Hargita Megye Tanácsának kitüntetései
péntek, 2024. április 19., 23:27:42
Bándi Szabolcs

Laudáció

 

2009 és 2013 között a székelyudvarhelyi Backamadarasi Kis Gergely Református Gimnáziumban tanult. Tanulmányai mellett több ifjúsági szervezet önkéntes programjának, projektjének aktív résztvevője. Tevékenykedett a Székelyudvarhelyi Magyar Diáktanácsnál (SZUDIT), a Legendáriumnál, és az UIET-nél (Udvarhelyszéki Ifjúsági Egyeztető Tanács). Tagja volt a YouthBank önkéntes programjának, amely közösségi részvételre tanítja a felnövekvő generációt.

Közreműködött a Plusz közösségi szervezet létrehozásában, amellyel hiánypótló rendezvényeket szerveztek nemcsak Udvarhelyszéken, hanem egész Székelyföldön.

Mindezek mellett a Four People One Pack zenekar menedzselésével is foglalkozott, amely alternatív rockot játszik.

Jelenleg a csíkszeredai Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem kommunikáció és közkapcsolatok szakos hallgatója.

A közeljövőben tervei között szerepel a hiánypótló rendezvények szervezése Székelyföldön, a közösségi életben való részvétel és a világ megváltása.

A Diákok Világnapja alkalmával szervezett rendezvényen Hargita Megye Tanácsa az Ígéret Díjával ismeri el Bándi Szabolcsnak az ifjúsági szervezetekben és az önkéntes programokban végzett kiemelkedő tevékenységét.

 

Csíkszereda, 2015. november 17.

 

Oklevél

 

Sajtóközlemény

A fiatalok célja a döntéshozók befolyásolása kell hogy legyen

Kiemelkedő tevékenységeket végző fiatalokat díjaztak a Diákok Nemzetközi Napján

 

– A diákokról keveset szoktak beszélni, főleg a politikusok, s akkor is problémaként jelennek meg – jelentette ki Borboly Csaba megyeelnök azon a rendezvényen, amelyet Hargita Megye Tanácsa szervezett a Diákok Nemzetközi Napja alkalmából a csíkszeredai megyeházán november 17-én, kedden. – A diákok témaköre mint lehetőség, mint a társadalomépítés alapja nagyon kevésszer fordul elő a politikai beszédben, inkább problémaként beszélnek róla, például a sikertelen érettségi kapcsán. Arra kell törekednetek, hogy befolyásoljátok a döntéshozókat – tette hozzá a jelen lévő diáktanács- és ifjúságiszervezet-vezetőknek szóló köszöntőjében a megyei tanács elnöke.

Borboly Csaba szerint nagyon kevés döntés születik a fiatalok gondjaival kapcsolatban a helyi és központi intézményekben, ezen pedig változtatni kell. Ismertette azt az ifjúságpolitikai témájú jelentéstervezetét, amelyet a Régiók Bizottsága (RB) raportőreként készít, és amelyről a végső szavazás 2016 februárjában lesz, amit számos konzultáció előz meg. Elmondta, hogy Európában 16 millió azon fiatalok száma, akiknek a helyzete kilátástalan, képzetlenek, és így a munkaerőpiacon is kevés az esélyük. A jelentéstervezetben 22 ponthoz fűztek javaslatokat. Eszerint többet kellene foglalkozni az esélyegyenlőséggel, a munkapiaci versenyképességgel, és azon az állapoton is változtatni kellene, hogy a helyi és megyei önkormányzatok gyakorlatilag ki vannak zárva az ifjúságpolitikából. A megyeelnök követendő példának nevezte az osztrák modellt, azaz a szavazói korhatár 16 évre csökkentését, és arra hívta fel a jelenlévők figyelmét, hogy csütörtökig, az RB szakbizottságában történő szavazásig még hozzá lehet szólni a jelentéstervezethez, amelyet minden érintett szervezet megkapott.

A megyeelnök előadása után pódiumbeszélgetést tartottak fiatal politikusokkal, akik ifjúsági szervezetekben, diáktanácsokban kezdték közéleti pályafutásukat. A moderátori és a hallgatóság soraiból feltett kérdésekre Barti Tihamér és Incze Csongor, a megyei tanács két alelnöke, Bíró Barna Botond, az Udvarhelyszéki Ifjúsági Egyeztető Tanács alelnöke és Kozma István Florin, a Csík Területi Ifjúsági Tanács elnöke – mindketten megyei tanácsosok –, valamint Geréd Imre kolozsvári helyi tanácsos, az RMDSZ Ifjúsági Főosztályának ügyvezető alelnöke válaszolt. Barti Tihamér elmondta, hogy az országban jelenleg a legfiatalabb megyei tanácsi vezetőség a Hargita megyei. Arra a kérdésre, hogy miért jó politikusnak lenni, többen azt válaszolták, hogy nem jó, mert dolgozhat bármilyen eredményesen, kap hideget-meleget egyaránt, ugyanakkor aki szeret a közösségért cselekedni, annak elégtételt jelenthet a politikusi pálya. Incze Csongor szerint, aki nem érez elhivatottságot arra, hogy a közösségért cselekedjen, az ne válassza ezt a pályát. Geréd Imre szerint a politika hatalmas feltöltődést jelenthet annak, aki szereti közösségét. Szó esett arról, hogy tíz-tizenöt évvel ezelőtt, amikor még nem voltak elterjedve az okostelefonok, és nem volt tömeges az otthoni internetkapcsolat, a vidéken létrehozott teleházak előtt sorban álltak a fiatalok, hogy korlátozott időre hozzáférjenek a három-négy számítógéphez. Kozma István szerint akkoriban sokkal inkább megvolt a személyes kapcsolatok lehetősége, könnyebben szervezhettek falun bált, előadásokat és más rendezvényeket. Arra a kérdésre, hogy milyen képességek szükségesek ahhoz, hogy valaki politikai pályára lépjen, Bíró Barna Botond kiemelte, hogy az a jó politikus, aki a véleményét „át tudja verekedni” a többségen.

A világnap alkalmával Hargita Megye Tanácsa Ígéret Díjával tüntette ki az ifjúság területén kiemelkedő tevékenységet végző személyeket, a kitüntetést Borboly Csaba elnök, valamint Barti Tihamér és Incze Csongor alelnök adta át Keresztes Gertrúdnak, a Csíki Diáktanácsok Egyesülete elnökének, Ferencz Anitának, a Salamon Ernő Gimnázium XII. osztályos tanulójának, Gyergyó Terület Ifjúsági Tanácsa tagjának, Bándi Szabolcsnak, a csíkszeredai Sapientia Erdélyi Magyar Tudmányegyetem kommunikáció és közkapcsolatok szakos hallgatójának – aki több ifjúsági szervezet önkéntese –, András Elődnek, a Sapientia-EMTE Hallgatói Önkormányzat (HÖK) elnökének, Nemes Hortenzia Arankának, a Márton Áron Gimnázium IX. osztályos tanulójának, Sándor Ritának, a csíkbánkfalvi Márton Ferenc Általános Iskola VII. osztályos tanulójának, valamint Majlát Renátának és Czine Buzsi Istvánnak, a Nagy István Művészeti Líceum X. osztályos tanulóinak.

A továbbiakban ismertették Hargita Megye Tanácsa ifjúsági pályázati programját, a Hargita megyei ifjúsági stratégiatervezetet, előadást tartottak a drogprevencióról és a diákok jogairól, továbbá bemutatták a Hargita Megyei Ifjúsági Alapítvány tevékenységét, amelynek kapcsán a diáktanácsok képviselői több észrevételt fogalmaztak meg, elmondva, milyen programokkal tudná a szervezet segíteni a tevékenységüket.

 

Csíkszereda, 2015. november 17.

 

Letölthető dokumentumok: