Hargita Megye Tanácsának kitüntetései
péntek, 2024. április 26., 20:17:27
Bogyó Mária

Laudáció


A sportoló sikere a leglátványosabb, ugyanis ő küzd a lelátók alatt, neki drukkol a közönség, s őt tapsolja, amikor a dobogó legmagasabb fokán áll. A sikerhez vezető út azonban a sportoló és edzője közös munkájának eredménye.
Imre Emil edzője Bogyó Mária tíz évvel ezelőtt egy iskolai válogatóversenyen fedezte fel  Emilt, aki akkor húzott életében először korcsolyát a lábára, de annyira magabiztosan mozgott, hogy érezte, ez a gyerek nagyon sokra viheti.  A gyermekekben rejlő tehetséget, amit sok munkával, kitartással sikerré lehet kovácsolni csak szakavatott edző képes felfedezni. De a tehetség felfedezése nem elegendő, kemény munkára, sok-sok befektetett időre, energiára, esetenként lemondásra, meggyőző erőre, bátorításra és együttérésre van szükség ahhoz, hogy a tehetség beérjen. S nem egy gyermekkel, fiatallal foglalkozik az edző, hanem egyszerre többel is: kiben a tehetséget, a szemben és szívben rejlő szikrát keresik, kiben az elhatározást és a kitartást érleli, kinek-kinek a sikerre vezető útját egyengeti. Számára egyformán kedves az aranyérmes bajnok és a csetlő-botló kezdő egyaránt. Ilyen edző Bogyó Mária.
A sport fitten tart és fiatalít, mondhatjuk ránézve, nem is sejtve, hogy már betöltötte 60. életévét. 1977-ben diplomázott, azóta edzősködik a csíkszeredai sportiskolánál és a sportklubnál, gyorskorcsolyások nemzedékeit nevelve, bajnokok karrierjét alapozva. Köszönet illeti érte.
Bogyó Mária edzőnőt a megyei önkormányzat ma a Keresztes Lajos-díjjal tünteti ki.

Oklevél

Sajtóközlemény
 

Sportolókat díjaztak
A tanácsülés elején Hargita megye élsportolóit díjazták Hargita Megye Tanácsa Keresztes Lajos- és Pro Civitate-díjával. Utóbbi elismerésben részesült Suciu Simion tájfutó, edzőjét, Csúcs Andrást edig a Keresztes Lajos-díjjal tüntették ki. Keresztes Lajos-díjat kapott továbbá Papp Róbert-Flórián, a Csíkszeredai Sportklub dzsúdósa, illetve Albu Botond és Sinka Szabolcs edző, Búzás Dorottya biatlonista és edzői, Márton Simon és Gecse Izabella, valamint Imre Emil gyorskorcsolyázó és Bogyó Mária edző vehette át.
A Keresztes Lajos- és a Pro Civitate-díjat Hargita Megye Tanácsa a kiemelkedő eredményeket elérő sportolóknak adományozza.

Csíkszereda, 2013. szeptember 24.

 

 

Letölthető dokumentumok: