Hargita Megye Tanácsának kitüntetései
péntek, 2024. április 26., 19:48:04
Dr. Bíró Judit

Laudáció

 

Furcsa ez az időszak, mindennapjainkat a saját és a hozzátartozóink egészségének megőrzése tölti ki, valamint az ennek érdekében bevezetett számtalan óvintézkedés követése, alkalmazása.

Hargita Megye Tanácsa a kialakult járványhelyzetben kiemelten figyel az egészségügyben dolgozókra, fontos az egészségük, a munkájuk! Különösen fontos ügyelni a jóllétükre, hisz az elengedhetetlen a lelki egyensúlyuk megőrzéséhez és a munkahelyi teljesítményükhöz. Köztudott, hogy ők azok, akik tevékenységük révén másokat megerősítenek, bátorítanak és védenek — ők azok, akik felkészülten tudnak törődni a betegekkel. Ezt a szerteágazó tevékenységet ebben az időszakban még inkább elismerjük és támogatjuk, figyelünk azokra a szakemberekre, akik az élvonalban dolgoznak.

Dr. Bíró Judit, a Székelyudvarhelyi Városi Kórház fertőzőosztályának vezetője szerint a pandémia kapcsán az infektológia fogalma is átértékelődött, célkeresztbe került más társszakmákkal karöltve, ami új kihívások, megpróbáltatások elé állítja az egészségügyi dolgozókat. A jelenlegi helyzetre való felkészülést egy dinamikus folyamatnak tartja, amelynek az egyik alapköve a csapaszellem megerősítése kell hogy legyen. Számára példaértékű a készülődés, az átalakulás, amelynek rövid időn belül meglett a hozadéka is, a közösség jókaratú és segítőkész támogatásának köszönhetően a munkafolyamatokat a járványtani helyzethez tudták igazítani. Nagy szükség van most is a szakmai tudásra, az önzetlen, fáradtságot nem ismerő munkára, a munkatársakra, a támogatókra, a lakosság megértésére és közreműködésére.

Az orvosi hivatással járó nehézséget kárpótolja a meggyógyított és megmentett életek fölötti alázatos öröm és az önzetlen segítségnyújtás lehetőségének elégtétele.

A jelenlegi járvány fordulópont minden közösség életében: a bezártság érzése, illetve a fertőzés begyűrűzése és megakadályozása miatti egyre fokozódó aggodalom behálózza a mindennapokat, mindenkinek változtatnia kell valamilyen mértékben a szokásain ebben a szokatlan történelmi helyzetben. De kijelenthetjük: mint ahogy a múltban is, a közösség most is megerősödve fogja átvészelni a megpróbáltatás időszakát, amiben fontos szerepük lesz az orvosoknak.

Hargita Megye Tanácsa ma az Önzetlenség Díjjal ismeri el dr. Bíró Judit munkásságát. A kitüntetés azoknak az egészségügyi dolgozóknak adományozható, akik önzetlen tevékenységükkel járulnak hozzá az emberi életek megmentéséhez.

 

Székelyudvarhely, 2020. április 22.

 

Oklevél

 

Sajtóközlemény

 

 

Letölthető dokumentumok: