Hargita Megye Tanácsának kitüntetései
péntek, 2024. március 29., 11:05:05
Korodi Szabolcs

Laudáció

Korodi Szabolcs építész, 1973. december 13-án született Tusnádfürdőn. 1998-ban a Kolozsvári Műszaki Egyetemen szerzett építészi oklevelet, majd 2002-ben a Kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetemen műemlékes szakmérnöki diplomát. Doktori képzést a Budapesti Műszaki Egyetem Középülettervezési tanszékén végezett. A faluképvédelmi program koordinátora, egy sajátos építészeti stílus kialakítója: egyszerű modern formák, hagyományos építészeti anyagok használata, az emberi léptékű építészet művelője.

Oklevél

Sajtóközlemény

Újabb településeket támogatott a megyei tanács

Iskolaépületek javítása és történelmi műemlékek védelme játszotta a főszerepet Hargita Megye Tanácsa október 19-i soros tanácsülésén.
A tanácsülést megelőzően Borboly Csaba megyeitanács-elnök közéleti tevékenységéért Bethlen Gábor-díjjal tüntette ki Romfeld Mária-Magdolnát, a megyei tanács Helyi Közigazgatási Vezérigazgatóságának vezetőjét, illetve Hűségdíjjal tüntette ki Birta Antal vagyongazdálkodási igazgatót és Egyed Árpád megyei főjegyzőt. Ugyancsak a tanácsülést megelőzően Hargita megyéért nyújtott alkotó munkájáért Kájoni-díjjal tüntette ki Albert-Homonnai Márton, Tövissi Zsolt, Bogos Ernő, Köllő Miklós, Korodi Szabolcs, Szikszai László és Máthé Zoltán építészeket.
– Hasonlóképpen az élsportolók ösztönzéséhez a közérdekért dolgozó köztisztviselőket, kiemelkedőt alkotó szakembereket, illetve a közösségükért kitartóan tevékenykedő személyeket, valamint a megyei tanács különböző programjaiban részt vállaló szakembereket is kell ösztönözni tevékenységükben, hogy ennek fényében az életművük, amelyet szintén Hargita megye javára fordítanak, még gazdagabb legyen – mondta a megyei tanács elnöke.
A köztisztviselők díjazásával kapcsolatosan Borboly Csaba külön kiemelte, hogy a köztisztviselők tevékenységéről a nyilvánosság ritkán értesül, nagyrészt csak olyankor, amikor a köztisztviselők nem végzik jól munkájukat. Hargita Megye Tanácsa honorálni szeretné a megye lakosságáért végzett áldozatos munkát, ezért díjazza azokat a személyeket, akik legkevesebb 15 éve tevékenykednek, és kiemelkedő eredményeket érnek el.
Az előző tanácsüléshez hasonlóan Hargita Megye Tanácsa további településeknek utalt át pénzt tartalékalapjából. Ezúttal a siménfalvi Marosi Gergely iskola javítására 25 000 lejt, a székelymuzsnai általános iskola javítására ötezer lejt, a csíkszenttamási napközi megerősítésére 36 000 lejt, a székelykeresztúri Petőfi Sándor Általános Iskola megerősítésére 20 000 lejt, a gyergyócsomafalvi Csalóka óvoda javítására 20 000 lejt, a gyergyóditrói Siklódi Lőrinc Általános Iskola felújítására 15 000 lejt, a gyergyóvárhegyi Miron Cristea Iskolaközpontnak pedig tűzifa vásárlására 15 000 lejt utalt ki a megyei tanács. A megyei tanács a tartalékalapból járult hozzá a Boldogfalva községi Patakfalva ivóvízrendszerének megépítéséhez tízezer lejjel, valamint a gyimesközéploki művelődési ház javításához 25 000 lejjel.
Ugyancsak kiemelt szerepet kapott a tanácsülésen az a lista, amely a június 30-i határidővel meghirdetett történelmi műemlékek védelmét célzó program révén állt össze. A 22 pályázatot benyújtó civil szervezet közül a megyei tanács szakemberei 17 pályázatnak ítéltek meg támogatást.
– Főként templomok felújítására nyújtottak be pályázatot, de a sikeres pályázatok között található a magántulajdonban levő lövétei ványoló is, ami biztató jel abból a szempontból, hogy a lakosság és a civil szervezetek kezdtek figyelni a népi építészeti kincs megőrzésére is. Eredetileg kevesebb jelentkezőre számítottunk, de látva a nagy érdeklődést a kezdeti 225 ezer lejes költségvetést 252 ezer lejre emeltük, hogy elegendő keretet biztosítsunk a valóban fontos értékek restaurálására – mondta Borboly Csaba megyeitanács-elnök a programról.
A pályázatokról és a megvalósításuk részleteiről Hargita Megye Tanácsa külön sajtótájékoztatón számol majd be.
A  Ivóvíz-szolgáltató rendszerek építése 300-nál kevesebb lakosú településeken nevű programhoz újabb technikai dokumentációkat fogadott el a megyei tanács, aminek következtében jövő héten indul a mintegy 699 ezer lej összértékű munkálatsorozat, amely során kiépül Ábránfalva, Árvátfalva, Énlaka és Székelymuzsna vízellátó rendszere, illetve elkészül a firtosmartonosi rendszer második szakasza.
A továbbiakban a megye hulladékgazdálkodási stratégiája megvalósításának érdekében a megyei tanács betársult a helyi tanácsok által működtetett Eco-Csík Rt. vállalatba. A társulás indoklásaként Borboly Csaba elmondta, hogy a nem szakszerű lerakók bezárása mindannyiunk érdeke ugyanúgy, mint a hulladékkezelés jövőbeli megvalósítása. Ezt célszerű helyi tulajdonban levő vállalatokkal biztosítani, hiszen nem elhanyagolható a szolgáltatás ára sem. Az árak kedvező szinten való tartása a lakosság érdekeit szolgálja, és ez leginkább a helyi tanácsok tulajdonában levő vállalattal szavatolható.
Az október 19-i tanácsülésen a megyei tanácsosok határozatot hoztak arról is, hogy a kevésbé fontos, ritkább közbeavatkozást igénylő megyei utak téli karbantartását és hótalanítását Hargita Megye Tanácsa az érintett helyi tanácsokra bízza, illetve a fontosabb útszakaszok karbantartási munkálatait közbeszerzési eljárás útján ítéli oda.
Végezetül a megyei döntéshozó testület elfogadta az a határozatot, amely révén elkezdődhetnek a felújítási munkálatok a DJ 136A jelzésű megyei úton az Etéd  központjától Maros megye határa felé vezető másfél kilométeres szakaszon.

Csíkszereda, 2011. október 19.

 

Letölthető dokumentumok: