Borboly Csaba și Ráduly Róbert Kálmán au adus în atenția ambasadorului SUA și regionalizarea, și problema predării limbii române
Borboly Csaba și-a exprimat punctul de vedere cu privire la regionalizare, predarea limbii române, interpretarea legilor, respectiv retrocedarea proprietăților în cadrul întâlnirii cu ambasadorul Statelor Unite al Americii, Hans Klemm care a avut loc la Miercurea-Ciuc, luni, 12 septembrie.
Ultima actualizare: miercuri, 14 septembrie 2016
Ambasadorul a întreprins această vizită la invitația Consiliului Județean Harghita, iar la întrevedere a participat și primarul municipiului Miercurea-Ciuc, Ráduly Róbert Kálmán. Borboly Csaba a afirmat că conceptul de regionalizare este folosit în mod eronat în politica din România, deoarece fără modificarea constituției nici nu se poate vorbi despre acest concept. Pe de altă parte regionalizarea are ca scop împiedicarea oricărei fel de dezbatere, analiză sau reflexie comună în ceea ce privește problemele administrației românești, respectiv eliminarea acestora și deci modernizarea administrației. În opinia președintelui consiliului județean regionalizarea reprezintă doar un joc în politica românească, iar scopul este ca totul să rămână așa cum a fost, în presă sloganul folosindu-se în mod generic. Borboly Csaba a atras atenția ambasadorului SUA și asupra faptului că România și-a asumat prin tratate internaționale ca prin legile adoptate să nu pună în situații dezavantajoase minoritățile naționale. În ceea ce privește regiunile de dezvoltare, președintele consiliului județean consideră că o consecință a acestora va fi ruptura și mai severă dintre zonele rurale și cele urbane. În plus, IMM-urile din zonele rurale nu vor avea mari șanse în fața firmelor din marile orașe în accesarea de fonduri europene destinate sferei antreprenoriale.
„Ne-am dori o altfel de regionalizare, în primul rând modernizarea administrației și îndepărtarea birocrației”, a spus președintele consiliului județean.
În ceea ce privește folosirea simbolurilor, Borboly Csaba a afirmat că fiecare județ are un steag propriu, însă legea permite atacarea în instanță a utilizării steagului secuiesc în instituțiile din județele secuiești. Astfel, noțiunea de autonomie locală este denaturată deși, România a ratificat Carta europeană a autonomiei locale.
Au fost amintite și dificultățile pe care le întâmpină Csíki Magánjavak și cultele bisericești în ceea ce privește retrocedarea proprietăților. Un alt subiect a fost și cel al investițiilor, amintindu-se de înființarea asociației de dezvoltare județeană care dată fiind ocazia, așteptă și investitori din statele unite, mulțumită relansării învățământului profesional, oportunitățile sunt mai numeroase. Borboly Csaba a vorbit și despre relațiile interetnice din județ și a cerut sprijinul lui Hans Klemm pentru aprobarea codului de bună conviețuire care urmează a fi redactat de către Consiliul Județean Harghita. Și aspectele cu privire la predarea limbii române au reprezentat una dintre problemele amintite, menționându-se faptul că rezultatele de la bacalaureat se datorează în parte și actualei metode de predare a limbii române elevilor de etnie maghiară. Lipsa finanțării guvernamentale a Universității Sapietia, dar și neaplicarea legii au fost aduse în discuție, un exemplu în acest sens fiind împiedicarea înființării catedrei cu predare în limba maghiară la Facultatea de Medicină și Farmacie din Târgu-Mureș. S-a atras atenția și în ceea ce privește conducerea instituțiilor deconcentrate, care în județ sunt invers proporționale cu populația majoritară.
Ráduly Róbert Kálmán, primarul orașului Miercurea-Ciuc a vorbit despre discriminarea care este practicată de statul român în această regiune, în domeniul economic și în ceea ce privește limba maternă, menționând și procesele care se află pe rol în ceea ce privește inscripționarea primăriei din Miercurea-Ciuc, steagul orașului și cel secuiesc. Acesta a vorbit și despre piedicile referitoare la limba maternă, respectiv împărțirea regională, deoarece în Regiunea de Dezvoltare Centru singurele două orașe care s-au dezvoltat din punct de vedere economic sunt Brașovul și Sibiul. Conform statisticilor, diferențele de nivel de trai dintre orașe și sate sunt mai mari decât în momentul aderării la Uniunea Europeană.
În urma discuției, Hans Klemm a declarat presei că pentru guvernul american este importantă respectarea minorităților naționale și afirmat că la întâlnirea pe care o va avea cu investitorii americani va menționa și oportunitățile care există în județul Harghita.
Miercurea-Ciuc, 12 septembrie 2016
Ţi-a plăcut acest articol?(0 Votări)54 vizualizări