În cadrul ședinței din luna octombrie, Consiliul Județean Harghita a redistribuit 4,5 milioane de lei către localitățile din județ.
Ultima actualizare: joi, 07 noiembrie 2019
În zona Ciuc, redistribuirea de fonduri s-a concentrat pe finanțarea investițiilor integrate din micro-regiunea Ciucul de Sus. Suma alocată în acest sens este de 460 mii lei: 460 mii a primit localitatea Sândominic, 540 mii lei localitatea Mădăraș. Prin intermediul investițiilor integrate, printre altele se va reabilita rețeaua de drumuri din Ciucul de Sus, se va dota parcul auto al asociațiilor de pompieri voluntari, respectiv se vor reabilita clădirile instituțiilor publice.
Localității Mădăraș i s-au alocat 160 mii lei în vederea realizării rețelei de alimentare cu gaz , la fel și în cazul localității Tomești, unde s-au alocat 15 mii lei, de această dată pentru realizarea studiului topografic în vederea realizării sistemului de distribuție a gazelor naturale. Și localitatea Cârța a primit 90 mii lei pentru a putea alimentarea cu gaz locuitorii și alți 29 mii lei pentru achiziționarea de instrumente muzicale care vor fi dat în folosință fanfarelor din localitate.
Comunicatul de presă precedent redactat pe această temă puteți să îl consultați aici.
Asociația pompierilor voluntari din localitatea Delnița va putea folosi cei 30 mii lei alocați pentru reabilitarea și reamenajarea punctului PSI. În vederea construirii centrului de recreere din localitatea Șoimeni, pe locul actualei băi tradiționale, consiliul județean a alocat suma de 120 mii lei. Noul centru va fi dotat cu un bazin de înot, teren de sport, vestiare, dușuri și unitate de deservire. La intrarea dinspre Miercurea Ciuc, localitatea Păuleni Ciuc dorește să amenajeze un teren de sport, în acest sens consiliul județean alocând suma de 150 mii lei. Lângă acest teren urmează a se construi vestiare, toalete și o unitate comercială. 18 mii de lei s-au alocat localității și pentru achiziționarea de instrumente muzicale.
Prin alocarea sumei de 15 mii de lei localității Racu, consiliul județean dorește să contribuie la reabilitarea terenului de sport al școlii generale Cserei Mihály, iar din suma de 30 mii lei se va construi un depozit destinat lemnului de foc cu ajutorul căruia se încălzește școala.
În localitatea Plăieșii de Jos se va construi un teren de joacă, în acest sens redistribuindu-se 60 mii lei. Din suma de 23 mii lei se va amenaja în satul Imper terenul din fața bisericii Bornemisza, conform planului general peisagistic.
Centrul cultural și corul de tineret din localitatea Sânsimion vor avea noi instrumente muzicale pentru achiziționarea cărora consiliul județean a alocat suma de 80 mii lei. Pentru reabilitarea și modernizarea străzilor din comunele Sântimbru și Mihăileni s-au alocat 150 mii lei, respectiv 175 mii lei.
Vechea clădire a primăriei din orașul Băile Tușnad urmează să aibă o nouă destinație prin care se va contribui la dezvoltarea serviciilor de intervenție rapidă și serviciilor de asistenta medicală. Clădirea, prin reproiectare, va găzdui serviciul de pompieri voluntari și remiza PSI, stația de salvare, cabinetul medicului de familie și alte cabinete medicale de specialitate. În vederea realizării proiectului și a executării lucrărilor, consiliul județean a alocat suma de 80 mii lei.
În opinia președintelui Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba rezultatul bunei colaborări dintre consiliul județean și primăriile din județ este faptul că sumele provenite din redistribuirea bugetară pot fi alocate în mod eficient. Sunt sprijinite cu precădere acele investiții care contribuie la relansarea economică a localităților, respectiv la revitalizarea vieții din comunități.
Mai multe asociații de pompieri voluntari din zona Gheorgheni au fost sprijinite prin redistribuirea bugetară.
În județul Harghita își desfășoară activitatea cele mai multe asociații de pompieri din țară, în fiecare localitate din județ existând o astfel de unitate. O mare parte din membri acestor asociații fac parte și din composesoratele locale. Nu de puține ori pompierii voluntari sosesc la fața incendiilor înaintea pompierilor profesioniști, facilitându-le acestora condițiile de intervenție. Acesta este motivul pentru care consiliul județean sprijină funcționarea acestor asociații.
În vederea achiziționării de echipamente specifice necesare desfășurării activităților pompierilor voluntari din localitatea Joseni, consiliul județean a alocat suma de 15 mii lei și 70 mii lei pentru modernizarea sistemului de iluminat public. Pentru ca în localitate să poată continua lucrările de reabilitare a drumurilor, s-a alocat suma de 300 mii lei.
Din cei 50 mii lei primiți, pompierii voluntari din Lăzarea vor achiziționa o nouă cisternă SVSU, asigurându-se în acest fel depozitarea și transportul apei necesare în caz de incendiu. Capacitatea actualelor cisterne nu este suficientă, acesta este motivul pentru care se va achiziționa o cisternă cu o capacitate de 9 mii de litri. Localității i s-au mai alocat 45 mii lei pentru efectuarea lucrărilor de prevenire a daunelor cauzate de inundații.
Pentru achiziționarea echipamentelor de protecție, pompierilor voluntari din localitatea Ciumani li s-a alocat suma de 14,6 mii lei, iar din suma de 74 mii lei se dorește refacerea daunelor cauzate de inundații și se vor curăța albiile pâraielor. Pentru reabilitarea drumului comuna DC 61, asfaltat în anul 2008, s-a alocat suma de 200 mii lei.
Pentru instalarea hidranților exteriori în comuna Suseni s-a alocat suma de 45 mii lei. Aceștia vor asigura alimentarea cu apă a celor trei sate componente ale localității.
Câte 15 mii lei a alocat consiliul județean localităților Remetea, Ditrău și Voșlăbeni pentru achiziționarea de echipamente specifice membrilor asociațiilor de pompieri voluntari.
În vederea reparării microbuzelor școlare, localitatea Tulgheș a primit 20 mii lei.
În localitatea Gheorgheni se vor cheltui 645 mii lei, astfel: 180 mii lei pentru extinderea bazei sportive, 300 mii lei pentru lucrările de extindere la grădiniței cu program prelungit Csodavilag, iar 45 mii lei s-au alocat pentru achiziționarea de instrumente muzicale la Liceul Salamon Erno. În vederea refacerii gardului școlii Vaskertes s-au alocat 20 mii lei, iar din suma de 100 mii lei se vor realiza lucrări de reabilitare a celor 52 de străzi pietruite din oraș.
Consiliul județean sprijină construirea sistemului de pârtii de schi de la Harghita Mădăraș, respectiv modernizarea drumului în mai multe localități din zona Odorhei.
Pentru realizarea studiului de fezabilitate la Harghita Mădăraș, localitatea Căpâlnița a primit suma de 100 mii lei. Odată cu investițiile care urmează a se implementa în această zonă pârtiile vor fi mai accesibile, respectiv va crește interesul turiștilor pentru aceste pârtii. În acest mod se dorește dezvoltarea zonei turistice Munții Harghita.
În vederea consolidării drumului comunal DC 34 din localitatea Dealu și refacerea drumului între localitățile Ulcani și Tămașu s-a alocat suma de 500 mii lei. La începutul acestui an topirea zăpezii și precipitațiile au afectat grav această porțiune a drumului. Datorită investiției, cele două așezări afectate vor putea să se reconecteze la viața localității și a orașului.
În vederea continuării lucrărilor de reparații ale drumului județean 132 între Merești și Cheile Vârghișului s-a alocat suma de 100 mii lei.
Miercurea Ciuc, 2 noiembrie 2019
Ţi-a plăcut acest articol?(0 Votări)53 vizualizări