Hargita Megye Tanácsának kitüntetései
csütörtök, 2024. március 28., 12:20:05
Solomon Adrián

Laudáció

Solomon Adrián 1969. március 4-én született Bákóban, Lujzikalagorban nevelkedett. Azon kevesek közé tartozik, aki magyarországi felsőfokú tanulmányai után otthon, Moldvában kereste boldogulását. 1997-ben diplomázott Budapesten, a Külkereskedelmi Főiskola külgazdasági szakán. 2005-től tölti be a Moldvai Csángómagyarok Szövetségének (MCSMSZ) elnöki tisztségét.

A szövetség egyik legfontosabb és legsikeresebb kezdeményezése a magyar nyelvű oktatási program. A tevékenység két síkon folyik: egyrészt az iskolai magyarórák bevezetését szorgalmazza a közoktatási hálózatban, másrészt pedig az iskolán kívüli magyar nyelvű foglalkozások megszervezésében vállal oroszlánrészt.

Solomon Adrián és munkatársai tevékenységének köszönhetően több moldvai faluban is megvalósult a magyar nyelvű oktatás. Míg 2000-ben két helyszínen, ma már 24 faluban működik a magyar oktatási program, amelynek eredményeként sok gyermek jelentkezik magyar tanítási nyelvű intézménybe továbbtanulni, legtöbben a csíkszeredai középiskolák valamelyikébe.

A fiatal és energikus szervezeti elnök tevékenységében nagy hangsúlyt fektet a rendkívül gazdag, hagyományos csángó kultúra ápolására, továbbörökítésére. Ennek érdekében az általa vezetett szövetség több oktatási helyszínre a népi kultúrát oktató pedagógusokat alkalmazott, akik néptáncot, éneket, népi hagyományokat tanítanak a diákoknak.

Az oktatás eredményességét tükrözi, hogy a 2009–2010-es tanév végén öt magyar középiskolából ballagtak el érettségiző moldvai diákok, legtöbbjük Csíkszeredában. Idén szeptembertől kilenc új diákkal bővült a csíkszeredai Csángó Bentlakás közössége, jelenleg több mint 40 Bákó megyei diák tanul a város különböző iskoláiban.

Oklevél

Letölthető dokumentumok: