Hargita Megye Tanácsának kitüntetései
péntek, 2024. április 26., 05:30:01
Balázs Attila

Laudáció

Kedves díjazottunk, Tisztelt egybegyűltek, Kedves barátaim!

 

Hogy mennyire fontos személy számomra Balázs Attila, akkor jöttem rá amikor a mai beszéden kezdtem gondolkozni. Azért tudom, hogy a mai nap nagyon fontos számomra is mert már múlt héten nyugtalan voltam, mint ahogy az este és ma reggel is, hogy mit emeljek ki Attila méltatása alkalmával.

Normális esetben nem szoktam ilyen hosszasan készülni egy beszédre, mert nekem is mint sokunknak a legdrágább kincsem az időm. De most éreztem, hogy abból a kincsemből minél többet akarok szentelni erre az alkalomra, Attila barátom méltatására!

Balázs Attila vállalkozó Gyergyóremetén született 1975-ben. 3 gyerek boldog édesapja. Iskoláit Gyergyóremetén kezdte, majd a Márton Áron és a Salamon Ernő Gimnáziumokban folytatta. Elmondásaiból tudom, hogy nagyon aktív, sokszor merész tettekkel teletűzdelt gyerekkora volt. Mai divatos kifejezéssel azt is mondhatnánk, hogy sok impulzus érte, vagy másképp fogalmazva: sokat megtapasztalt saját bőrén Balázs Attila, ami ahhoz segítette hogy az legyen, amivé vált felnőttként.

1996-ban Magyarországra ment boldogulást keresni és a merész Attila ipari alpinizmussal kezdte kenyérkeresetét.

Érezte, hogy ez a tapasztalat elég ahhoz, hogy saját lábon álljon meg és 2003-ban megalapították a Bayer céget, amely azóta cségcsoporttá nőtt és jelenleg több mint 1000 alkalmazottal büszkélkedhet.

Nem szakadt el az itthoni tájaktól és 2007-ben megalakítják a Viastein térkőgyárat Romániában. A térkőgyártás terén is mint mindenben, amihez nekifogott, a prémium minőséget kereste és nyújtotta, ezáltal komoly piaci részesedést szerezve, megépíti következő gyárát 2017-ben Biharkeresztesen.

Tavaly pedig az én unszolásomra is cégcsoportjuk megvásárolta a Gyergyóremetei Tejporgyárat.

De tudják mit, nem is kellett nagyon az az unszolás, mert Attila mindenben a szív embereket keresi, mert Ő maga is egy szív ember. És neki a szíve a fenyvesek lábához húzta és mindig is húzni fogja ide.

A gyerekkori emlékek, a remetei finom fagylalt íze, a remetei tejpor hírneve élénken élt emlékezetében és nem hagyhatta, hogy minden az enyészetté váljon.

Meggyőződésem, hogy Isten ezt a keresztet, ezt a feladatot neki tartogatta és erre is készítgette Attilát. Attila el tudja most már vinni ezt a keresztet mert az elmúlt évtizedekben annyit látott, tapasztalt, tanult nálánál, sokszor tapasztaltabbaktól, hogy meggyőződésem, büszkék leszünk arra amit ez a beruházás nyújtani fog nekünk. Mert a Tejporgyár és a mellette létesülő Hűtőház kezdésnek 28 millió euró beruházást fog jelenteni itt Gyergyóremetén.

Balázs Attila életpályája olyan elemekkel van teletűzdelve, mint például Steve Jobs, az Apple/IPhone megálmodója története is volt:

Jobs egyetemre ment, amely nagyon drága volt, és taníttatására ráment szülei összes pénze. Egy idő után rádöbbent, hogy nem érdekli az, amit az egyetem nyújt számára. Kilépett, abbahagyta azokat kurzusokat, amik nem érdekelték, és elkezdett azokra járni, amik érdekelték. Kaligráfiai, vagyis szépírás kurzusra iratkozott be, tanult különböző betűtípusokról. Teljesen esélytelennek tűnt, hogy ezekből később bármit is fel tudna használni a karrierje során. Ám 10 évvel később, amikor az első Macintosh számítógépet kitalálták, visszatért erre a tudományra. És mindezt a tudományt beleépítették a számítógépbe, a Mac-be. Ez volt az első számítógép ami csodaszép tipográfiát használt.

Ha Steve Jobs nem hagytam volna ott az egyetemet, sosem járt volna a kalligráfia csoportba, és akkor a számítógépek sosem kaptak volna olyan gyönyörű írásjeleket és típusokat mint amilyen a mostaniakban van.

Ezeknek a lépéseknek, az élet fontos pontjainak a fontosságát tanulmányai idején még természetesen sehova sem tudta kötni, amikor a jövőre gondolt. De 10 évvel később tisztán látta a pontokat, és mind össze tudta kötni.

„Nem tudod a pontokat úgy összekötni, ha csak előre nézel. Csak akkor kötheted össze ezeket, ha hátra is nézel. Abban a hitben kell élni, hogy ezek a pontok a jövőben valamikor össze tudnak kötődni. Hinned kell valamiben - az istenedben, karmádban, sorsodban, életedben vagy bármiben. Ez a beállítottság sosem hagyott cserben, és ez tette meg az óriási különbségeket az életemben” - mondta Steve Jobs

Ha Attila most kivonul a fenyvesek lábához és elgondolkozik azon milyen sok pont volt az életében, ...néha felnevetve.... meg fogja állapítani, hogy életében mindennek értelme volt. A legnagyobb kudarc volt a legnagyobb lecke és a legnagyobb siker volt a legkisebb ajándék.

Most engedjék meg, hogy Balázs Attila egy másik színét is világítsam meg. Ez pedig a sport iránti szeretetét.

Ezt talán a legjobban egy kis történettel tudom szemléltetni. Valaki kiírta az interneten a következő mondatokat:

„Az egyik barátom megkérdezte tőlem, miért fizetek ennyi pénzt a gyerekeim sportolására?

Én nem a sportért fizetek - feleltem.

- Támogatom a pillanatot, amikor a gyerekem fáradt, mégis elmegy edzésre.

- Támogatom, hogy megtanulják, mi a fegyelem a koncentráció.

- Támogatom, hogy vigyázzon a testére, az egészségére.

- Támogatom, hogy megtanuljon együtt dolgozni másokkal, jó csapattárs legyen, viselje el kegyesen a vereséget és alázatosan a sikert.

- Támogatom, hogy megtanulja kezelni a csalódásait ha nem éri el a várt sikert. És mégis visszamegy hétről, hétre.

- Támogatom hogy megtanulják elérni a céljaikat.

- Támogatom, hogy tartsák tiszteletben ne csak önmagukat, hanem csapattársait, Edzőit!

- Támogatom, hogy az órákon, heteken, hónapokon át tartó kemény munka létrehozhat egy bajnokot.

- Támogatom hogy megtanulja, a siker nem jön egyik napról a másikra.

- Támogatom hogy büszke legyen az eredményeire és legyenek hosszútávú céljaik!

- Támogatom hogy kössön életre szóló barátságokat, egész életre szóló emlékeik legyenek.

- És támogatom hogy az edzőteremben legyen, a pályán és ne a képernyő előtt!

- Támogatom a lehetőségeket, amiket a sport nyújt!

Azt gondolom ez egy jó befektetés...”

 

Ezt Balázs Attila is így gondolja és ezért sok gyergyói fiatal álmát segítve felvállalta a Gyergyói Hoki Klub elnöki tisztségét, ami nagy anyagi támogatást jelent kedvenc csapatunknak és egy álomépítő jövőt fiataljaink számára.

Mert meg vagyok győződve, hogy Attila velem együtt tudja, hogy a Gyergyói Hoki Klub egy gyergyói álomgyár!

Magyarországon is lépett a fiatalok egészséges nevelése irányába akkor, amikor 2017-2018-ban összegyűjtött vállalkozói barátaival több mint 6,5 millió eurót, hogy megépítse az Érdi Jégcsarnokot, amely jelenleg a legszebb utánpótlás neveléshez szükséges pálya Magyarországon.

Erre felbuzdulva, a Budapesten élő székely barátai is belevágtak, hogy megépítsenek egy jégpályát a fővárosban. És tudják mit? Balázs Attila itt sem áll tétlenül, hanem a befolyásában álló összes céget megmozgatta azért, hogy a szükséges támogatás összegyűljön, mert Attila a szívből jövő kezdeményezéseket, a mások álmainak a megvalósítását is támogatja.

 

Attila egy egészséges székely-magyar ember!

 

Végezetül pedig engedjék meg, hogy egy ének meghallgatásával zárjam a beszédem. Tegnap jelent meg a Magyarországon is nagyon híres, gyergyói Bagossy Brothers Company legújabb dala. A videoklipben megláthatjuk azokat a gyönyörű gyergyói tájakat, amelyeket szívünkbe zártunk és amelyek Attilát is visszajövésre késztették.... megkérem nézzék meg a szép tájainkat és hallgassák figyelmesen az ének szövegét is!

 

BBC – Visszajövök

 

Köszönöm Attila barátom! Jó, hogy visszajöttél!

 

Oklevél

 

Sajtóközlemény

Hargita Megyéért Díjat kapott Balázs Attila vállalkozó

A közösség értékalkotó, példamutató, a társadalomnak irányt mutató, a fejlődés érdekében tevékenykedő személyiségeinek adományoz évről évre Hargita Megyéért Díjat a megyei tanács. December 17-i, Gyergyóremetén megtartott dísztanácsülésén Hargita Megye Tanácsa Balázs Attila vállalkozót tüntette ki a rangos elismeréssel.

A remetei születésű díjazott Magyarországra költözése után is fenntartotta és ápolta itthoni kapcsolatait, és sikeres vállalkozóként arra törekedett, hogy valamit visszahozzon a szülőföldjére, fogalmazott Lackó-Albert Elemér. Gyergyóremete polgármestere hozzátette, sikere tudásának és kitartásának köszönhető, példaértékű munkáját elismeri a közösség. A polgármester gratulált Hargita Megye Tanácsának a döntéshez, hogy értékeli az innováció területén kifejtett munkát, hiszen a fejlődéshez minden szakterületre szükség van, mondta.

Hargita Megye Tanácsa a Hargita Megyéért Díjat évente egy alkalommal azoknak a személyeknek adományozza, akik kiemelkedő tevékenységükkel, helyi és országos szinten egyaránt, hozzájárultak a megye jóhírének öregbítéséhez.

A Hargita Megyéért Díj birtokosai példaképként állnak előttünk, és nem mellékesen gyermekeink előtt, mondta beszédében Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke. Barabási Albert László hálózatkutatót idézve úgy fogalmazott, a sikert a közösség adja, sikeres az, akinek a teljesítményét elismeri a közösség. Teljesítményük értékelésével közösségünk soraiból olyan személyeket emelnek ki, akiknek munkája értéket teremt, és példaként áll a felnövekvő generáció előtt is. A közösségi vezetők számára pedig örök küldetés, hogy felismerjék és kiemeljék mindazokat az értékalkotó, példamutató embereket, akik irányt mutathatnak a társadalomnak a megmaradás, a fejlődés útján, tette hozzá a megyeelnök, majd köszönetet mondott Barti Tihamérnak, Hargita Megye Tanácsa alelnökének, aki Balázs Attilát javasolta a díjra.

Balázs Attila 1975-ben született Gyergyóremetén, 1996-ban költözött Magyarországra. 2003-ban létrehozott Bayern építőipari cége ma több mint ezer alkalmazottat foglalkoztat, Romániában alapított Viastein cége pedig térkőgyártással foglalkozik. A vállalkozó Magyarországon és itthon is tevékenykedik, megvásárolta a remetei tejpor gyárat, ami jelentős beruházást jelent Gyergyó térségének, mondta laudációjában Barti Tihamér, aki azt is kiemelte, hogy a vállalkozó támogatja a sportot itthon és Magyarországon egyaránt.

Hargita Megye Tanácsa idei Hargita Megyéért Díját Borboly Csaba és Barti Tihamér adták át Balázs Attilának, aki úgy fogalmazott, a díj nemcsak őt illeti meg, és köszönetet mondott családjának, barátainak, valamint csapatának.

Gyergyóremete, 2019. december 17.

 

Letölthető dokumentumok: