A avut loc ședința Colegiului Prefectural Harghita
La ședința Colegiului Prefectural Harghita care a avut loc în data de 29 ianuarie, ocazie cu care prefectul județului a prezentat raportul de activitate pe anul 2017 al instituției pe care o conduce, a fost prezent și secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Mihai Dan Chirică.
Ultima actualizare: marţi, 30 ianuarie 2018
În alocuțiunea sa, președintele Consiliului Județean Harghita Borboly Csaba menționat că județul Harghita ocupă locul patru la nivel național în ceea ce privește utilarea unităților de învățământ cu bloc de apă și toalete. Această realizare se datorează în mare parte programului Clacă, inițiat în urmă cu câțiva și la care s-a alăturat și prefectura și instituțiile deconcentrate din județ http://claca.judetulharghita.ro/. Și colaborarea cu Autoritatea Teritorială de Ordine Publică este foarte bună și se dorește ca pe lângă unitățile de pompieri voluntari din județ, care se bucură de sprijin din partea unităților administrativ teritoriale și în care sunt implicați cetățenii, să se găsească o modalitate de sprijine a activității desfășurate de echipele care se ocupă în mod voluntar de asigurarea ordinii publice în comune. Este vorba de echipele de protecție civilă voluntară care patrulează pe timp de noapte în localitățile din județ și veghează la siguranța cetățenilor și ordinea publică. Președintele consiliului județean a adus în discuție și situația cu care se confruntă cetățenii în ceea ce privește folosirea utilajelor agricole pe drumurile publice, acolo unde încă nu este amenajat drum de ocolire. Secretarul de stat a spus că în privința acestui aspect, împreună cu poliția se va căuta o soluție. Activitatea la Serviciul public de emitere a permiselor de conducere și înmatriculare a autovehiculelor din județul Harghita trebuie sprijinită dat fiind volumul mare de muncă și că adesea obținerea permisului implică costuri foarte ridicate. În acest sens, Borboly Csaba propune găsirea unei soluții pentru suplimentarea posturilor la serviciul public și angajarea a una sau două persoane care să poată contribui la desfășurarea în condiții optime a activității.
Harghita este un județ atipic, aici populația majoritară este de etnie maghiară. Având în vedere acest aspect, dar și faptul că în noul plan de guvernare există prevederi cu privire la folosirea simbolurilor comunitare, Borboly Csaba a afirmat că: „avem speranța că se vor respecta prevederile legate de simbolurile locale, drepturi care sunt asigurate în Constituția țării și menționate și în noul plan de guvernare. Dacă celelalte 40 de județe au dreptul la folosirea simbolurilor, nu văd de ce nu are voie județul Harghita”. Președintele consiliului județean a mai adăugat că în ceea ce privește direcțiile de acțiune ale noului program de guvernare se menționează că se vor lua măsuri, inclusiv acte normative pentru punerea în aplicare a prevederilor legii privind ratificarea Cartei europene a limbilor regionale sau minoritare. „Considerăm că ar fi oportun ca în privința cartei europene se are în vedere folosirea limbilor minorităților nu numai în unitățile administrativ-teritoriale, ci și în celelalte instituții”, a concluzionat Borboly Csaba.
Miercurea Ciuc, 29 ianuarie 2018
Ţi-a plăcut acest articol?(0 Votări)53 vizualizări