Buna gestionare cinegetică din Ungaria poate fi adaptată și în România

La conferință au participat și victime ale atacurilor de urs din județul Harghita 

(0 Votări)20 vizualizări

La conferința de presă care a avut loc în data de 20 martie la Budapesta pe tema gestionării cinegetice s-au dezbătut și aspecte referitoare la Conviețuirea cu speciile care stârnesc conflicte. Importanța situației din județul Harghita este dovedită și de faptul că în cadrul conferinței s-a acordat o atenție specială aspectelor de conviețuire cu speciile de carnivore mari. La eveniment au fost prezenți Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita și raportor pe această temă la Comitetul Regiunilor, respectiv Farkas Attila inginer cinegetic care a prezentat rezultatele cercetării efectuate în acest domeniu. Reprezentanții județului Harghita au fost însoțiți de două victime a atacurilor de urs.

Borboly Csaba a prezentat proiectul de aviz Promovare coexistenței cu speciile care stârnesc conflicte în cadrul directivelor Habitate și care a fost adoptat cu unanimitate de voturi în data de 31 ianuarie la Comitetul regiunilor. Avizul formulează propuneri pentru aplicarea mai eficientă a  directivelor de mediu, cercetare și dezvoltare în domeniul gestionării aspectelor specifice carnivorelor mari, aspecte locale și regionale în contextul biodiversității, respectiv coerența în privința politicilor din domeniu.

Borboly Csaba a subliniat că excepțiile și derogările din directivele de mediu ar trebui să se aplice speciilor aflate în conflict, iar nerespectarea acestora conduc la punerea în pericol a vieții și proprietății umane, respectiv pune în pericol speciile protejate. Optimizarea populației, menținerea acesteia la un nivel corespunzător conduce la scăderea daunelor, toleranță și acceptanță din partea locuitorilor față de aceste specii. Iar pentru ca acest lucru să se poată realiza, președintele consiliului județean a afirmat că după cum este menționat și în directivele de mediul este nevoie de măsuri de prevenție. În acest sens este nevoie de un plan de management elaborat la nivel național, regional și local. Pentru implementarea măsurilor de prevenție se poate solicita finanțare prin Programul Natura 2000 și FEADR. Borboly Csaba a mai spus că pe lângă aceste măsuri trebuie sprijinită agricultura tradițională și introducerea de noi stimulente. Protejarea faunei sălbatice nu este importantă doar din punct de vedere al protecției mediului, iar pe lângă specialiști din domeniu trebuie cooptate administrațiile locale, agricultorii și actorii care se ocupă de protejarea mediului. Președintele consiliului județean a spus că nu este nevoie de modificarea directivelor de mediu, ci a modului de aplicare a acestora, în acest sens este nevoie de o metodologie corespunzătoare. Soluțiile și comunicarea inadecvată pot avea ca rezultat respingerea politicilor de mediu.

„România ar putea adapta bunele exemple de gestionare a fondului cinegetic din Ungaria”, a afirmat Borboly Csaba în legătură cu conferința care a avut ca temă gestionarea cinegetică.

Miercurea Ciuc, 20 martie 2018


[ Știri generale ]

 

POSTURI VACANTE
Pagini tematice

Calendar evenimente
«iulie, 2024»
lmmjvsd
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Proiecte

 

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

 

DAUNE CAUZATE DE ANIMALE SĂLBATICE

Urgenţe

Număr unic pentru apeluri de urgenţe:

112

Serviciul permanent de deszăpezire al drumurilor judeţene asigurat de Consiliul Judeţean Harghita:

0266 207 774