Hargita Megye Tanácsának kitüntetései
kedd, 2024. április 23., 10:33:18
András József

Laudáció

András József ny. tanár 1944-ben született Lövétén. Igazi lokálpatrióta, egész tevékenységét, 35 évet, szülőfalujában töltötte, s ha a kényszer egy-két évre elparancsolta onnan, annál nagyobb szeretettel tért vissza, magára vállalva a nagyközség búját-baját.
Két rendszert kiszolgált, a 35 évből 27-et aligazgató és igazgatói minőségben töltött be. Iskola központú gondolkodását mi sem igazolja jobban, hogy nem nősült meg. Az iskola volt az Ő nagy szerelme, nem csoda ha a mindenre odafigyelő ifjúság Sulinak nevezte és volt olyan tanítványa, nem is egy, akiket ha megkérdezték ismeri-e András József tanár urat, bámulva néztek a tájékozatlan kérdezőre, s csak akkor csillant fel a szemük, amikor Sulit emlegették, megnyugodva mondták, á Suli, hát persze, hogyne ismernők, hogy hol lehet megtalálni? hát az iskolában.
Mit tett a közösségért? Sokat. Egy rövid laudációban nem lehet felsorolni. Nevéhez füződik az Árus Kupa, a Homoródok menti sportvetélkedő, a kirujsarki nyári táborozás, amelyet nem véletlenül Sulisarkának becéznek. Nyugdíjas korában is aktív polgára maradt közösségének, az RMDSZ alapító tagja, önkormányzati tanácsos, ma már a megnyugvás ösvényén járó elmélkedő veterán, sétál végig nagy Lövétén, tanácsokat osztogat, bólogat, bírál, dicsér, reménykedik. Igazi közösségi ember.

Ma Hargita Megye Tanácsa a közoktatásban nyújtott kimagasló teljesítményéért a Majláth Gusztáv Károly-díjjal ismeri el pedagógusi tevékenységét.

Oklevél

 

Letölthető dokumentumok: