Hargita Megye Tanácsának kitüntetései
csütörtök, 2024. május 02., 18:10:54
Vaszi Levente

Laudáció


Aki szeretne felkapaszkodni a Csíki-havasok keleti oldalán fekvő Kostelekre, ne csak a gyeplőt fogja szorosra, mély lélegzetvételre is szüksége van, hogy megélje a havasi élet minden csodáját. Csak akkor érinti meg a település éles levegője, ha tágra tárt tüdővel és tiszta szívvel lélegzi be a közösség életérzését, ami egy kicsit gyimesi, egy kicsit csíki, de a moldvai csángósorsból is szippanthat egy keveset. Nem hagyja magát elveszni e közösség, élni akar, őrzi anyanyelvét, hagyományait, miközben a Bákó megyei román közigazgatás miatt nincs magyar óvodája, iskolája.
Vaszi Levente nevét sokan megismerték a Fölszállott a páva tehetségkutató versenyből, de azt már kevesebben tudják, hogy a kosteleki gyermekek tanító bácsija a helybéli énekes adatközlőktől tanulta a szép énekeket, akik, a Levente szavaival élve, „szinte gyúrják rea” a szebbnél szebb dalokat.
Magát hagyományőrző tanár bácsinak nevezi, a falujának helyét pedig így írta körül: „ott van, ahol az ember azt hiszi, hogy eltévedt, csak még egy kicsit tovább”. Arra tette fel az életét, hogy a következő generációk is megismerjék gyökereiket, hogy a mai csángó gyermekek az ének, a tánc és magyar nyelv összetartó ereje révén továbbvigyék a több évszázados tradíciókat.
Levente magyar csángó gyermekeknek tanít földrajzot és történelmet a román tannyelvű iskolában, ahol van ugyan magyaróra is, de minden más tantárgyat románul oktatnak. Ám hagyományőrzőként a saját kultúrája szolgálatában áll, s délutánonként a magyar iskolában is tanít.
A magyar oktatási programról úgy tartja, Kosteleknek erre volt szüksége, hogy felébredjenek a hagyományok, „hogy az anyanyelvünköt és a második anyanyelvünköt, a népzenét, a népdalt  megtarthassuk”.
Hogy mit tanulnak még az iskolában a gyermekek Leventétől? „Tiszteletet s becsületet. S ebben benne van a tánc, az ének, a kultúránk, hagyományaink. S ez evvel jár. Tiszteletben kell tartani ezeket a dolgokot, s akkor ők es tisztességes emberek lesznek” – vallja Levente.
A Fölszállott a páva közönségdíjasa ma is gyűjti az énekeket, a táncokat, a történeteket. Szeretné azt megmutatni, amijük még megmaradt. S ma már egyik tanítványát, Anitát nevezte be és kísérte el a Pávára. Kívánjunk nekik sok szerencsét, és hogy mielőbb egy újabb kosteleki sikerről tudósíthassanak a Duna Tv-ben!
A Magyar Nyelv Napja alkalmából szervezett rendezvénysorozaton Hargita Megye Tanácsa a Kájoni János-díjjal ismeri el kiemelkedő hagyományőrző tevékenységét.

Csíkszereda, 2015. november 13.
 

Oklevél

Letölthető dokumentumok: