Hargita Megye Tanácsának kitüntetései
szerda, 2024. április 24., 01:51:45
Benkő Zsolt

Laudáció


Benkő Zsolt hegyimentő közszolgálatunk udvarhelyi csapatának tagja több éve. Élete, szenvedélye a kutyák, a kutyák oktatása, tanítása. Az idén megalakult kutyás mentőegységünk vezetője, mondhatni mozgatórúgója, éltetőereje.
Évente előforduló balesetek, eltűnt személyek keresésekor, amikor a gyulafehérvári vagy a kolozsvári mentőkutyás egységek segítségét voltunk kénytelenek kérni, mindig felmerült az a vágy, a gondolat, hogy de jó lenne, ha nekünk itt Székelyföldön is lenne egy bevethető, bármikor elérhető mentőkutyás egységünk. Minden évben Zsolt sietett a segítségünkre, nemegyszer nagyon komoly erőfeszítéseket téve, hogy a súlyos baleseteket kezelni tudjuk. Még mindegyikünkben elevenen él a kutyák által megmentett bácsi arca, rémült tekintete. Hála Istennek, Ő kapott egy új lehetőséget a folytatásra.
Nem ülhettünk tétlenül, és ezt naponta, hetente elismételte Zsolt nem adván fel a reményt, hogy egyszer valaki meghallgatja a szavát és tenni fog. Tenni fog az emberek életének érdekében, az eltűnt személyek megkeresésében és azon kétségbeesett családok segítésében, akik szerettüket, rokonukat keresik feláldozva talán mindenüket a remény érdekében.
És Zsolt volt az, aki tett és azóta is folyamatosan tesz, félretéve a mindennapi gondokat, a családban rászakadó nagyon nehéz terheket.
Elindult és beszerezte a kutyákat, folyamatosan, vasárnapot, ünnepnapot nem kímélve oktatja, tanítja, felkészíti mentőkutyáinkat, most már számtalan díjat is elhozva velük a kölünböző engedelmességi és más versenyeken.
Ő volt az, aki mondhatni beszerezte a csapat műkődéséhez szükséges felszereléseket, megoldotta az utánfutó-problémát, és most már két kutyával felszerelkezve lassan elmondhatjuk, hogy Ő az, aki Hargita megye bakancsos turizmusának biztonságáért egy újabb alapkővet tett le.
Ez alkalommal szeretnénk megköszönni áldozatos munkáját, és ígérjük, hogy támogatni, segíteni fogjuk, hiszen minket is büszkeség tölt el, ha elmondhatjuk, hogy Hargita megye az egyike azon nagyon ritka hegyi- és barlangimentő közszolgálatoknak, amelyeknél a hegyimentőkőn, a barlangimentőkőn, valamint a mentőbúvárokon át már kutyás mentőegység is dolgozik.

A kiemelkedő teljesítményéért, tevékenységéért, amellyel hozzájárult az emberi életek megmentéséhez, biztosításához, Hargita Megye Tanácsa ma az Önzetlenség Díjjal tünteti ki.

Oklevél

Sajtóközlemény

A mentőkutyás egység megalakulása az idei legnagyobb eredmény
Évet értékelt Hargita Megye Tanácsának Hegyi- és Barlangimentő Közszolgálata

Benkő Zsoltot, Hargita Megye Tanácsa Hegyi- és Barlangimentő Közszolgálata mentőkutyás egységének létrehozóját, oktatóját és vezetőjét különdíjjal tüntették ki a december 16-án, kedden este Csíkszeredában tartott évértékelő rendezvényen. A díjat Borboly Csaba megyeelnök és Fekete Örs, a közszolgálat vezetője adta át. Fekete Örs laudációjában kifejtette, Hargita megye az egyike azon nagyon ritka hegyi- és barlangimentő közszolgálatoknak, amelyeknél a hegyimentőkőn, a barlangimentőkőn, valamint a mentőbúvárokon át már kutyás mentőegység is dolgozik, amiért köszönettel tartoznak Benkő Zsoltnak.
– Ő volt az, aki, mondhatni, beszerezte a csapat működéséhez szükséges felszereléseket, megoldotta az utánfutó-problémát, és most már két kutyával felszerelkezve lassan elmondhatjuk, hogy ő az, aki Hargita megye bakancsos turizmusának biztonságáért egy újabb alapkövet tett le – fogalmazott az igazgató. (Mellékeltük a teljes szöveget.)
Fekete Örs beszámolója szerint idén több mint 600 gyerek, nagyon sok iskola, valamint a gyerekvédelmi rendszerben nevelkedő gyerek vett részt a megyei tanács Barangoljunk Székelyföldön! nevű programjának rendezvényein. Hegyimentő-, barlangász- és sítáborokat, tájékozódási versenyeket, túrákat, kerékpáros vándortábort és kirándulásokat szerveztek iskolásoknak, emellett osztályfőnöki órákon adtak át ismereteket a biztonságos turizmus érdekében. Ezenkívül olyan versenyeket, maratonokat szerveztek, vagy társzervezői voltak, mint a Mike Csaba-emléktúra sítúraverseny, Kelemen-kupa sítúraverseny, Cross Kápolna maraton, Morecsiba III. mászófesztivál, Lonely Rock-mászófesztivál, Kossuth-szikla-mászófesztivál vagy a Gyilkostó triatlon.
Borboly Csaba elmondta, hogy nehéz év zárul, de ennek ellenére sikerült eredményt elérni.
– A beszámolóból kiderül, hogy a közszolgálat az egyik legtevékenyebb alintézményünk, és a nehézségek ellenére sikerül minden évben egyet előrelépnie. Remélem, az elkövetkező évben a megyei tanács többet tud segíteni, támogatásomról biztosítom a közszolgálatot – jelentette ki a megyeelnök.
Az ünnepi eseményen éves tevékenységéért díjazták a gyergyószentmiklósi Dancurás Hegyimentő Csapatot, a Csíki  Hegyimentő Egyesületet, a székelyudvarhelyi Harmont Hegyimentő Csapatot, a Toplița–Călimani Hegyimentő Egyesületet, továbbá a barlangimentő és a búvár szakosztályt.

Csíkszereda, 2014. december 17.

 

Letölthető dokumentumok: