Hargita Megye Tanácsának kitüntetései
péntek, 2024. április 19., 01:56:06
Péli Levente

Oklevél

 

Sajtóközlemény

Az ország egyik legdinamikusabban fejlődő kórháza a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház

Jövőre elkészülnek a műtőblokknak helyet adó épületrésszel

 

Elkezdik a munkálatokat a műtőblokknak helyet adó épületrészben. A részleteket szeptember 23-án, hétfőn ismertették a helyszínen.

Az RMDSZ parlamenti képviseletének is köszönhetően idén a kórház 30,6 millió lej támogatásban részesül a kormány részéről, amelynek közel felét, csaknem 14 millió lejt a műtőblokk befejezésére fordítják, másik felét pedig eszközvásárlásra.

Borboly Csaba, a kórházat működtető Hargita Megye Tanácsának elnöke szerint sok év munkája van a hátuk mögött, de a megyei tanács és a kórház munkaközösségével közösen sikerült kimozdítani a holtpontról a beruházást. – Jó csapatmunka eredménye, amelyet a továbbiakban is folytatnunk kell, hogy a megyei kórház fejlesztésével a térségben tovább bővüljenek az egészségügyi szolgáltatások és az idevonzott orvos-szakemberekkel ezek minőségén is folyamatosan javítani tudjunk. Ehhez a körülményeket is meg kell számukra teremteni. Mindezek mellett pedig tovább kell erősítenünk az együttműködést a felsőfokú oktatási intézményekkel is, hiszen hosszú távú cél a klinikai besorolás elérése – mondta a megyei tanács elnöke, hozzátéve, hogy a Sürgősségi Betegellátó Egység épületének bővítése is az elkövetkező években megvalósul, amelyet az Országos Beruházási Társaság (CNI) végez majd el.

Konrád Judit kórházmenedzser hozzátette, amennyiben elkészül az új műtőblokk, új távlatok nyílnak az intézmény előtt, ugyanis így elegendő hely lesz a műtétek számára, ahol korszerű körülmények között zajlanak majd az elmúlt években megjelent új sebészeti szakágak műtétei is.

Az eseményen Hargita Megyéért díjjal tüntették ki Adrian Dobrica mellkassebész szakorvost és Péli Leventét, a megyei tanács műszaki osztályának igazgatóhelyettesét a kórházért kifejtett munkájuk elismeréseként.

A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórháznak helyet adó épület 1971-ben épült. Négy épületrészből áll. Az A- és B-épületrészek a betegellátó egységeknek adnak helyet, a C-szárny a műtőblokkoknak, míg a D-épületrész a kiszolgálóegységeknek ad helyet.

Az említett épületrészt 2012-ben a második emelet megerősítését és átalakítását, egy új szint megépítését, valamint az átjárónak helyet adó új épülettest csatlakozását kezdték el. Ezeket a munkálatokat azonban a következő évben fel kellett függeszteni, mivel az akkori kivitelező csődöt jelentett. A beruházás folytatása érdekében az elmúlt években felül kellett vizsgálni az elvégzett munkálatokat, és a műszaki tervet is aktualizálni kellett.

A dokumentációk véglegesítését és az engedélyek beszerzését követően lehetett ismét meghirdetni a munkálatok befejezésére a közbeszerzést. 2018-ban háromszor kellett megismételni a procedúrát, mivel nem volt jelentkező építőcég. 2019 év elején a negyedik kiírásra jelentkezett cég, amellyel sikerült szerződést kötni. A kivitelező brăilai székhelyű Termhidro Kft. jövő évig szeretné elvégezni a munkálatokat. A szerződés szerint kilenc hónap áll rendelkezésre a munkálatok elvégzésére, további hatvan hónap pedig a jótállási időszak.

A beruházás sikeres befejezését követően a jelenlegi műtőblokk helyén nagyobb helyet kap a vele azonos szinten működő intenzív osztály, a további felszabaduló felületet pedig újraosztják a sebészeti tevékenységet is végző osztályok között. Az új műtőblokkban modern feltételek között zajlik majd a műtéti tevékenység. Egy szintre lesz csoportosítva minden műtő, és elegendő hely áll majd rendelkezésre a szükséges kiszolgáló helységek számára is.  Jelenleg öt műtőben kilenc szakág műtéteit kénytelenek elvégezni, az új műtőblokkban pedig tíz műtőhelyiség lesz. Így elegendő hely lesz a gyerek- és plasztikai sebészeti beavatkozásokra is, amelyet tavalytól két szakorvos végez, erősítve a csíkszeredai kórház csapatát.

 

Csíkszereda, 2019. szeptember 23.

Letölthető dokumentumok: