Hargita Megye Tanácsának kitüntetései
péntek, 2024. május 03., 14:50:44
Szőcs Katalin

Laudáció

A tudományos műszaki alkotó SZŐCS házaspár évtizedei

Szentkeresztbányán, Kolozsváron és itthon Erdélyben

 

A kiváló műszaki kutató SZŐCS házaspár azon értelmiségiek közé tartozik, akik több tudományos fokozattal és még több szülőföldszeretettel, nem a felajánlott egyetemi tanszéket, vagy külföldi érvényesülés választották, hanem a szülőföldi kis falu-városon való fészekrakást, a kutatást, a küzdelmet. Itthon hitben, szeretetben élni és alkotni. Sajnos, 1983. január 21-én kénytelenek voltak elhagyni szülőföldjüket.

Az 1969-1982 időszakban több értékes találmányuk eredményeként a szentkeresztbányai vasüzem, az országos fémipari versenyen ötször nyert első díjat. Az anyagtudomány területén végzett munkásságuk elismerést hozott számukra, közösségük számára.

A szentkeresztbányai üzemet a szakmai berkekben nagy tekintélynek örvendő kutatólaboratóriummá alakították, melynek sokszorosító és konvertáló értéke nagy volt az ipari termékek korszerűsítésében és a haditechnikában.

Évtizedek után is megköszönjük az egykori és mai műszaki alkotóknak, mindazt, amit tettek, az üzemért, a közösségért a megye gazdasági és innovációs eredményeiért. A Megyei Tudományos-Műszaki Alkotásokat Koordináló Tanács munkájának egykori eredményessége, a SZŐCS házaspár nevéhez füződik. Hargita megye az elsők között volt, a műszaki-alkotások terén, megelőzve néhány egyetemmel rendelkező megyét. Az elismerés az innovátoroknak és a munkahelyteremtőknek szólt.

Három évtized teltén sem halványul el alkotásaik, számottevő találmányaik értéke és jelentősége.

A rendszerváltás utáni években, a Hargitai Innovativ-ergonómia Társaság  (HIT), a megyei  szakintézményekkel közösen,  hat éven át rendszeresen szervezett a megye településein  továbbképzőket a fiatal tanácsosoknak, tisztviselőknek  és vállalkozóknak az újszerű önkormányzati módszerek és itthoni  innovativ fejlesztési ismeretek helyi alkalmazásáról. A példáknál sokszor idéztük a Szőcs házaspár alkotó munkásságát, az alkotásokról, pályázatokról, innovatív fejlesztésről, azok védelméről és  itthoni hasznositásáról.

Elismerésre méltó példamutató tevékenységük, magatartásuk, amely azt példázza, hogy munkával, tudással, a nehézségek vállalásával és legyőzésével lehet eredményeket felmutatni, közösségünk javára, a térség felemelkedése érdekében.

Köszönjük Hargita Megye Tanácsa vezetőségének, a képviselői testületnek, hogy itthoni alkotó tevékenységük és nagyérdemük elismerése  mellett, a Márton Áron-emlékéremmel  tünteti ki a Szőcs házaspárt.          

A Hargitai Innovativ-ergonómia Társaság  szakcsoportja nevében:

 Dr. Balázs Sándor

Homoródújfalu, 2012. ápriis 20.   

Oklevél

 

Letölthető dokumentumok: