Borboly Csaba militează la Bruxelles în favoarea învățământului profesional și pentru crearea locurilor de muncă

(0 Votări)37 vizualizări

Președintele Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba a înaintat amendamente în cadrul ședinței Comisiei pentru politică socială, educație, ocuparea forței de muncă, cercetare și cultură (SEDEC) din cadrul Comitetului Regiunilor (CoR). Propunerile de modificare înaintate de președintele consiliului județean urmăresc susținerea învățământului profesional și crearea locurilor muncă. 

În ceea ce privește rolul economiei sociale în relansarea creșterii economice și în combaterea șomajului, Borboly Csaba propune înlesnirea colaborării în domeniul economiei sociale și învățământului profesional, susținerea înființării consiliilor elevilor prin intermediul cărora tinerii să aibă posibilitatea orientării în carieră și astfel contribuția la procesul de reducere a șomajului în rândul tinerilor.

În acest sens, Comitetul Regiunilor susține includerea în rândul partenerilor din domeniul politicilor sociale a consiliilor elevilor și celor studențești. Totodată, propune statelor membre crearea cadrului legislativ în acest sens. Importanța acestei prevederi rezidă din faptul că în numeroase state membre, printre care se numără și România, cadrul legislativ în domeniul politicilor sociale este unul precar. Acesta ar trebui să asigure condițiile necesare colaborării dintre administrațiile regionale și locale. În lipsa cadrului legislativ, proiectele finanțate din bani proveniți de la bugetul european sau național și menite să contribuie la dezvoltarea și promovarea sectorului politicilor sociale au o eficiență redusă.

Amendamentele adoptate de comisia de specialitate contribuie la posibilitatea de însușire a profesiilor, iar acest fapt reprezintă o soluție în demersurile care au în vedere stoparea fenomenului de migrație a tinerilor.
Aspectele cu privire la învățământul profesional, crearea locurilor de muncă și rămânerea tinerilor pe tărâmurile natale, reprezintă o prioritate pentru Consiliul Județean Harghita. În acest sens au avut loc nenumărate consultări cu reprezentanți din domeniul educației, sferei civile și reprezentanții cultelor. 

Consiliul Județean Harghita a luat parte în calitate de partener în proiecte europene, cum ar fi programele PROGRESS, respectiv INTERREG al căror scop a fost creșterea gradului de ocupare a forței de muncă și dezvoltarea economiei din domeniul social. Totodată, s-au elaborat proiecte de modificare legislativă, în primul rând în colaborare cu Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile din cadrul Institutului de Economie Socială, în ceea ce privește legea economiei sociale aflată pe masa parlamentului român.

„Acordăm o atenție sporită promovării și dezvoltării economiei sociale în județul nostru și luăm parte la toate acele inițiative naționale și europene care depun eforturi în acest sens. Și România trebuie să ajungă să acorde importanță la fel de mare politicilor sociale asemenea Comisiei Europene”, a afirmat președintele consiliului județean.

Programul UE pentru ocuparea forței de muncă și inovare socială (EaSI) este un instrument de finanțare la nivelul UE menit să promoveze crearea unui număr cât mai mare de locuri de muncă de calitate și durabile, să garanteze o protecție socială adecvată și decentă, să lupte împotriva excluziunii sociale și sărăciei și să îmbunătățească condițiile de muncă. Acesta se bazează pe trei axe, și anume:  programul PROGRESS care urmărește modernizarea politicilor sociale și de ocupare a forței de muncă,  EURES - promovarea mobilității profesionale și axa Microfinanțare și antreprenoriat social - facilitarea accesului la microfinanțare și încurajarea antreprenoriatului social.

Link-uri utile pentru a afla mai multe despre politicile de specialitate din domeniul afacerilor sociale și ocuparea forței de muncă:

http://europa.eu/pol/pdf/flipbook/hu/employment_hu.pdf
http://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=952&intPageId=2914&langId=en
http://ec.europa.eu/social/main.jsp?langId=en&catId=89&newsId=2149&furtherNews=yes
http://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=738&langId=hu&pubId=7682

Link-uri utile despre rolul învățământului superior:

http://cor.europa.eu/en/events/Documents/Regional%20universities%20conference_CV_lhol.pdf
http://cor.europa.eu/en/events/Documents/Conference%20presentation%20-%2026.06.2015.pdf
http://ec.europa.eu/education/policy/higher-education/index_en.htm
http://epthinktank.eu/2015/04/03/higher-education-in-the-eu-approaches-issues-and-trends/

Mai multe despre activitatea lui Borboly Csaba în cadrul Comitetului Regiunilor puteți afla accesând pagina de web http://www.borbolycsaba.ro/ro/activitati/comitetul-regiunilor/.

 

Miercurea-Ciuc, 26 iunie 2015


[ Știri internaționale ]

 

POSTURI VACANTE
Pagini tematice
Calendar evenimente
«aprilie, 2024»
lmmjvsd
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

FACEBOOK

Proiecte

 

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

 

DAUNE CAUZATE DE ANIMALE SĂLBATICE

Urgenţe

Număr unic pentru apeluri de urgenţe:

112

Serviciul permanent de deszăpezire al drumurilor judeţene asigurat de Consiliul Judeţean Harghita:

0266 207 774