Hargita Megye Tanácsának kitüntetései
péntek, 2024. március 29., 04:39:04
Tifán Anna

Laudáció:

A Nyitnikék énekegyüttes tagjai: Csiki Zsófia, Deák Boglárka, Tifán Anna,  a székelyudvarhelyi Dr. Palló Imre Művészeti Líceum diákjai.

Tisztán csengő hangjukra, tehetségükre már iskolába kerülésükkor felfigyelt Nagy Enikő, Bartalis Izabella tanítónő, Tifán Csaba Gáspár zenetanár.

Kezdetben egyénileg vettek részt különböző fellépéseken, megyei és országos versenyeken, iskolai előadásokon, ahol kiváló eredményeket értek el ( I. díj, II. díj, III. díj).

Ezek közül a legfontosabbak:

      Elindultam szép hazámbul, Hajnalcsilllag – helyi népdalversenyek; Csak Tiszta forrásból – megyei népdalverseny; Őszirózsa – országos népdalvetélkedő.

 A közös éneklés szeretete fokozatosan alakult ki bennük, és egyre inkább sikerült elmélyülniük a népdalok csodálatos világában.

Már második éve, hogy részt vesznek a „Nem úgy van most, mint volt régen” népdaltovábbképzőn, ahol olyan elismert népdalénekesektől tanultak, mint Bárdosi Ildikó, István Ildikó.

A Nyitnikék énekegyüttes számos sikert ért el nemzetközi versenyeken is: debreceni nemzetközi népdalverseny – I. díj; X. „ Dunán innen, Tiszán túl” Kárpát- medencei Ifjúsági Népművészeti Tehetségkutató verseny elődöntő, Oroszhegy- Kiemelt Arany minősítés; döntő, Miskolc – Kategóriagyőztes, Kiemelt Arany minősítés.

Kászoniné Fejős Gabriella népzenész biztatására, aki jelenleg az énekegyüttes felkészítésével foglalkozik, 2019-ben jelentkeztek a Fölszállott a páva - Gyermek népzenei és néptánc tehetségkutató versenyére.

A  sikeres előválogatói produkció után beválasztották a legjobb 12 előadó közé, és részt vettek az élőadás elődöntőjében. A felkészülés során együtt dolgoztak Kacsó Hanga Borbála népdalénekessel.

A népzene iránti szeretetük, úgy  a népdaléneklésben, mint a táncban is megmutatkozik. A máréfalvi Rozetta néptánccsoport, valamint a székelyudvarhelyi Serittő néptánccsoport oszlopos tagjai.

Az énekegyüttes legfőbb célja, hogy a népdaléneklés által megismertesse és megszerettesse a magyar népzene legősibb formáját - a NÉPDALT.

Hargita Megye Tanácsa ma az Ígéret Díjjal ismeri el tevékenységüket.

 

Székelyudvarhely, 2019. december 18.

 

Oklevél:

 

Sajtóközlemény:

 

Letölthető dokumentumok: