Hargita Megye Tanácsának kitüntetései
vasárnap, 2024. május 05., 21:42:13
P. Ferencz Ervin OFM

Laudáció

Egy arra méltó ember dicsérete
Dicsértessék a Jézus Krisztus!
Nagyra nőttek 1997 óta, hazakerülése óta a kolostor melletti oldalban elültetett fenyők. Ő csaknem ugyanazzal a lendülettel teszi a dolgát, hogy felújított templom, kijavítgatott hajlék várhassa a fiatal ferences testvéreket.
1920. május 10-én Gyergyószárhegyen született. 10 testvére közül 4-en érték meg a felnőtt kort, de a világháború után egyedül maradt. Tanulmányait itthon, Marosvásárhelyen, Székelyudvarhelyen és Csíkszeredában folytatta. A szerzetesrendbe 1938. október 6-án lépett be Szászmedgyesen. A teológiát 1939 és 1944 között Vajdahunyadon végezte. 1943. június 20-án boldog emlékű Márton Áron szentelte pappá Gyulafehérváron.  A nagy püspök szavai, amivel útjukra bocsátotta: a „Vértanúkká szentellek titeket”, a nagy püspök tiszta jövőlátásáról vallottak.
A háború után Fogarason a magyar élet elindítói között találjuk. Tanítói képesítést szerez, majd a Bolyai Egyetemen latin-görög-magyar szakos tanári oklevelet.
1944-ben letartóztatták, majd kényszerlakhelyre küldték, ami egy évet tartott. 1947-ben a székelyudvarhelyi szerafikumba került, ahol a kispapok oktatásával bízták meg.
1948-ban a zetelaki plébánián teljesített papi szolgálatot.
1951. augusztus 20-án a szerzeteseket elhurcolták kolostoraikból. Ezt követően Máriaradnán töltött el hat évet egy másik rendtársával. Ez alatt az idő alatt ismerkedett meg Szoboszlai Aladárral, a későbbi ’57-es kirakatper fővádlottjával. Ebben az ügyben, 1957. december 4-én letartóztatták és kilenc hónapi vizsgálati fogság után halálra ítélték, majd ezt életfogytiglani kényszermunkára változtatták.
1964. augusztus 2-án közkegyelemmel szabadult. Félév után a temesvári egyházmegyében talált egy kis plébániát, ahol 12 évet töltött el. A papi szolgálat mellett templom- és plébániajavításokból is kivette a részét.
Ez után Kolozsvárra került. 1980-ban újra letartóztatták, ezúttal a rózsafüzér gyártásával és azzal való üzérkedéssel, mint közbűntényest vádolták meg. Két évre ítélték el. 1982-ben szabadult.
Kisgyermek korában rajtakapták a szárhegyi barátok a vackorfa lombjai között, ahonnan nem tudott észrevétlenül megszabadulni. Az azt követő ministrálás egész életét meghatározta. Mintha annak a vackorfának az ágai az égből nyúltak volna le, hogy örökre karjaikba vegyék Ferenc Bélát, akit Ervin atyaként ismer a világ, s aki ebben az évben tartja rubinmiséjét, amely 70 éves papi szolgálatot jelent.
Hazatérése óta munkája nyomán más hangulata lett a kolostornak, úgy kapta vissza eredeti rendeltetését, hogy azért a közösséggé is maradjon.
Amikor a megye legmagasabb díjára jelölnek valakit, az példakép is kell legyen. Olyan embert emelni példaképül, aki Áron püspök szellemiségét, magatartását, választotta életre szóló erőt adó forrásnak, s aki hajlíthatatlan be is tartotta e néma fogadalmát, amit a boldog emlékű életvitele követésére tett, megtisztelő azok számára is, akik díjazhatnak.
Aki szóba áll Ervin atyával, vele azonnal szembesül nagy tudásával, klasszikus műveltségével, emberségével, hajlíthatatlan igazságszeretetével, éles látásával, amivel azonnal észreveszi a settenkedő fondorlatot is, s nem restelli azt nevén nevezni.
Páter Ervint Isten ajándéknak küldte nekünk, a közösségnek. Miniszter is lehetett volna, ám megmaradt népe hűséges ministránsának.
Felénk, ha valakit megszeretnek, becenévvel illetik. Nem véletlen tehát, hogy az atyát legalább annyian emlegetik szerte a világban, ahova példás életének híre eljutott Turbó atyának, mint Ervin atyának. Nincs ebben a becenévben gúny, de van elismerő szeretet.
Sokszor tüntették az utóbbi években ki, sok elismerést kapott megérdemelten. A Hargita megye-díj csak ráadás ezekre azzal, hogy ebben ott dobog a szülőföld szíve, ott rejlik benne e föld lelke is.
Főhajtásként adjuk át, azzal a hittel, hogy Ervin atyánál méltatlanabb soha nem kapja meg ezt a díjat. Három emberöltönyi, mások hasznára eltöltött idő köszöntése is e díj.
Isten éltesse még sokáig a kitüntetettet!
Bajna György

Oklevél

 

Videó

Sajtóközlemény

„Megmaradt népe hűséges ministránsának”
A szárhegyi Ferencz Ervin ferences szerzetes kapta az idei Hargita Megyéért Díjat

A hagyományhoz illően, idén is Gyergyószárhegyen tartotta ünnepi ülését Hargita Megye Tanácsa. Május 16-án, csütörtökön a Lázár-kastély lovagtermében a 93 éves Ferencz Ervin ferences szerzetest tüntették ki a Hargita Megyéért Díjjal, amelyet Petres Sándor és Birtalan József, Hargita Megye Tanácsának alelnökei adtak át, a jelenlévők vastapsa kíséretében.
A dísztanácsülést Petres Sándor nyitotta meg. Köszöntőjében elmondta, hogy a megyedíj tulajdonképpen hazatért, hiszen évente a településen szoktak dönteni a kitüntetett személyéről, ezúttal viszont helybélinek is ítélték oda. Gábor László, a község polgármestere példaértékűnek nevezte Ervin atya életpályáját, mint mondta, jár neki ez az elismerés, és megköszönte a megye tanácsosoknak, hogy szárhegyi személyiséget díjaznak. Portik-Hegyi Kelemen főesperes a pünkösdi készülődés jegyében a Szentlélek erejéről beszélt, valamint arról, hogy Istennek mindenkivel van egy terve, és Ervin atyánál nagyon jól látszik az isteni terv megvalósulása.
Csata Orsolya moderátor felolvasta a Bajna György által megírt laudációt. „Aki szóba áll Ervin atyával, vele azonnal szembesül nagy tudásával, klasszikus műveltségével, emberségével, hajlíthatatlan igazságszeretetével, éles látásával, amivel azonnal észreveszi a settenkedő fondorlatot is, s nem restelli azt nevén nevezni. Páter Ervint Isten ajándéknak küldte nekünk, a közösségnek. Miniszter is lehetett volna, ám megmaradt népe hűséges ministránsának” – fogalmazott Bajna György. (Mellékeltük a laudáció teljes szövegét.)
Ervin atya beszédében azt mondta, a szárhegyi Kájoni Akadémia Alapítványnak ajánlja fel az 1500 eurónak megfelelő lejjel járó díjat, a helyi szorgalmas és szegény családból származó gyermekek megsegítésére.
Az ünnepi ülésen a beszédek mellett szavalatok hangzottak el, és a helyi iskolások blockflötecsoportja előadta a Reneszánsz táncok című műsort.
Rendkívüli ülés a dísztanácsülés előtt
A dísztanácsülést megelőzően a lovagterem fölötti helyiségben rendkívüli ülést is tartott a megyei testület. Titkos szavazással elfogadták azt a határozati javaslatot, hogy Ábrahám Emma töltse be a Hargita Megyei Agrárkamara ügyvezető igazgatói tisztségét. A második és egyben utolsó napirendi pontnál megszavazták, hogy Hargita Megye Tanácsa részéről Petres Sándor alelnök írja alá a megyeelnök helyett a Görgény–Kelemen Közösségi Fejlesztési Társulás alapító okiratát, ami a jövő héten esedékes. Birtalan József alelnök biztosított mindenkit arról, hogy a hivatal működni fog addig is, amíg Borboly Csaba nem láthatja el teendőit – a megyeelnök távolléte hivatalosan szabadságnak számít, és addig az alelnökök vezetik az intézményt.

Csíkszereda, 2013. május 16.

 

Sajtóhírek

http://itthon.ma/erdelyorszag.php?cikk_id=810

http://www.romkat.ro/hu/node/4073

http://voxfm.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=15062%3Arendkivueli-uelest-es-disztanacsuelest-tart-szekelyudvarhelyen-a-megyei-tanacs&catid=7%3Ahelyi-hirek&Itemid=39

http://erdely.ma/kozeletunk.php?id=141890&cim=a_szarhegyi_ferencz_ervin_ferences_szerzetes_kapta_az_idei_hargita_megyeert_dijat

 

 

 

Letölthető dokumentumok: