Evenimentul a fost dedicat deopotrivă specialiștilor și locuitorilor
Îndemnul cu care au debutat zilele spitalului județean a fost acela ca atât conducerea cât și angajații instituției să aibă planuri pe termen lung și să îndrăznească să își propună realizarea viselor mărețe. Evenimentul a debutat în data de 22 septembrie în aula Universității Sapientia din Miercurea Ciuc. Pe lângă conferințele științifice, șirul de evenimente a fost un bun prilej de prezentare a planurilor comune în ceea ce privește investițiile din cadrul spitalului, atragerea surselor de finanțare și identificarea serviciilor medicale de care au nevoie locuitorii din județul Harghita.
Ultima actualizare: marţi, 26 septembrie 2017
Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita a afirmat că „Spitalul Județean de Urgență Miercurea-Ciuc este în administrarea consiliului județean din anul 2010, schimbările survenite aici în această perioadă fiind notabile și semnificative: s-au construit locuințe pentru medici, au fost angajați medici tineri, înființate noi compartimente și specializări, s-a achiziționat aparatură medicală, s-a angajat personal mediu”.
„Este nevoie de continuarea activității desfășurate până în prezent și găsirea de soluții pentru a face față noilor provocări. Trebuie să mergem înainte, să nu stagnăm sau regresăm, iar în acest sens este nevoie de eforturi susținute și de investiții. Vom obține rezultate dacă avem încredere unii în alții, chiar și atunci când detaliile următorilor pași care trebuie făcuți, nu sunt concrete. Suntem preocupați de soarta spitalului, există demersuri în acest sens, însă prin denunțuri și scandal nu rezolvăm nimic”, a spus președintele consiliului județean. S-au dezbătut și aspectele referitoare la secția de boli infecțioase care se află la Șumuleu Ciuc. Există un proiect care vizează construirea unei noi aripi la clădirea spitalului, în acest sens fiind nevoie de un plan de fezabilitate. Este necesară o mai bună colaborare și un mod de abordare corespunzător a acestei oportunități, iar dacă nu se va obține finanțare europeană, atunci poate fi luată în calcul și obținerea unui împrumut. Borboly Csaba consideră că dacă spitalele din județ cooperează, atunci veniturile acestora pot crește, iar dacă spitalul județean va putea primi mai mulți pacienți, va crește și numărul servicii medicale oferite, și implicit și încasările instituției. Se află în construcție patru locuințe destinate medicilor. Președintele consiliului județean a menționat că „în vederea implementării investițiilor în cadrul spitalului județean un rol important îl are și implicarea angajaților instituției, deoarece aceștia cunosc care sunt investițiile necesare”.
Participanții au conchis că a fost nevoie de organizarea unui eveniment de acest fel la Miercurea Ciuc, sesiunea de comunicări fiind ocazia demarării acelor investiții și oferirea serviciilor medicale, în concordanță cu nevoile locuitorilor. S-a menționat că prin comunicare, unirea forțelor și a cunoștințelor, se pot identifica oportunitățile de dezvoltare. Respectiv cariera medicală nu se rezumă doar la cunoștințe din domeniu, ci și la capacitatea de dezvoltare a domeniului de activitate și infrastructură.
Dezvoltarea și cooperare între spitalele din regiune
În cadrul zilelor spitalului, Borboly Csaba a fost moderatorul discuțiilor mesei rotunde, iar una din temele principale a fost obținerea de către spitalul județean a încadrării în categoria II, greutățile întâmpinate în acest sens. Astfel, au fost dezbătute avantajele reprezentate din implementarea investițiilor. Au fost prezenți: dr. Demeter Ferenc, managerul spitalului, dr. Konrád Judit, directorul medical, Fülöp Enikő, director economic și Vízi Mária Melinda, director îngrijiri în cadrul spitalului județean, Zonda Erika și Lányi Szabolcs, deputatul Korodi Attila, dr. András Róbert, managerul spitalului județean de la Sfântu-Gheorghe, deputatul dr. Vass Levente, directorul Fundației Studium Prospero din Târgu-Mureș.
Avantajele și dezavantajele identificate cu privire la încadrarea spitalului în categoria II au fost însumate de Borboly Csaba care a catalogat acest scop ca unul benefic, având în vedere investițiile care trebuie implementate în acest sens. Instituția devine astfel centru de formare, respectiv trebuie să asigure și posibilitatea efectuării cercetărilor științifice, specialiștii din domeniul medical putând fi atrași să își desfășoare activitatea la un asemenea spital. Odată cu oferirea posibilității efectuării stagiului de rezidențiat, se deschid noi perspective în activitatea spitalului.
Cei prezenți s-au angajat în sprijinirea reciprocă în vederea demarări unui proces de dezvoltare, indiferent de câți ani vor dura demersurile în vederea obținerii acestei încadrări.
Președintele Consiliului Județean Harghita a conchis că instituția sprijină în continuare demersurile spitalului, dotarea corespunzătoare a acestuia. Prin construirea de locuințe destinate medicilor, se dorește ca și Miercurea Ciuc să figureze printre orașele pe care tinerii medici le aleg în dezvoltarea unei cariere.
Miercurea-Ciuc, 24 septembrie 2017
Ţi-a plăcut acest articol?(0 Votări)87 vizualizări