Hargita Megye Tanácsának kitüntetései
vasárnap, 2024. május 05., 08:53:42
Pipacsok Néptáncegyüttes

Laudáció

Ma a néptánc Székelykeresztúron és környékén összeforr a Pipacsok nevével.
Ha nincs pipacs, színtelen a búzatábla. Ha nincs pipacs, nem születik meg sok szép magyar nóta.
Ha nincs 30 évvel ezelőtt egy kezdeményezés, egy álom, egy cél, ha nem születik meg a Pipacsok Néptáncegyüttes, akkor ma a világ is szegényebb lenne, sok mozdulat elveszett volna, mert egy lépéssel kezdődik a mozgás, gyorsuló zenére a forgás s az ütemre érkező dobbantás. Az ölelésből, a szemek találkozásából szerelem, mely továbbviszi a nemzedékek megmaradásával s a gyermekek tipegő léptével azt az őseinktől örökölt kultúrát is, melytől mi vagyunk, magyarok, székelyek és csángók.
Mi vagyunk a Küküllők, a szőke Nyikó, Gagy pataka, Küsmöd pataka mellett élő áldott táncos lábú fiúk és lányok, s az idő múlásával férfiak és asszonyok.
Megszólal a zene, megmozdulnak a lábak, lassan s aztán önfeledten táncra perdül az ember.
A táncban benne van a lélek, akár a Pipacs egy gyönyörű mezei virágcsokorban.
Tudjuk, hogy a pipacs a szerelem, a boldogság és szabadság virága, és a tánc is ezen érzéseket s értékeket fejezi ki.
30 évvel ezelőtt, 1987-ben a székelykeresztúri gimnáziumban dobbantak a lábak, s ezekkel a mozdulatokkal útjára indult egy dicsőséges, népet, nemzetet örvendeztető, értéket mentő munkafolyamat, amely megmutatkozik a közösségek megőrzésében és a hagyományok átörökítésében.
A Pipacsok Néptáncegyüttes a tevékenységével mérföldkő az erdélyi néptáncmozgalomban.
Táncosai, vezetői, oktatói három hivatásos táncegyüttes: a Háromszék és a Nagyvárad Táncegyüttes, az Udvarhely Néptáncműhely alapításánál és tevékenységében részt vállaltak. Számtalan műkedvelő iskolai és falusi tánccsoport működik vagy működött a térségben a Pipacsok szakmai támogatásával.
Hargita Megye Tanácsa ez alkalommal a Kájoni János-díj adományozásával ismeri el a Pipacsok Néptáncegyüttes kiemelkedő művészeti tevékenységét, amellyel hozzájárult Hargita megye, a székely közösség jó hírének öregbítéséhez.
Boldog 30. évfordulót és egyben további sikereket kívánunk!

 

Oklevél

Sajtóközlemény

Kájoni János díjjal tüntették ki a 30. évfordulóját ünneplő Pipacsok Néptáncegyüttest

A Pipacsok tevékenysége Hargita megye fiataljainak nevelésében játszik fontos szerepe

Méltóképpen ünnepelték a székelykeresztúri Pipacsok Néptáncegyüttes 30. évfordulóját november 4-én, szombaton a városi sportcsarnokban.

– A Pipacsok tevékenysége megyénk fiataljainak nevelésében, az erős gerincű, jó tartású, magyar emberré válásában mély nyomokat hagyott és hagy a továbbiakban is. Ezt a munkát kell folytatni és erősíteni – hangsúlyozta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke. A megyeelnök ugyanakkor kiemelte, hogy a megyei tanács 2018-at az ifjúság évének szenteli. – Jövőben nagyon sok energiát, erőforrást szenteljünk annak, hogy fiataljaink jól érezzék magukat itthon és ebben a néptánc és ének komoly helyet kell elfoglaljon – tette hozzá Borboly Csaba.

A tavaly novemberben elfogadott Hargita megye ifjúsági stratégiája a 2015-2020-as időszakra az alábbi linken tanulmányozható:

http://hargitamegye.ro/hirek/egyhangulag-megszavaztak-a-megye-ifjusagi-strategiajat.html

A Pipacsok mellett az eseményt színesítette a Cickom énekegyüttes. Fordulj kedves lovam táncegyüttes, Kóré Géza és Csalóka zenekar, valamint Dresch Mihály és a Heveder.

Borboly Csaba Hargita Megye Tanácsa részéről átadta a Kájoni János – díjat elismerve a Pipacsok Néptáncegyüttes három évtizedes kiemelkedő művészeti tevékenységét, amellyel a közösség javát szolgálják és a Hargita megye hírnevét viszik a határokon túlra is.

A Berei István unitárius lelkész által fogalmazott és Kincses Kálmán református lelkész által felolvasott laudáció az alábbi linken olvasható: https://www.borbolycsaba.ro/beszedek/laudacio-a-pipacsok-neptancegyuttes-dijazasara/

Az eseményről rövid ízelítőt a megyeelnök közösségi oldalán találhatnak:

https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/1420116128035766/

https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/1420089438038435/

 

Csíkszereda, 2017. november 5.

 

Letölthető dokumentumok: