Decizia de modificare a cotei de împușcare pentru carnivorele mari aparține Bucureștiului

Bruxelles-ul consideră că printr-o motivare corespunzătoare, Ministerul Mediului de la București poate aproba cota de împușcare pentru carnivorele mari.

(0 Votări)26 vizualizări

Aspecte cu privire la despăgubirea daunelor produse de animalele sălbatice și cota de împușcare au fost dezbătute de către Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita și expertul Csák László, la Bruxelles în data de 23 martie cu oficialul Ctibor Kocman, reprezentantul României și Slovaciei la Direcția generală pentru mediu din cadrul Comisiei Europene.

Prin intermediul discuției a reieșit faptul că prevederile cu privire la solicitările de plată a despăgubirilor nu sunt o cerință din partea Bruxelles-ului, iar greutățile revin din birocrația forurilor decizionale din România. Acesta este motivul pentru care numărul despăgubirilor este atât de mic, iar oamenii consideră inutilă raportarea daunelor.

„Concluzia acestei discuții este că România nu organizează consultări publice la toate nivelurile pentru punerea în aplicare a măsurilor din acest domeniu și din acest motiv părțile interesate sunt nemulțumite în legătură cu procedurile care trebuie urmate. Carnivorele mari trebuie protejate, însă decizia trebuie să aibă la bază voința comună a părților”, a afirmat Borboly Csaba.

„Este nevoie de schimbarea atitudinii Bucureștiului în această privință, deoarece acolo nu s-au luat măsurile care sunt așteptate de Bruxelles, și anume motivarea corespunzătoare în cazul cotei de împușcare. Comisia Europeană nu a solicitat niciodată interzicerea cotei de împușcare, ci motivarea creșterii acesteia, iar guvernul în loc să motiveze oportunitatea acesteia prin creșterea populației de animale, a interzis împușcarea acestora. Este de datoria noastră să îl convingem pe noul ministru în legătură cu reintroducerea cotei de împușcare. Situația carnivorelor mari nu este tratată la nivel european și din perspectiva protejării vieții omenești. În România persoane care au suferit din cauza pagubelor produse de animalele sălbatice nu sunt despăgubite prin intermediul programului Natura 2000, deși acest fapt este permis de Uniunea Europeană și există fonduri în acest sens, despăgubirea fiind de 200 euro la hectar. Dacă despăgubirile s-ar acorda din fondul destinat dezvoltării rurale, și pagubele produse de animalele sălbatice ar putea fi soluționate mai facil. Iar această decizie aparține Ministerului agriculturii”, a afirmat Borboly Csaba.

Comisarul Ctibor Kocman a intrat în posesia documentelor întocmite anterior în ceea ce privește daunele produse de animalele sălbatice, iar pe baza acestora a concluzionat că rezolvarea nu este reprezentată de împușcarea urșilor. În opinia lui Borboly Csaba, Comisia Europeană dorește ca un număr tot mai mare de animale sălbatice să fie protejat, mai ales datorită faptului că în alte părți ale Europei carnivorele mari au fost exterminate. În cadrul discuției s-a vorbit și despre faptul că motorul dezvoltării regiunii este reprezentat de consiliile județene și locale, astfel acestea trebuie cooptate în procesul de diminuare a pagubelor produse de animalele sălbatice. S-a conchis că în discuțiile pe marginea aspectelor legate de tema conviețuirii dintre animale și om  vor fi cooptați și alți colegi din cadrul Direcției pentru mediul a Comisiei Europene.

În luna iunie a acestui an, ședința Large Carnivor Platform va avea loc în România, de aceea președintele consiliului județean a propus ca aceasta să aibă loc în județul Harghita datorită faptului că populația de urși este mare aici, iar cei care se ocupă cu această temă sunt bineveniți. Cu această ocazie, în timpul unei vizite de lucru am putea prezenta mai în detaliu problemele întâmpinate.

La ședința plenară a Comitetului Regiunilor, președintele consiliului județean a afirmat că această problemă ar trebui abordată prin intermediul unui raport propriu. Se lucrează în acest sens, iar scopul este adoptarea unei poziții în ceea ce privește carnivorele mari. Pentru ca acest lucru să fie posibil este nevoie de colaborare și convingerea și celorlalte partide de a se implica. Au avut loc consultări cu experții din cadrul Partidului Popular European, aceștia și-au asumat redactarea raportului.

Despre activitatea lui Borboly Csaba în cadrul Comitetului Regiunilor puteți afla mai multe accesând următorul link: http://www.borbolycsaba.ro/ro/activitati/comitetul-regiunilor/.

Miercurea-Ciuc, 23 martie 2017


[ Știri generale ]

 

POSTURI VACANTE
Pagini tematice

Calendar evenimente
«iulie, 2024»
lmmjvsd
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Proiecte

 

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

 

DAUNE CAUZATE DE ANIMALE SĂLBATICE

Urgenţe

Număr unic pentru apeluri de urgenţe:

112

Serviciul permanent de deszăpezire al drumurilor judeţene asigurat de Consiliul Judeţean Harghita:

0266 207 774