Parteneriatul estic a dezbătut aspecte legate de tineret și strategia de integrare a acestora
Printre temele dezbătute la șirul de conferințe care a avut loc Bruxelles în data de 18 iunie, în organizarea Parteneriatul estic (EaP), s-a numărat și educația tinerilor, alegerea unei cariere, perioada de tranziție între cele două perioade, respectiv integrarea tinerilor. În calitate de membru al Comitetului Regiunilor, Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita a vorbit despre rolul administrațiilor locale în procesul de educare a tinerilor și alegerea unei cariere.
Ultima actualizare: miercuri, 20 iunie 2018
În cadrul conferinței s-a dezbătut acele aspecte strategice care sunt necesare pentru integrarea tinerilor proveniți din țările estice care s-au alăturat ulterior Uniunii Europene. S-a discutat despre programele și inițiativele care sprijină tinerii, respectiv despre demersurile întreprinse în acest sens de administrațiile locale.
În discursul său Borboly Csaba a spus că trebuie asigurate șanse egale tinerilor pentru accederea pe piața forței de muncă și pentru integrarea lor în societate. Strategiile și politicile de tineret trebuie să fie orientate spre înlăturarea oricăror discriminări, de ordin religios, sociale sau de proveniență, etc. Președintele consiliului județean a adăugat că în vederea asigurări de șanse egale, fiecare stat membru trebuie să ofere tinerilor oportunități de bază, cum ar fi accesul la rețele de internet, învățare a unei limbi străine, orientare și îndrumare în carieră, oportunități de voluntariat și aprofundare a studiilor.
Tinerilor trebuie să li se asigure dreptul de a-și face auzită vocea, trebuie îndrumați spre a fi interesați de aspectele politice, trebuie incluși în procesul de formare al opiniilor. Toate aceste aspecte trebuie cuprinse în strategia locală și regională. Borboly Csaba a spus în ceea ce privește sistemul de învățământ că trebuie să se țină cont de specificul local, nu numai ca stat membru, ci și la specificul regiunilor.
Președintele consiliului județean a vorbit despre necesitatea acordării unui sprijin mai susținut învățământului superior la nivelul regiunilor, aici un rol important îl au administrațiile locale și regionale, colaborarea continuă cu acestea în vederea elaborării politicilor referitoare la învățământul superior. Trebuie depuse eforturi în vederea înlăturării barierelor, iar atunci când vorbim de egalitatea de șanse nu trebuie excluse localitățile rurale și nici cele izolate. Borboly Csaba a conchis că strategiile și planurile de acțiune trebuie să se concentreze asupra cererii și ofertei, a producției, a caracteristicilor și nevoilor locale. Rolul autorităților locale a fost determinat și de faptul că aceste organisme sunt implicate constant în reducerea șomajului în rândul tinerilor, țin legătura cu părțile interesate pentru găsirea soluțiilor la nivel local și înțeleg mai bine problemele locale. Totodată, și Consiliul Județean Harghita acordă o atenție specială tinerilor, formării acestora, accesului pe piața forței de muncă, oferirii de condiții corespunzătoare de învățământ pe tărâmurile natale. Aceste principii sunt cuprinse și în strategia de tineret a Consiliului Județean Harghita. 2018 este dedicat în județul Harghita tinerilor, sub egida acestuia se vor organiza programe și activități de orientare în carieră, formare, programe culturale și de divertisment.
Miercurea Ciuc, 19 iunie 2018
Ţi-a plăcut acest articol?(0 Votări)42 vizualizări