Hargita Megye Tanácsának kitüntetései
csütörtök, 2024. március 28., 22:35:55
Beder Tibor

Laudáció


Beder Tibor. Ki ne ismerné ezt a nevet Székelyföldön? De ki is ő?
Tudós  földrajztanár, akitől tanítványok százai tanultak hosszú éveken át, nemcsak földrajzot, hanem a szülőföld szeretetét, emberséget is.  Pedagógus, akinek nyíltan vallott ars poeticája, hogy az iskola” nem alattvalókat, hanem királyokat”  kell  hogy neveljen.
A kommunista diktatúra  által  elsorvasztásra  ítélt, halódó magyar iskoláink egyik megmentője.
Örmény gyökerű székely-magyar közíró, kutató, kilenc nagy sikerű könyv szerzője.
A veszendőben lévő szórvány magyarság nemzettudatának óvója a nemzetközi hírű Julianus alapítvány létrehozójaként.  A  Magyarok Székelyföldi  Társaságának lelkes vezetője,  hős, Árpád-házi királyunk, Szent László emlékének, történelmi emlékhelyeinknek, hagyományainknak őrzője és cselekvő ápolója.   A Török –Magyar Baráti Társaság alapítója,  aki  emberfeletti erővel sok ezer kilométert  volt képes gyalogolni, hogy eljusson fiatalkori álmai színhelyére. Többszörösen kitüntetett, Rodostóban és Isztambulban székely kapukat állító, „tiszteletbeli” török.
Beder Tibor nem véletlenül született erre a földre.  Életfeladatául  magyar népének szolgálatát választotta. A vándorló igehirdetők küldetéstudatával megihletett és szolgáló emberként élt és alkotott. Olyan karizmatikus egyéniség, aki  a nehéz történelmi  időkben is erőt és hitet sugárzott.
Ha kimondta az útmutató szót: JÖJJÖN VELÜNK!, ezrek követték. A csodálatos székely táj az igazi otthona, ahová csak hazaérkezni lehet. Háromszékről indulva Csíkszeredáig. Székelyföld fenyői derekukat kiegyenesítve fogadták őt és társait , a fényes tisztások virágai meghajoltak előttük.  Eggyé olvadt a szépséges székely táj és ember.
Beder Tibor meghatározó jellemvonása a hűség. Hűség a nemzetéhez, hűség az alapvető, közösségünket megtartó értékekhez. A székely nép tisztább erkölcsi és vallási tudatának, hagyományainak, szellemének, gyökereinek megőrzése és továbbadása nemzedékről nemzedékre, számára önként vállalt kötelesség. Hitvallás.
Látnok? Próféta ? Apostol? Hírnök?- kérdezhetjük felkavaró, megrendítő vallomásos, lírai könyveit olvasva. Megjósolja a jövőt, soha nem apadó fájdalommal, népünk szétszóratásának  féltő aggodalmával.
Az "Őrtállók"közé tartozik, akik szellemi, erkölcsi, örökkévaló értékek alapján vigyázzák a  nemzet sorsát.
Megtanulhatjuk tőle, hogyan maradjunk meg székely- magyarnak,  még akkor is, ha a súlyos megélhetési  gondok más tájakra, idegen nemzetek  olvasztótégelyébe tántorogtatnák fiataljainkat.  Megtanulhatjuk, hogyan őrizzük meg  nyelvünket, lelkünket tisztán magyarnak. Küzdenünk kell, önmagunkért és másokért is-„Az utolsó csata színtere Te magad vagy –.  Neked kell eldöntened, hogy magyarnak akarsz-e megmaradni.” - hangzik intő szava.
“Mert kell legyen egy hely, ahol jól érezheti magát az ember. És ez egy olyan Székelyföld, ahol szabadon szárnyal a magyar nyelv, ahol a székelyek határozzák meg, hogy mit kívánnak tanítani az iskolákban, mit kívánnak tenni az erdőikkel, földjeikkel, hegyeikkel, ásványkincseikkel. Kell legyen egy hely Romániában is, ahol otthon érezhetjük magunkat. Ez a hely az autonóm Székelyföld, amelyért harcolni kell. Mert csak így lesz feltámadás. És én hiszek a feltámadásban.”- vallja.
2012-ben Hargita Megye Tanácsa a „legnagyobb székelyről”, Orbán Balázsról elnevezett díjával méltán tünteti ki Beder Tibort. Büszkék vagyunk rá, köszönjük, hogy életét és munkáságát a székely nép szolgálatába állította.
Isten adjon erőt és egészséget munkája folytatásához!

Papp Kincses Emese

Oklevél

Sajtóközlemény

Ma is sokan járnak Orbán Balázs nyomdokain
Csíkszeredában adták át második alkalommal az Orbán Balázs-díjat

Hargita Megye Tanácsának kezdeményezésére a III. Székelyföld Napok keretében Hargita, Kovászna és Maros Megye Tanácsa második ízben adományozta az Orbán Balázs-díjat azoknak a személyiségeknek, akik a Székelyföld fejlődéséért, a szülőföldön való megmaradásért és a közösségi értékek megőrzéséért tevékenykedtek. A díjátadás ünnepélyes eseményét a csíkszeredai Szent Ágoston római katolikus templomban tartották május 24-én.
A díjat olyan személyiségeknek nyújtotta át Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának és Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, illetve Maros megye képviseletében Péter Ferenc, Szováta polgármestere, akik elévülhetetlen érdemeket szereztek az egységes Székelyföld-kép kialakításában, a térség sajátos hagyományaira alapozott modernizációjában.
Borboly Csaba az esemény házigazdájaként köszöntötte a résztvevőket, elmondta, hogy harmadik éve szervezik a Székelyföld Napokat, ami azt jelenti, hogy a három székely megye együttműködése hagyománnyá vált, és évente legalább egyszer próbálják bemutatni értékeinket, odafigyelni egymás alkotásaira, eljárni egymás térségeibe. És ebben a rendezvénysorozatban helye van azon kiemelkedő személyiség díjazásának, akik példaértékű magatartásukkal hozzájárultak ahhoz, hogy a három megye egységes Székelyföldként lépjen fel. – Hiszem, hogy ma is sokan járnak Orbán Balázs nyomdokain, és köszönjük ezeknek az embereknek, hogy valós, népünk megmaradását szolgáló értékeket közvetítenek és ápolnak, amellyel igazi példaként szolgálhatnak mindannyiunk számára. Így díjazzuk ma Orbán Balázs-emlékéremmel Beder Tibort Hargita megyéből, abban a reményben, hogy mindaz, amit tett a térségért, sokak számára iránymutató lehet, hiszen ha Székelyföld értékeit, különböző adottságait értékes emberek felmutatják, akkor mások is könnyebben megtalálják a helyes irányt.
Tamás Sándor felelevenítette, hogy Orbán Balázs örököséül a székely népet tette meg, vagyis örökösök vagyunk mind, szülőföldünket, Székelyföldet szerető emberek. – Székelyföld egy ezeréves közös alkotás, benne van mindannyiunk öröme, verejtékes munkája, fájdalma, könnye, és a ma díjazott, kiemelkedő személyiségek ezt az alkotást építik, csiszolják. Elmondta, Kovászna megyéből Hasszmann Pált javasolták díjazásra, aki két örökséget kapott: édesapjától a néprajzi gyűjteményt, valamint Orbán Balázs hagyatékát, és mindkét örökséget a legjobb tudása és igyekezete alapján próbálta kamatoztatni, átmenteni. – Haszmann Pál az az ember, akiben ötvöződik édesapja gyűjtő szenvedélye, és Orbán Balázs kitartása, s biztos vagyok benne, hogy mindketten nagyon büszkék lennének az értékeket megmentő emberre – méltatta a díjazottat a tanácselnök.
Péter Ferenc kiemelte, az Orbán Balázs díjat azok kapják, akik nem öncélúan élnek, hanem a közösséget szolgálják, és kifejezte örömét, amiért Szováta város képviseletében olyan szovátai tanítónőt díjazhat, aki sokat tett a néptáncoktatás fellendítéséért, és igyekezett a gyermekek számára megteremteni az alapot ahhoz, hogy hagyományaikról ne feledkezzenek meg.
Hargita megye díjazottja Beder Tibor tudós földrajztanár, akitől tanítványok százai tanultak hosszú éveken át nemcsak földrajzot, hanem a szülőföld szeretetét, emberséget is. Kovászna megye Haszmann Pálnak, a csernátoni Haszmannn Pál Múzeum muzeográfusának, Maros megye pedig Domokos Ilona tanítónőnek ítélte oda az Orbán Balázs-díjat.
Beder Tibor pedagógus, akinek nyíltan vallott ars poeticája, hogy az iskola „nem alattvalókat, hanem királyokat” kell neveljen. A veszendőben lévő szórványmagyarság nemzettudatának óvója a nemzetközi hírű Julianus Alapítvány létrehozójaként. A Magyarok Székelyföldi Társaságának lelkes vezetője, hős, Árpád-házi királyunk, Szent László emlékének, történelmi emlékhelyeinknek, hagyományainknak őrzője és cselekvő ápolója.  A Török–Magyar Baráti Társaság alapítója, aki emberfeletti erővel sok ezer kilométert volt képes gyalogolni, hogy eljusson fiatalkori álmai színhelyére. Többszörösen kitüntetett, Rodostóban és Isztambulban székely kapukat állító, „tiszteletbeli” török.
Kovászna megye díjazottja a csernátoni Haszmannn Pál Múzeum muzeográfusa, amely múzeumot idős Haszmannn Pál álmodott meg. Régi házak lebontásától, a múzeum udvarára költöztetésétől, újraépítésétől, a begyűjtött mezőgazdasági eszközöktől, gépek megszerzésétől, konzerválásától, székely kapuk, kopjafék faragásáig és a faragás oktatásáig mindent csinál, lendületesen, kedvesen és néha furfangosan. Vezeti a csernátoni Haszmann Pál Közművelődési Egyesületet, illetve a múzeum kertjében működő Népfőiskolát. Számos oktató-nevelő kisnyomtatványt, képeslapot adott ki. Népi mesterségeket oktató táborok sorát szervezi a múzeum udvarán, amiben a világ minden tájáról származó magyar gyermekek és fiatalok hada vesz részt, és tanul népművészetet, ismerkedik a népi kultúrával, szív magába egészséges nemzettudatot, népszeretetet!
Maros megye díjazottja Domokos Ilona, amint az a laudációban is elhangzott, nyugdíjas tanítónő, akinek célja az volt, hogy minél több gyermek lelkébe elültesse a magyar kultúra csíráját, ott nevelgesse, gondozza, hiszen egy nép sorsa akkor válik aggasztóvá, amikor a múltját elveszíti. A hagyományőrzés nem magánügy, a közösség, a tanító, a családok feladata. A hagyomány közösségben képes csak elevenné válni. Sok generáció tanítójaként tudatosan vállalta fel ezt a nemes feladatot.
A díjátadást a Csíki és a Georgius Kamarazenekar hangversenye követte.


Csíkszereda, 2012. május 24.


Sajtóhírek

http://www.szekelyhon.ro/aktualis/csikszek/orban-balazs-dijatado-csikszeredaban/print

http://rmdsz.ro/sajtoszoba/hir/ma-is-sokan-jarnak-orban-balazs-nyomdokain-csikszeredaban-adtak-at-masodik-alkalommal-az-orban-balazs-dijat

http://www.prima-radio.ro/hirek/orban-balazs-dijjal-tuntettek-ki-beder-tibor-tudost-illetve-foldrajztanart.html

 

Letölthető dokumentumok: