Hargita Megye Tanácsának kitüntetései
szerda, 2024. április 24., 18:42:16
Csíki András

Laudáció

Aki sporttal szeretett volna foglalkozni Hargita megyében az elmúlt három évtizedben, annak útja egy emberhez vezetett.
Ő Csíki András, a Hargita Megyei Sport- és Ifjúsági Igazgatóság vezetője.
1954. március 24-én született Salamáson, iskoláit Salamáson, Maroshévízen, Gyergyószentmiklóson, Bukarestben és Szebenben végezte. 1989 óta a Hargita Megyei Sport- és Ifjúsági Igazgatóság vezetője, 2 év megszakítással, amikor is a Maroshévízi Országos Sportkomplexumnak Igazgatója volt.
Romániában az egyik legismertebb és legtapasztaltabb igazgatóként tartja számon a Sportminisztérium, vezetése alatt számtalan országos, nemzetközi és világversenyt szerveztek megyénkben. A versenyek és a résztvevő országok sokaságát az jelzi leginkább, hogy az Igazgatóság zászlókészletét sürgös esetekben még a Sportminisztérium is kölcsönkéri ;)
A Székelyföldi Kerékpáros Körverseny főszervezője és versenyigazgatója. Ez a verseny, mint sok más sportesemény megyénkben, az ő törvényismerete, aprólékossága és problémamegoldó képessége nélkül nagyon nehezen jöhetett volna létre.
Az edzők, versenyszervezők sokszor utolsó esélyként tekintettek rá a versenyhez szükséges anyagi fedezet megteremtésében, pedig a megyei sportigazgatóság költségvetése az elmúlt években még a nevetségeshez képest is kevés volt.
Fiatalkorában labdarúgóedző volt Gyergyószentmiklóson, ezért az edzők által végzett munkára is szakmai szemmel tekinthetett. Csíkszeredában a jégkorong mindig is központi szerepet játszott a sportok terén, ezért szervezési, jogszabályi és bíráskodási problémákban mindenki nála állt meg. Jégkorong terén munkásságát a Román Jégkorongszövetség nagyra értékelte és értékeli most is, jelenleg is a fegyelmi bizottság elnöke.
A Hargita megyei olimpiai mozgalom egyik alapszemélyisége, nemcsak a Hargita Megyei Olimpiai Akadémia keretében szervezett események és az Olimpiai Konferenciák miatt, hanem azért is, mert Kiss Jánossal közösen, könyvet írt az általa begyűjtött romániai magyar olimpiai játékok díjazottjairól. Sajnos Kiss János,  a Magyar Olimpiai Mozgalom egyik vezéregyénisége, az idén tragikus körülmények között elhunyt. A kötet címe Kárpát-medencei magyar olimpiai érmesek, amely több mint száz magyar olimpiai érmes fényképes életrajzát tartalmazza.
Amint mondani szokás, csak akkor lehetsz igazán jó a szakmában, ha a mestered már az. Ezért nagyon szerencsésnek tartom magam, hogy az elmúlt 12 évben együtt dolgozhattunk, tőle tanulhatom a sportszervezés hivatalos és rejtett oldalát.
Csíki András jellemzői: következetesség, munkabírás, kitartás, segítő szándék, ugyanakkor jó kapcsolatokat ápol minden helyi és országos intézménnyel, amely a sporttevékenységeket közvetlenül vagy közvetve befolyásolhatta.
Ábrahám Előd
Csíkszereda, 2017. december 23.

 

Oklevél

Sajtóközlemény

Keresztes Lajos-díjjal ismerték el Csíki András munkáját

Díjazták a 2017-es év legjobb Hargita megyei sportolóit

– Általában, ha van sportfejlesztési igény azt mindig támogatjuk a megyei tanácsos kollégákkal, hisz számunkra a sport az egyik prioritás – hangsúlyozta Borboly Csaba megyeelnök a Hargita Megyei Sportgálán, amelyet december 23-án, szombaton tartottak meg Csíkszeredában, díjazva Hargita megye legkiválóbb sportolóit.

A Hargita Megyei Sport- és Ifjúsági Igazgatóság, valamint Hargita Megye Tanácsa által szervezett rendezvényen az elöljáró felhívta az érintettek figyelmét arra, hogy ha bárhol fejlesztésre, befejezésre váró sportlétesítmény van, minél előbb közöljék a polgármesteri hivatalokon keresztül, hogy a megyei tanács, ahol tud, segíthessen.

Az eseményen a 2017-es év legjobb sportolóit és csapatait díjazták. Ebben az évben az ifjúsági sportolók díjazása rangsor szerint, illetve sportáganként történt, a csapatok esetében rangsorolás alapján díjaztak, így lehetőség teremtődött arra, hogy több sportolót, valamint csapatot részesítsenek elismerésben. A díjakat Hargita Megye Tanácsa részéről Borboly Csaba elnök, Becze István, Rácz Árpád, Szentes Antal és Ion Proca megyei tanácsos, Vasile Bicăjanu, Szőcs-Mátyás István és Zonda Erika vezérigazgató adta át.

A megye legjobb sportolója kitüntetést idén Stoica Márk kapta, aki a Csíkszeredai Sportklub judósaként Albu Botond tanítványaként jeleskedett. (Mellékeltük a díjazottak teljes listáit.) A díjazásról második feléről készült több mint félórás videófelvétel megtekinthető Borboly Csaba megyeelnök közösségi oldalán.

Ugyanakkor idén is szavazást indított a Hargita Népe napilap és a Hargita Megyei Ifjúsági és Sportigazgatóság, amely során a közönség kiválaszthatta a megye legjobb sportolóit. A szavazatok alapján Hargita Megye Tanácsa Keresztes Lajos-díjában részesült Stoica Márk, Kenéz Aletta Zselyke, Erőss Nóra, Csató Roland, Sinka Szabolcs és Laczkó Edit (Leírás a csatolmányban). Az ünnepség végén meglepetésként Keresztes Lajos-díjat nyújtott át Borboly Csaba megyeitanács-elnök Csíki Andrásnak, a Hargita Megyei Sport- és Ifjúsági Igazgatóság vezetőjének. „Aki sporttal szeretett volna foglalkozni Hargita megyében az elmúlt három évtizedben, annak útja egy emberhez vezetett. Ő Csíki András, a Hargita Megyei Sport- és Ifjúsági Igazgatóság vezetője. Csíki András jellemzői: következetesség, munkabírás, kitartás, segítő szándék, ugyanakkor jó kapcsolatokat ápol minden helyi és országos intézménnyel, amely a sporttevékenységeket közvetlenül vagy közvetve befolyásolhatta” – fogalmazott laudációjában Ábrahám Előd. További fotókat a sportgáláról itt találnak.

Csíkszereda, 2017. december 25.

Letölthető dokumentumok: