare integrarea socială și economică a tinerilor. Au fost evidențiate trei aspecte, și anume: importanța diversității, creșterea activității politice a tinerilor, importanța organizațiilor de tineret.

„Depinde și de noi, cei care avem putere de decizie, ce fel de condiții creăm pentru a atrage tinerii în a se întoarce pe tărâmurile natale. Și aici mă refer la infrastructură, condițiile de trai, locuri de muncă, sistemul de învățământ, aspectele culturale, dar și posibilități de petrecere a unui timp liber de calitate. În schimb, eforturile noastre în vederea construirii de drumuri sunt zadarnice, dacă tinerii nu au posibilitatea de a-și cumpăra un automobil, de a achita sumele necesare întreținerii unei locuințe. Învățământ, ocuparea forței de muncă, asumarea unui rol în societate – acestea sunt cele trei scopuri în spiritul cărora trebuie să acționăm”, a afirmat Borboly Csaba.

Au mai luat cuvântul parlamentarul european Maria Grapini care a salutat inițiativa Consiliului Județean Harghita și a prezentat bunele practici prin care statul români sprijină financiar tinerii care demarează o afacere, dar și schimbul profesional  în rândul acestora. (Video cu discursul Mariei Grapini: https://www.instagram.com/p/BLdnzLFh4PT/.

Winkler Gyula a rezumat cele spuse exprimându-și dragostea față de pământul natal și Europa, respectiv despre importanța concordanței între identitatea local-regională și cea europeană. De asemenea, a menționat importanța consolidării rolului tinerilor în procesul democratic, în realizarea căruia este nevoie de existența unui dialog structurat prin intermediul căruia tinerii își fac auzită vocea, deciziile fiind luate în concordanță cu doleanțele tinerilor.

În cadrul celei de a XIV-a ediții a evenimentului Open Days (http://cor.europa.eu/ro/events/opendays/Pages/open-days.aspx) organizat în cadrul săptămânii europeană a regiunilor și orașelor au participat delegații a 187 de regiuni și orașe, din 28 de țări. Timp de patru zile, funcționari din cadrul administraţiilor regiunilor şi oraşelor, precum și experți și reprezentanți ai mediului universitar au ocazia de a face schimb de bune practici și cunoștințe în domeniul dezvoltării regionale și urbane.

Fotografii ale evenimentului pot fi accesate la următorul link: https://www.flickr.com/photos/euwrc/albums/72157671617024824

Miercurea-Ciuc, 12 octombrie 2016


[ Știri internaționale ]

 

POSTURI VACANTE
Pagini tematice

Calendar evenimente
«aprilie, 2024»
lmmjvsd
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
FACEBOOK

Proiecte

 

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

 

DAUNE CAUZATE DE ANIMALE SĂLBATICE

Urgenţe

Număr unic pentru apeluri de urgenţe:

112

Serviciul permanent de deszăpezire al drumurilor judeţene asigurat de Consiliul Judeţean Harghita:

0266 207 774