Hargita Megye Tanácsának kitüntetései
hétfő, 2024. március 04., 13:39:40
Becze Attila

Laudáció

Hargita Megye Tanácsa 2012. november 13-i rendkívüli ülésén Becze Attila, Csíkcsicsó község polgármestere beszámolt az Olt-híd rossz állapotáról és gyors beavatkozást kért a megyei önkormányzattól a  helyzet orvoslására. A testület a kialakult helyzetre reagálva, azonnali határozattal 20 ezer eurót hagyott jóvá az új híd építésére. A község akkori  vezetése és a lakosság részéről új híd építésére volt igény.  
 
Sok mindent példáz a csicsói Olt-híd építésének története. Egyrészt a kiszámíthatatlan, kusza és nem egyértelmű törvénykezés következményeire figyelmeztet, másrészt pedig azt példázza, hogy  következetességgel, kitartással meg lehet valósítani azt, amit célul tűztünk ki magunk elé, azt ami a helyi közösségek javát szolgálja.

Mindennek a kezdeményezője a község akkori elöljárói: Becze Attila polgármester és Lutz Levente alpolgármester voltak.
A megyei önkormányzat az általa alapított Hargita Megye Tanácsa Emlékérmével  ma kezdeményezőkészségüket, következetességüket és kitartásukat ismeri el. 

Csíkszereda, 2018. szeptember 12.

Sajtóközlemény

Védőfelszereléssel bővült a csíkcsicsói önkéntes tűzoltó alakulat

Sikeres pályázata révén a csíkcsicsói önkéntes tűzoltó alakulat felszereltsége új védőruházatokkal bővült. A felszerelés beszerzését Hargita Megye Tanácsa az Önkéntes Tűzoltó Egyesületek támogatási programjából közel 11 ezer lejjel támogatta a hat védőruházat beszerzését. A szeptember 12-i, szerdai átadáson jelen volt Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának vezetője, Szentes Antal, Salamon Zoltán, Csillag Péter, Albert Mátyás, Mezei János megyei tanácsosok, Péter Lukács, Csíkcsicsó község polgármestere, Csutak Gáspár alpolgármester, Becze Attila korábbi polgármester, valamint Lutz Levente korábbi alpolgármester, és a helyi önkéntes tűzoltó egyesület tagjai.

Péter Lukács polgármester elmondta, hogy évről évre bővül az alakulat felszereltsége, hiszen a szertár és tűzoltó kocsi mellett a védőruházatok is nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy a csapat tagjai teljesíthessék a szolgálatot és növeljék biztonságukat a bevetések alkalmával.

Szentes Antal megyei tanácsos szerint jó látni, hogy a korábban átadott szertár évről évre megtelik felszerelésekkel, hozzátéve, hogy Miklos István, a tűzoltó alakulat korábbi parancsnoka is nagyban hozzájárult a csapat fejlődéséhez és felszereltségéhez. – Csicsó egyike a felcsíki községek közül, ahol először jött létre önkéntes tűzoltó szolgálat. Itt olyan csapat működik, akiktől lehet tanulni – mondta a megyei tanácsos, hozzátéve, hogy a községből az önkéntesek mellett többen hivatásos tűzoltók csapatát is erősítik. Szentes Antal mindezek mellett kiemelte, hogy a pályázatokhoz önrész is szükséges, amelyhez megköszönte a hozzájárulásokat.

Mezei János szerint példamutató és örömteli, hogy az önkéntesek testi épségüket kockáztatva vállalják a szolgálatot.

– Az átadások alkalmával tudjuk megalapozni a következő lépéseket, kitűzni az új célokat. Jó alkalom a közös gondolkodásra. Csíkcsicsó szerepe fontos a készülő Hargita - hegység övezeti rendezési tervében. Ehhez pedig a szükséges biztonságot is hozzá kell rendelnünk, az önkéntes tűzoltó alakulat szerepe is kibővülhet, hiszen folyamatosan dolgozunk azon, hogy a helyi tűzoltó csapatokban képzett hegyimentő tagok is legyenek. A felszerelések mellett azonban egyre fontosabb lesz a képzési rendszer kiépítése. Ebben a megyei tanácsos kollégákkal együtt kell dolgoznunk, hogy a Szentegyházára és Balánbányára elképzelt képzési központok létrejöjjenek – emelte ki Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

Becze Attila és Lutz Levente, a csicsói Olt-híd megvalósulásában kifejtett munkáját is elismerték

Borboly Csaba Hargita Megye Tanácsa Emlékérmét adta át Becze Attila, Csíkcsicsó község korábbi polgármesterének és Lutz Levente, korábbi alpolgármesternek, amellyel a csicsói Olt-híd megvalósulásában elismeri kezdeményezőkészségüket, következetességüket és kitartásukat.

Csíkszereda, 2018. szeptember 12.

Letölthető dokumentumok: