Hargita Megye Tanácsának kitüntetései
péntek, 2024. március 29., 14:46:14
Péter Gellért

Laudáció:

Azok a fiatalok, akik a közösségi élet aktív tagjai, minden körülmények között

megérdemlik a kiemelt figyelmet. De vannak olyanok, akik még ennél is sokkal többet

tesznek, és ezért köszönettel tartozunk nekik.

Mindemellett fontos tudni, hogy itthon, fiatalon a közösségért tudatosan csak

kevesen tesznek. Sokan kifejtik a véleményüket különböző helyeken, de amikor a

tettek mezejére kell lépni, akkor sokkal kevesebben vagyunk. Pedig eredményeket

csak akkor tudunk elérni, ha közösen lépünk fel, és közösen teszünk azért, hogy

valami változzon. Minden apró pici dolog számít ezekben a tettekben, legyen szó egy

osztálykirándulásról vagy éppen egy teadélutánról. Minden nagy dolognak a

kiindulópontja az ötlet. Ezt követően lehet továbbgondolni és ezeket a gondolatokat

tettre váltani.

Számunkra Erdély, Székelyföld, Hargita megye az a világ, ahova a gyökereink mindig is

fognak kötni. A kultúra elengedhetetlen része kell hogy legyen életünknek a

szórakozás mellett, még a fiatalság számára is. Szerencsére sok ilyen jó példát

láthatunk. Most is egy hasonló fiatalember következik, akit a Gyergyói-medencében

évek óta egyre többen ismernek, mert sokat tesz azért a közösségért, amelyikhez

tartozik. Középiskolástársai elég hamar felfedezték vezető egyéniségét, és

megválasztották a Salamon Ernő Gimnázium diáktanácsának elnökévé. Elnökként

nem félt soha attól, hogy olyan új programokat kezdeményezzen, amelyeket a

közössége a magáénak érzett és fontosnak tartott. Megyei és országos programokat

is szervezett évekig, mert tudta, hogy ezek a programok előbbre viszik a közösségi

életünket, és jobbá teszik a mindennapjainkat. A fiatalember a tettrekészsége mellett

erős szívvel és komoly lélekkel is rendelkezik, ami segíti őt a zenélésben. A „rossz

nyelvek” azt mondják, hogy „a dobos még nem zenész, de már nem is közönség” –

sokszor így viccelődnek vele a barátai. De ő csak végzi a feladatát megfelelő alázattal

és kitartóan a Teddy Queen zenekarban, ahogyan egy dobosnak ezt tenni kell.

Az Ígéret Díj megnevezése nagyon találó Péter Gellérthez, hiszen nagyon sok

lehetőség áll még előtte. Sokat kell még fejlessze magát, hogy megmutassa

közösségének: ő nem csupán egy ígéretes fiatal, hanem már egy érett felnőtt, aki a

saját és közössége jövőjéért dolgozik.

 

Erős Levente

elnök

Gyergyó Területi Ifjúsági Tanács

 

Gyergyószentmiklós, 2019. május 9.


 

Oklevél:

 

Sajtóközlemény:

Hargita Megye Tanácsa kiáll az úzvölgyi temető mellett

Csík térségéből Szász Kincsőt és Simon Norbertet, Udvarhely térségéből Szőke Dórát és Székely Kincsőt, míg Gyergyó térségéből Péter Gellértet és Varga Róbert Dánielt díjazta Hargita Megye Tanácsa kiemelkedő sport, művészeti, karitatív, vagy szervezői tevékenységéért a május 9-én tartott soros testületi ülésen. A csíszeredai megyeháza márványtermében tartott díjazást követően Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke örömét fejezte ki, hogy az Ifjúság Napján olyan fiatalokat tüntetnek ki, akik példaképei lehetnek társaiknak, és felkérte a testület tagjait, de más szervezeteket, civileket is, hogy jelezzék, ha környezetükben hasonló fiatal tevékenykedik, jelöljék díjazásra azt, aki megérdemli.

A napirend előtt aláírták a Hargita Kiadó új menedzsere, Borsodi László szerződését, aki Lövétei Lázár László helyét veszi át mostantól.

A napirendre térve számos határozatban döntött a testület. Így például elfogadta azt az együttműködési szerződést, melyet az Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társasággal kötnek meg, továbbá eldöntötte, hogy Hargita Megye Tanácsa részt vesz a Székely Fesztiválon, idén Udvarhelyszék lesz a kiemelt szereplő.

Elfogadták továbbá a kulturális és fellebbezési bizottságok összetételét, amelyek a május 16-án 12 óráig, illetve a területi irodákban 10 óráig leadott pályázatokat bírálják el.

– Az elmúlt hetekben több tájékoztató karavánt szervezetünk Gyergyószentmiklóson, Maroshévízen, Csíkszeredában, Székelykeresztúron és Székelyudvarhelyen, ahol civil szervezetek képviselőit tájékoztattuk a pályázatokkal kapcsolatos tudnivalókról. Nagy öröm, hogy az első pályázat már beérkezett, kérem mindenki biztassa civil szervezetben dolgozó ismerőseit, hogy időben tegyék le pályázataikat – hangsúlyozta Bíró Barna Botond, a pályázatokért felelős alelnök.

 Internship néven gyakornoki programot is elfogadott a testület, amely felsőfokú végzettséggel rendelkező fiatalok számára nyújt lehetőséget arra, hogy hat hónapig hatórás munkaidővel alkalmazza őket Hargita Megye Tanácsa. Erre az időszakra bérezést is kapnak a fiatalok, célja, hogy „belekóstoljanak” a közigazgatási munkába. A gyakornoki idő letelte után a fiatalok bevizsgázhatnak meghirdetett állásokra.

            Költségvetést is módosított a testület, többek között települések számára ítéltek meg összegeket.

–        Nagyon fontosnak tartom, hogy a mai tanácsülésen több mint félszáz olyan települési beruházás – iskolák, hidak, utak, játszóterek, orvosi rendelők – kapott támogatást, amelyeket most a településfejleszt tűzte ki célul, és szüksége van kiegészítő forrásra. Bízom benne, most, hogy végre eljött a jó idő, tudnak dolgozni, tudják folytatni az elkezdett munkálatokat.

Az úzvölgyi helyzet kapcsán Borboly Csaba elmondta:

– Most a jogi helyzet rendezése a legfontosabb, ennek érdekében különböző szinteken történtek egyeztetések, megbeszélések. Találkoztam a dormánfalvi jegyzővel, később telefonon egyeztettünk a pogármesterrel is. Ma kiderült, hogy az építkezési felügyelőség szerint sincs rendben a temetőben végzett építkezés, hat pontban foglalták össze a törvénysértéseket. Hargita Megye Tanácsa munkatársaival eindítottuk az uz.hargitamegye.ro oldalt, ide mindent feltöltünk ami arra vonatkozik, hogy mit tettünk az elmúlt években az úzvölgyi táborért, temetőért és a megyehatárért. Rengeteget dolgoztunk az elmúlt években is, éppen ezért határozottan elutasítom azokat a vádakat, hogy nem tettünk semmit. Ami azonban most történik, hogy betonkereszteket állítanak honvéd katonák sírjaira, az minden elképzelést meghalad, az sírgyalázás. Remélhetőleg, ennek kapcsán kimozdul a holtpontról a határvita ügye is. Ígéretet tett a dormánfalvi polgármester, a Hargita megyei prefektus és a Bákó megyei prefektus, hogy megoldást keresnek a határvita rendezésére. Cél: megállítani az építkezést és elhalaszttatni a május 17-i avatóünnepséget, valamint a megyehatárt tisztázni.

A testület elvi határozatot fogadott el, amely alapján felhatalmazzák az elnököt és Hargita Megye Tanácsának apparátusát, hogy fellépjen ebben az ügyben, illetve dolgozzon a megoldáson. A megyehatár rendezésére bizottságot hoztak létre, ennek tagjai Barti Tihamér alelnok, Becze István és Kolozsvári Tibor tanácsosok. A megyei tanács elnöke mindenkit meghívott a május 12-én 15 órától, az úzvölgyi temetőben tartandó tábori ökumenikus istentiszteletre.

A tanácsülés végén Ferencz Salamon Alpár tanácsos tett két javaslatot: egyrészt a Hargita Megye Tanácsa alintézményeként működő Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége keretében javasolta egy részleg létrehozását, amely kimondottan a pályaorientációval foglalkozna, másrészt felhívta a figyelmet és cselekvésre buzdította a testületet az ellen, hogy a Hargita megyei fiatalok is nagyon könnyen hozzájutnak a cigarettához, az alkoholhoz és nem utolsó sorban a dizájnerdrogokhoz.

Csíkszereda, 2019. május 9.

Hargita Megye Tanácsa kiáll az úzvölgyi temető mellett

Letölthető dokumentumok: