Nu este în regulă ca poliția din județul Bacău să facă „ordine” în Harghita
În data de 23 mai a avut loc în localitatea Racu, ședința extraordinară a Consiliului Județean Harghita. Pe lângă hotărârile care au vizat alocarea de fonduri din taxa pe valoare adăugată și din impozitul pe venit, localităților din județ, o temă principală a ședinței a fost reprezentată de situația cimitirului militar de la Valea Uzului.
Ultima actualizare: vineri, 24 mai 2019
„Din păcate s-a agravat situația în ceea ce privește cimitirul militar de la Valea Uzului, iar șirul de abuzuri poate conduce la o criză politică”, a afirmat marți după-masă președintele Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba la ședința instituției care a avut loc în localitatea Racu, reacționând la decizia UDMR conform căreia începând de astăzi Uniunea nu va susține nicio inițiativă sau măsura a Guvernului, iar până la soluționarea situației cimitirului de la Valea Uzului, protocolul de colaborare cu coaliția PSD-ALDE „rămâne fără obiect”. Președintele consiliului județean a mai spus că în cursul acestei zile au avut loc la Sânmartin și Plăieșii de Jos percheziții, la Sânmartin s-a deplasat la viceprimarul localității, poliția din județul Bacău, iar la Plăieșii de Jos a fost căutată o persoană, la numeroase familii s-a instaurat o situație de panică. „Se ridică mai multe semne de întrebare, spre exemplu și cea a competenței, deoarece considerăm că poliția din județul Bacău nu are competențe în Harghita. Suntem de partea tuturor celor care în cursul zilei de astăzi au fost agresați. Am încredere că se va clarifica situația în ceea ce privește faptul că locul în care au avut loc atrocitățile este un drum județean unde competență are poliția din județul Harghita. O ilegalitate nu poate fi acoperită cu o altă ilegalitate, să ne opunem provocărilor! Un politician român a provocat locuitorii din Sânmartin, a insultat persoane mai în vârstă, fapt care a condus a inflamarea spiritelor. Forul decisiv al consiliului județean trebuie să ia poziție în legătură cu faptul că poliția din județul Bacău vine să facă ordine în Harghita. Totodată, litigiul cu privire la granița dintre județe trebuie soluționat”, a conchis Borboly Csaba.
La ședință a fost prezent și senatorul Tánczos Barna care a afirmat că este incredibil abuzul care a avut loc azi la Sânmartin. „Acuzația de lovire și furtul telefonului mobil este doar o scuză pentru provocarea unui circ. UDMR și-a retras de îndată orice fel de sprijin acordat coaliției de guvernare și solicită clarificarea situației în cazul graniței dintre județe, a solicitat aducerea la starea inițială a cimitirului. Scandalul nu a început odată cu fapta necugetată de a acoperi crucile cu saci, ci prin faptul că primăria din Dărmănești a făcut construcții ilegale, profanând mormintele ostașilor maghiari. Comunitatea trebuie să dea dovadă de solidaritate, iar această situație nu trebuie să aibă conotații politice. Dacă comunitatea va fi solidară, soluțiile se vor găsi pe cale administrativă”, a spus senatorul. Se solicită ca pentru fiecare faptă care are loc în județul Harghita, investigațiile să fie făcute de organe din județul Harghita.
Pe ordinea de zi a ședinței extraordinare a Consiliului Județean Harghita s-au aflat hotărâri care au vizat construirea și reabilitarea drumurilor, clădirilor de interes public sau construirea de incubatoare de afaceri. Consilierul județean Szentes Antal a prezentat detaliile referitoare la construirea unei rețele de alimentare cu gaz metan a localităților Ciceu, Siculeni, Racu, Mihăileni, proiect pentru realizarea căruia s-a înființat Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Forest. Prin redistribuirea taxei pe valoare adăugată, consiliul județean a alocat fonduri primăriei din Merești pentru reabilitarea drumului spre peșterile din Merești. În urma inundațiilor de anul trecut care au condus la alunecarea de teren pe drumul județean din localitatea Dealu, consiliul județean a alocat atunci sume care în cursul ședinței de azi au fost completate. În vederea finalizării lucrărilor, s-a solicitat și sprijinul guvernului. S-au alocat de asemenea sume pentru investițiile demarate în localitatea Racu (reabilitarea casei de cultură), Mugeni (reabilitarea parcului de comemorare a evenimentelor de la 1848, construirea remizei PSI, respectiv reabilitarea clădirii primăriei). În cadrul ședinței extraordinare s-a votat și modificarea hotărârilor care vizează cheltuielile în cazul realizării celor două incubatoare de afaceri de la Odorheiu-Secuiesc.
Bíró Barna Botond, vicepreședintele consiliului județean a spus că drumul din localitatea Dealu este impracticabil, din acest motiv circulația autobuzelor a fost deviată spre alte rute. Consiliul județean va aloca suma care reprezintă aportul propriu în cazul lucrărilor de reabilitare a drumului din localitatea Merești.
Császár Attila, primarul localității Racu a afirmat că există planuri în vederea dezvoltării unei regiuni complexe, un exemplu în acest sens este construirea rețelei de alimentare cu gaz, fiind nevoie ca aceste lucrări să se efectueze înainte de cele de asfaltare. A fost prezent și primarul din localitatea Siculeni, Csibi József care a afirmat că dovadă a faptului că există unitate în regiune este și faptul că se va construi această rețea de alimentare cu gaz.
Miercurea Ciuc, 23 mai 2019
Ţi-a plăcut acest articol?(0 Votări)25 vizualizări