Hargita Megye Tanácsának kitüntetései
csütörtök, 2024. március 28., 14:54:24
Birtalan Andrea

Laudáció

Az első kategóriában a közösségért kiemelkedően tevékenykedő fiatalokat díjazzuk. Ezáltal azokat a fiatalokat részesítjük elismerésben, akik a közösségépítést helyezték munkájuk középpontjába, sikeresen levezettek/közreműködtek olyan példaértékű, sikeres, már lezajlott közösségi projektekben, amelyek a megszerzett tapasztalatokat, a jó példákat terjesztik és alkalmazhatók más szervezetek tevékenységében is.
Farkas Wellmann Endre, a gyergyóalfalvi Antropocentrum Egyesület elnöke tanítványát és munkatársát ajánlotta figyelmünkbe, az alfalvi Sövér Elek Iskolaközpont diákját, aki  második éve tevékenykedik az egyesületben. Idén a KIMENŐ Összművészeti diákfesztivál szervezőjeként teljesített kimagaslóan. A fesztivál művészeti szakosztályának egyik vezetőjeként bebizonyította, hogy elhivatottan viszonyul anyanyelvi kultúránkhoz és azokhoz a rendezvényekhez, amelyek ennek ápolásához, népszerűsítéséhez kötődnek.  Az első kategóriában Birtalan Andreát részesítjük a kategória III. díjában és egyben Igéret díjban.

Oklevél

Videó

Sajtóközlemény

Köszönet a közösségi munkáért
Ifjúsági nap Hargita megyében 2013

A fiatalokért, a fiatalokról szólt Hargita Megye Tanácsának Ifjúsági nap Hargita megyében 2013 elnevezésű, kétnapos rendezvénye. A szervezők színes programmal várták az érdeklődőket, ifjúsági konferenciát tartottak Fiatalok Hargita megyében 2020 címmel, díjazták a Nevezd meg a legjobbakat! verseny győzteseit, helyet kaptak az elengedhetetlen csapatmunkák és a csoportépítés, de a sporttevékenységekről, a szórakozásról sem feledkeztek meg.
A rendezvényt a csíkszeredai megyeháza márványtermében nyitották meg pénteken, május 24-én délután. Elsőként a moderátor szerepét is betöltő Ferencz S. Alpár tanár, megyei tanácsos köszöntötte a szép számban összegyűlt fiatalokat és kísérőiket. Beszédében kitért a 2014-től érvénybe lépő ifjúsági stratégia kidolgozásának fontosságára, amelyen hosszú ideje dolgozik a Pont Csoport a fiatalokkal közösen.
Jelen volt Petres Sándor, Hargita Megye Tanácsának alelnöke, aki örömét fejezte ki, hogy a hasonló rendezvényeknek hagyományuk lett a megyében. De, mint mondta, az a legfontosabb, hogy vannak olyanok, akik környezetükért, közösségükért tenni akarnak. Mindannyiukat köszönet illeti, tette hozzá. – Nem felejtjük el, hogy mi is voltunk fiatalok, Hargita Megye Tanácsa mindig partnere lesz és segíteni fogja azokat, akik a közösségért tenni akarnak. Sok sikert kívánunk mindannyiuknak – zárta beszédét az alelnök.
A Pont Csoport képviseletében Farkas András humoros és mindenki számára érthető interaktív bemutatót tartott arról, hogy mi is a stratégia, miért van szükség annak kidolgozására, és hogyan lehet ezt felhasználni. A 2014-2020-as időszakra vonatkozó Hargita megyei ifjúsági stratégia kidolgozása több hónapja folyik, a munka tavalyelőtt ősszel kezdődött, amikor Hargita Megye Tanácsa az európai uniós Fiatalok lendületben program keretében nyert erre támogatást, ismertette Farkas András. Számos találkozót szerveztek a fiatalokkal térségenként, amikor arra keresték a választ, hogy mit szeretnek környezetükben, milyennek látják a jelenlegi helyzetet, illetve a jövőt. Ezek alapján épül fel a stratégia, amelyhez a pénteki és szombati beszélgetések is hozzájárulnak. Hargita Megye Tanácsa kiemelten odafigyel a fiatalokra, hangsúlyozta Farkas András, erre jó példa az is, hogy megpróbálják megteremteni a háttérfeltételeket a diákmunka szorgalmazásához.
Idén 9. éve, hogy kiemelt ünnepnapjuk van a fiataloknak, így a Hargita Megye Tanácsa által szervezett programsorozat részeként a Nevezd meg a legjobbakat! elnevezésű verseny is többéves hagyományra tekint vissza. Idén négy kategóriában díjaztak: a közösségért kiemelten tevékenykedő fiatalokat, diákönkormányzatok kreatív projektjeit, modellértékű projekteket, illetve az ifjúságbarát önkormányzatokat. Hargita Megye Tanácsa Szent Imre-díjat adományozott a Székelykeresztúri Orbán Balázs Gimnázium Diáktanácsának a 2012-es Mikulási és Karácsonyi Ünnepség megszervezéséért, a Csíkajnádi Szent István Szervezetnek a Csíkajnádi Kálvári újraállításáért, a gyergyóalfalvi Atropocentrum Egyesületnek a Kimenő Összművészeti Diákfesztivál megszervezéséért. Ígéret Díjat kapott Albert Krisztina Vivien a Székelykeresztúri Orbán Balázs Gimnázium Diáktanácsa körében végzett tevékenységéért, Birtalan Andrea az Atropocentrum Egyesületnél kifejtett munkájáért, György Ottó és Gál Emese, mindketten a Szépvízi Ifjúsági Egyesületnél végzett tevékenységükért. Márton Áron-emlékéremmel jutalmazták Gáll Szabolcsot, Gyergyóalfalu polgármesterét a fiatalok kezdeményezéseinek folyamatos támogatásáért. Ebben az évben a Facebook közösségi oldalon is meghirdettek egy versenyt, amelyen a Madéfalvi Ifjúsági Kezdeményezés nyert a 2013-as farsangtemetésével. A laudációkat Kelemen Gábor, Hargita Megye Tanácsának munkatársa, az európai uniós projektek osztályvezetője mondta. A díjakat Ferencz S. Alpár adta át, jelen volt Zonda Erika, Hargita Megye Tanácsa Programok és alárendelt intézmények vezérigazgatóságának vezetője is.
Ezt követően a moderátor szerepét Ladó Tihamér vette át, akinek szintén elismert a fiatalokért végzett munkája. A jelenlevők egy-egy rövid előadásból megismerhették a Kimenő Összművészeti Diákfesztivált és a Csíkajnádi Kálvária újraállításának folyamatát, amelyek jó példái az összefogás, az önkéntes munka eredményességének. A délután csapatmunkával folytatódott.
Péntek este a szórakozásé lett a főszerep, ennek a helyszíne már a homoródfürdői 6-os villa volt, ahol a Crisis Band biztosította a jó hangulatot. Szombaton pedig ugyanitt folytatódott a program műhelymunkákkal és sporttevékenységekkel.

Csíkszereda, 2013. május 26.    

Letölthető dokumentumok: