Hargita Megye Tanácsának kitüntetései
vasárnap, 2024. április 28., 22:23:14
Bányai Gábor

Három-négy évvel ezelőtt, ha anyaországi magyarok érkeztek Erdélybe, az ottaniak részéről érzékelhető volt egyfajta elismerés, hogy olyan emberek jöttek látogatóba, akik több évtizede élnek egy gazdagabb és jobb sorban lévő ország polgáraiként. Ez ma már – köszönhetően a román gazdaság tényleges dübörgésének és benne Székelyföld rohamos tempójú fejlődésének -, erősen változóban van.

Bács-Kiskun és Hargita megye közötti, mondhatni most már szoros együttműködés is ezt sugallja, amelynek kezdetei a 90-es évek első felére nyúlnak vissza. Azóta a két megye számos sikeres közös tevékenységet bonyolított le, amelyek közül a legkiemelkedőbb a 2007-ben útjára indított  kisebb és elzártabb települések lakósainak egészségfelmérő programja, magyarországi orvos csoportok részvételével, a Megyei Orvosi Kollégiummal és kórházakkal együttműködve. Mindez hozzájárult az orvosok és asszisztensek szakmai tapasztalatcseréjéhez is.

Azóta Kobátfalván, Varságon, Oroszhegyen, Gyergyócsomafalván és a Gyimesekben végeztek egészségfelmérést Bács-Kiskun megyei egészségügyi szakemberek, Kászonban pedig a Jász-Nagykun-Szolnok megyei szakemberek.
Ebben az esztendőben Oklándon végzik az immár hagyományossá vált vizsgálatokat a Bács- Kiskun megyei orvosok. A vizsgálatokra  nemcsak Oklánd község három településéről jöttek el, hanem sokan voltak Csíkszeredából, Székelyudvarhelyről, Székelykeresztúrról, Homoróalmásról, Homoródszentmártonból, Szentpéterről, Szentpálról, Recsenyédről, sőt a Brassó megyei Székelyzsomborról és Jánosfalváról, a Kovászna megyei Vargyasról is.

Az általában szolidan csordogáló Nyikó-patak, a haragos arcát mutatta 2005-ben és egy nap alatt letarolta az útjába eső falvakat. Az augusztusi özönvíz okozta ár hét faluban tizenhat áldozatot követelt akkor. Az áradat - amely a szemtanúk szerint néhol három méteres volt - hatalmas pusztítást végzett Kobátfalván is.
- A falu lakóinak megsegítésére kezdeményezett gyűjtést a kecskeméti Európa Jövője Egyesület, melynek elnökét Farkas Gábort elkísértem az adományok átadására, Székelyföldre - mesélte dr. Mócza György, a megyei önkormányzat egészségügyi és oktatási főosztályvezetője. A főorvos a helyszínen maga is tapasztalta, hogy az árvíz okozta bajok mellett, igen rossz az ott élők szakorvosi ellátása. Akkor született meg az ötlet, hogy complex szűrővizsgálattal is segíthetnének a zömében magyarok lakta településeken.
- Hazatérésünk után megkerestem Bányai Gábor közgyűlési elnököt, aki azonnal lelkes támogatója lett a kezdeményezésnek. Így kerülhetett sor 2007 tavaszán az első szűrővizsgálatra - elevenítette fel a kezdeteket Mócza főorvos, aki egyik főszervezője a Hargita megye és Bács-Kiskun megye önkormányzatai által közösen
támogatott együttműködésnek.
A megyei önkormányzat ma ennek a sikeres programnak a kezdeményezőit, felkarolóit, kivitelezőit méltatja, Hargita Megye Tanácsa Önzetlenség Díjának átadásával ismervén el dr. Bányai Gábor, dr. Svébis Mihály és dr. Mócza György tevékenységét.

Bányai Gábor országgyűlési képviselő, a Bács- Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke 1969-ben született Budapesten, így a valaha fiatal demokraták fiatalabb képviselői közé tartozik. Kecskeméten végzett mint kertészmérnök, majd növényvédelmi és tápanyag-gazdálkodási szakmérnökkiegészítő diplomát is szerzett ugyanott.  A 2006-os országgyűlési választásokon szerzett mandátumot, nős, négy gyermek édesapja.

 

Oklevél


 

Letölthető dokumentumok: