Au prioritate investițiile care sprijină familiile și mediul antreprenorial

Primăriile pot solicita sprijin de la consiliul județean până luni după-masă

(0 Votări)60 vizualizări

„Consiliul Județean Harghita își propune ca investițiile viitoare să se realizeze urmând sloganul Acasă. Familie. Viitor, astfel 20% din suma provenită din finanțarea bugetelor locale, se repartizează pentru achitarea arieratelor provenite din neplata cheltuielilor mai vechi de 90 de zile pentru susținerea programelor de dezvoltare locală și pentru susținerea proiectelor de infrastructură care necesită cofinanțare locală”, a afirmat Borboly Csaba la conferința de presă organizată împreună cu Bende Sándor, consilier județean. Solicitările administrațiilor locale cu privire la finanțarea proiectelor sunt așteptate până luni, la ora 16,00. 

Dat fiind faptul că sumele distribuite de consiliul județean sunt de fiecare dată mai mici decât cele solicitate de localități pentru soluționarea problemelor care se ivesc, este nevoie de stabilirea anumitor principii pe baza cărora vor fi distribuiți banii. Urmând principiul Acasă. Familie. Viitor vor avea prioritate investițiile care au în prim-plan sprijinirea familiei, tineretului și mediului antreprenorial, respectiv consiliul județean va lua în considerare și eforturile depuse de localități în acest sens prin sprijinirea antreprenorilor locali prin acordarea de facilități fiscale, acordarea de teren în scopul construirii de locuințe pentru tineri, ori asigurarea de burse pentru acei tineri care se angajează ca după terminarea studiilor universitare se vor întoarce pe tărâmurile  natale, sau funcționarea de creșe și programe after-school.

„Avem ca scop încurajarea tinerilor de a rămâne acasă și de a-și întemeia o familie, respectiv oferirea de servicii care să asigure bunul trai al familiilor cu copii. În acest sens avem nevoie de măsuri care să contribuie la creșterea demografică și asigurarea unui trai decent familiilor, crearea unui sistem de servicii care să favorizeze bunul trai al acestora”, a afirmat Borboly Csaba.

Bende Sándor a menționat că de mai mulți ani Consiliul Județean Harghita organizează astfel de concursuri de proiecte destinate primăriilor din județ. Acesta a continuat spunând că aceste concursuri sunt precedate de o serie de consultări, avându-se în vedere prioritățile, cele mai mari probleme cu care se confruntă localitățile, deoarece este știut faptul că banii nu sunt niciodată îndeajuns.

„Sunt primării care datorită hotărârilor guvernamentale luate în timpul verii se află în imposibilitatea de a plăti datorii mai vechi de 90 de zile și a căror conturi sunt blocate. Am speranța că aceste probleme își vor găsi rezolvarea până la finele anului. Dat fiind faptul că sumele sunt mici, se vor lua în considerare anumiți factori, cum ar fi sumele datorate mai vechi de 90 de zile, modul în care au fost utilizați banii proveniți din distribuiri anterioare de fonduri. Ar fi îmbucurător dacă s-ar solicita fonduri pentru dezvoltarea învățământului profesional, înființarea fermelor școală, respectiv acele investiții care se află în faza finală de implementare. Cred că în ciuda termenului limită foarte strâns, vom putea lua decizii prin colaborarea cu primarii”, a afirmat consilierul județean.

Termenul limită este atât de strâns datorită faptului că în cursul zilei de marți, 29 noiembrie va avea loc la Gheorgheni ședința ordinară a consiliului județean. La distribuirea sumelor de bani, un criteriu strict va fi reprezentat de modul în care au fost cheltuiți bani proveniți din finanțări anterioare, dar și sumele provenite de la administrațiile financiare. Pe lângă criteriile enumerate mai sus se va ține cont și de activitățile desfășurate în clacă. Prioritate vor reprezenta și activitățile organizațiilor de pompieri voluntari care nu au avut posibilitatea de a participa la concursurile de proiecte organizate de consiliul județean. La fel se va întâmpla și în cazul înființării de  grupuri de salvamont și gărzile civice; sprijin aparte vor primi și acele administrații publice care construiesc din lemn – întocmirea de proiecte, punerea în practică a planurilor existente, implementarea investițiilor.

Președintele consiliului județean a cerut ca solicitările să fie formulate în temeiul celor mai sus-menționate și a căror valoare să nu fie de milioane de lei.

Anunțul cu privire la solicitare, însoțit de anexe a fost trimis primăriilor din județ.

Miercurea-Ciuc, 25 noiembrie 2016


[ Știri generale ]

 

POSTURI VACANTE
Pagini tematice

Calendar evenimente
«aprilie, 2024»
lmmjvsd
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
FACEBOOK

Proiecte

 

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

 

DAUNE CAUZATE DE ANIMALE SĂLBATICE

Urgenţe

Număr unic pentru apeluri de urgenţe:

112

Serviciul permanent de deszăpezire al drumurilor judeţene asigurat de Consiliul Judeţean Harghita:

0266 207 774