Hargita Megye Tanácsának kitüntetései
hétfő, 2024. március 04., 13:00:14
Imets Tamás

Laudáció

Imets Tamást kiskora óta lenyűgözte az elektronika világa, és a dolgoknak ez a fajta megközelítése ma is él benne.
A csíkszeredai fiatalember jelenleg  a Márton Áron Főgimnázium diákja, aki az elektronika, a fizika és az alkalmazott tudományok felé orientálódik. A Nagy István Szakközépiskola építész osztályában megszerzett tudása gyakran segíti a tudományok által megkívánt precizitás elérésében. Az elektronikával kapcsolatos hobbija a LEGO-val kezdődött, amit idővel felváltott az áramkörök, kábelek és tudományos kísérletezések. Bevallása szerint mindent, amit ma tud, autodidakta módon sajátított el angol, magyar és román nyelvű könyvekből, weboldalakról.

Három éve kezdett el pályázatokon részt venni: drónokkal, robotokkal, modellekkel és elektronikai készülékekkel egy amerikai technológiai online pályázatra nevezett be az instructables.com weboldalon, amely egy oktató jellegű oldal DIY (csináld magad) projektekkel. A három év alatt harminc projektet publikált angolul, több mint húsz versenyen nyert (ebből három első, három második, két harmadik és néhány negyedik) értékes díjakat. Jelenleg több mint egymillió nézője és hozzávetőlegesen 1600 követője van.  Emellett a 25. Ifjúsági Innovációs és Tudományos Tehetségkutató Versenyt is megnyerte a tavaly, a vetélkedőre az agyhullámos projektjével nevezett be. Két éve Bukarestben a Román Nemzeti Operaházban a Román Állam elismerte a biciklis telefontöltőjét is. Tavaly megpályázta az NFTÖ 2016-os programját egy drónos projekttel, amelyet nemrég mutatott be a 26. Ifjúsági Innovációs Versenyen és az XXII. Országos Tudományos és Technikai Diákalkotó Kiállításon. Május 6-án Hargita megye értékeit újra megmutatták Brüsszelben az Európai Régiók és Városok Fesztiválján, a Régiók Bizottságának (RB) Open Day elnevezésű egész napos rendezvényén. A gasztronómia, a turisztikai látványosságok mellett idén kiállították a székely babákat, de a legnagyobb sikere az ifjú csíkszeredai feltaláló, Imets Tamás prezentációjának volt, aki Hargita Megye Tanácsa és a Hargita Megyéért Egyesület közös meghívásának eleget téve ismertette gondolatvezérlésű találmányait.
Projektjei nagy részét  az Instructables.com weboldalon publikálja.

A XI. osztályos feltaláló  a mindennapjaiban szeret úszni és biciklizni és elektronikával, fejlesztésekkel foglalkozni, ebben a tevékenységében pedig pedagógus szülei támogatják. Jelenleg telefonos alkalmazásfejlesztésével vannak nagy tervei. Szeret utazni és világot látni, amelyre a projektjei révén egyre több lehetősége adódik. Az olvasás, filmnézés is kedvenc időtöltései közé tartozik, érdekeli a filmművészet, mert egyesül benne a képzőművészet, a zene és az irodalom. Ugyanakkor vonzza a múlt megismerése, mert meggyőződése, hogy a múltismeret szükséges a jövő építéséhez.  
Az Ifjúság és Európa Nap alkalmával szervezett rendezvénysorozaton Hargita MegyeTanácsa a Heuréka Díjjal ismeri el Imets Tamás kiemelkedő tudományos tevékenységét, amellyel hozzájárult Hargita megye, a székelyközösség felemelkedéséhez, jóhírének öregbítéséhez.

Csíkszereda, 2017. május 9.
 

Oklevél

Sajtóközlemény

Hargita Megye Tanácsa Heuréka Díjával tüntették ki Imets Tamást

A fiatal tehetségek megmutatkozási lehetőségeit bővítenék

 

– Hargita megyében nagyon sok tehetséges fiatal van, akik nagyobb figyelmet érdemelnek, megmutatkozási lehetőséget – jelentette ki Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a május 9-e, Európa napja alkalmából tartott csíkszeredai díjátadón, amelyen a megyei tanácsnak a fiatalok kiemelkedő tudományos tevékenységéért járó Heuréka Díjával tüntették ki Imets Tamás csíkszeredai középiskolás feltalálót. Borboly Csaba nyilatkozatában azzal a kéréssel fordult a polgármesterekhez és az önkormányzati képviselőkhöz, hogy támogassák településükön a tehetségeket, biztosítsanak számukra megmutatkozási lehetőségeket, mert „sokszor egy kézfogás is elég, és csodákra képesek”.

A laudációt Barabás Csaba, a megyei tanács elnöki kabinetjének vezetője olvasta fel, aki a Heuréka Díj létrehozását kezdeményezte.

„Imets Tamást kiskora óta lenyűgözte az elektronika világa, és a dolgoknak ez a fajta megközelítése ma is él benne. A csíkszeredai fiatalember jelenleg a Márton Áron Főgimnázium diákja, aki az elektronika, a fizika és az alkalmazott tudományok felé orientálódik. A Nagy István Szakközépiskola építész osztályában megszerzett tudása gyakran segíti a tudományok által megkívánt precizitás elérésében. Az elektronikával kapcsolatos hobbija a LEGO-val kezdődött, amit idővel felváltott az áramkörök, kábelek és tudományos kísérletezések. Bevallása szerint mindent, amit ma tud, autodidakta módon sajátított el angol, magyar és román nyelvű könyvekből, weboldalakról. Három éve kezdett el pályázatokon részt venni: drónokkal, robotokkal, modellekkel és elektronikai készülékekkel egy amerikai technológiai online pályázatra nevezett be az instructables.com weboldalon, amely egy oktató jellegű oldal DIY (csináld magad) projektekkel. (…) Jelenleg telefonos alkalmazásfejlesztésével vannak nagy tervei. Szeret utazni és világot látni, amelyre a projektjei révén egyre több lehetősége adódik. Az olvasás, filmnézés is kedvenc időtöltései közé tartozik, érdekeli a filmművészet, mert egyesül benne a képzőművészet, a zene és az irodalom. Ugyanakkor vonzza a múlt megismerése, mert meggyőződése, hogy a múltismeret szükséges a jövő építéséhez” – áll a laudációban. 

Imets Tamás elmondta, hogy tudományos tevékenységét ugyanolyan foglalkozásnak tekinti, mint az úszást vagy a kerékpározást, kedvtelésből végzi, és szeretné, ha minél több embert érdekelné tevékenysége. A megyei tanács elnökével együtt rövid élő bejelentkezésben fejtette ki gondolatait: https://www.facebook.com/csaba.borboly/videos/1526348427384251/?permPage=1

Kétirányúvá kell tenni az európai munkaerő-vándorlást

A díjazás előtt villámcsődületet szerveztek a Szabadság téren, majd köszöntőbeszédek hangzottak el Európa napja alkalmából. Borboly Csaba szerint az Európai Unióban a kelet-közép-európai tagállamok polgárainak is ugyanolyan esélyeik kellene hogy legyenek, mint a nyugatiaknak, ezen kell dolgozni, ez az ünnep alkalmat kínál az erről szóló eszmecserének. A fiatalokról kell szólnia e napnak, és ennek megfelelően szervezték meg a mai eseménysorozatot, jelentette ki a megyei tanács elnöke.

– Kétirányúvá kell tenni a közlekedést Európában: ne csak elmenjenek a fiataljaink, hanem tanulás, tapasztalatszerzés után jöjjenek szívesen haza. Rajtatok múlik, hogy húsz–harminc év múlva milyen Európánk lesz – fordult a fiatalokhoz Borboly Csaba.

Az Európa-napi rendezvényen készült fényképek megtekinthetők a következő albumban, amely a nap során folyamatosan bővül:

https://www.facebook.com/pg/hargitamegye/photos/?tab=album&album_id=1550049115018821

Csíkszereda, 2017. május 9.

 

Sajtóhírek

http://hargitamegye.ro/hirek/hargita-megye-tanacsa-heureka-dijaval-tuntettek-ki-imets-tamast.html

https://www.facebook.com/borbolycsaba/posts/1269108976469816?match=aW1ldHM%3D

Letölthető dokumentumok: