Hargita Megye Tanácsának kitüntetései
szombat, 2024. május 04., 13:04:07
Leopold Anna Mária

Laudáció

Leopold Anna több generációs tanárnemzedékből született 1951-ben Fogarason.Nagyapja, Baktai Béla görög-latin szakos tanára volt a gyergyószentmiklósi Gimnáziumnak, édesapja, Parászka Lajos, biológus, ugyanitt tanított.
Leopold Anna a kolozsvári Babes-Bolyai Egyetem Biológia szakán szerzett tanári diplomát és 13 éves gyergyóalfalvi tanári munka után 1990 és 1994 között a Hargita Megyei Tanfelügyelőségen irányította eredményes munkával a biológiaoktatást.
1994-től a Salamon Ernő Gimnáziumban folytatta tanári pályáját, egyre nagyobb sikerrel. Csaknem 20 éve alapította az iskolánkban a Tudományos Diákkutatók Körét és azóta is nagy lelkesedéssel vezeti. A Csűrös István emlékverseny kezdeményezője és szervezője ,a Naturland Alapítvány alapító és azóta is egyik legaktívabb tagja tanítványaival együtt.
A színvonalas, lelkes tanórák mellett vállalta szabad idejében az érdeklődő, tehetséges tanulók továbbtanítását, felkészítését. Munkájának eredményeként több mint 100 orvos , sok biológus tanár és kutató, gyógyszerész, állatorvos szerezhetett diplomát. Sikeres, lelkes munkájának eredményét bizonyítják a tantárgyversenyekről és vetélkedőkről sok éven át szerzett diákoklevelek.
A szakmai tevékenysége mellett a Gimnázium minden fontos eseményén, rendezvényén szervező munkát vállalt, nagy hozzáértéssel zsürizett a Karácsonyi énekversenyen és legutóbb példás lelkesedéssel és eredményességgel irányította a Hagyományőrző napon az 5 órán át tartó népdaléneklést. Iskolánk életének nincs olyan eseménye, ahol Leopold Anna tanárnő ne lenne jelen.
A gyergyószentmiklósi közösségi életben is fontos szerepe van. Tagja a Békás-szoros/Nagyhagymás Nemzeti Park Tudományos Tanácsának és a Naturland Alapítvány kereteiben több éve szervez környezetvédelmi szaktáborokat. A Domokos Pál Péter Női Dalkórus tagjaként nem egyszer szerzett hírnevet városunknak.
Meg vagyunk győződve, hogy Leopold Anna Mária tanárnő megérdemli az életműdíjat és ez alkalomból is kívánunk Neki jó egészséget és hosszú boldog életet!

Patek Mária-Anna    Lakatos Mihály
Aligazgató                     igazgató

Gyergyószentmiklós,

 

Letölthető dokumentumok: