Hargita Megye Tanácsának kitüntetései
csütörtök, 2024. július 18., 12:00:43
Csíki Jenő

Laudáció:

Minden falu apró közösségekből tevődik össze. Gondoljunk a családra, munkaközösségekre, baráti társaságokra, vagy a település megfelelő működéséért dolgozó szervezetekre. Ezeknek a csoportoknak a tagjai pedig részét képezik a nagy egésznek, amelyet mindenki a maga módján igyekszik jobbá tenni. Vannak, akik a munkájuk által, vannak, akik a tehetségük által, vannak, akik gyermeknevelés által és vannak, akik mindezen szerepkörök mellett még az önkéntes munka által is igyekeznek hozzájárulni a település megmaradásához, fejlődéséhez.

 A Gyergyócsomafalván is aktívan működő Önkéntes Tűzoltó Egyesület munkájának fontosságára számtalan eset hívta már fel a figyelmet. Ennek a szervezetnek a tagjai olyan falubeliek, akik a mindennapi teendőik, a munka és a családi élet mellett vállalják, hogy segítenek a bajban, a legváratlanabb pillanatokban is. Elgondolkodhatunk azon, hogy vajon hányan kelnénk fel az éjszaka közepén, hányan hagynánk ott a kedvenc filmünket vagy épp a szilveszteri mulatságot, hogy egy tűzesethez vagy árvízhez siessünk. Ezeknek az önkénteseknek mindez magától értetődő.         Ahhoz pedig sok mindenre van szükség, hogy az önkéntességre vállalkozó személyekből megfelelően együttműködni tudó csapat váljon. Szükség van nyitottságra és elfogadásra egymás felé. Önzetlenségre és önfeláldozásra. Egymásba vetett bizalomra, ami a legnehezebb helyzetekben is összetartja őket. Jókedvre, barátságra, csapatépítő tevékenységekre.

 Mindezek mellett pedig szükség van mozgatórugókra. Olyan személyekre, akik képesek a tagokat csapattá formálni, egyben tartani a nézeteltérések és nehézségek ellenére is. Olyan személyekre, akik a csapatot nem csak egyben, hanem személyekre bontva is jól ismerik. Akik időről időre összehozzák a közösséget és motiválják. Egy önkéntes tűzoltó egyesületnél nem csupán egyetlen ilyen személy van, de az tudvalevő, hogy a csomafalvi önkéntes tűzoltók életében Csiki Jenő egy ilyen ember. Ha őt kérdeznénk, akkor biztosan azt mondaná, hogy nem csupán ő érdemel elismerést, hiszen ő nem egy önkéntes tűzoltó, hanem egy barátokból álló önkéntes tűzoltó csapat része, immár 33 éve.

 Ez a szerénység és az erős csapatszellem, amelyek a mindennapokban is jellemzik, szinte magától értettődöen vezettek oda, hogy a csomafalvi önkéntes tűzoltók vezetőjüknek válasszák és  elfogadják. Céltudatossága és szakmai elhivatottsága a település lakóiban is elismerést váltott ki, ma szinte bárkivel beszélnénk a községben, Jenőt, mint az önkéntes tűzoltók csapatánal alapemberét és mozgatórugóját ismerik, aki önzetlenül, még csak köszönetet sem várva teszi dolgát és biztatja erre társait ist. Vezetőként egybefogja, igazi csapattá formálva írányítja és képviseli ezt a kis közösséget, amely ma egyik legértékesebb sejtje a településünknek, példamutatóan vállalva szerepet anank életében.

A községvezetés írányába tanusított myíltsága és felelősségteljes hozzáállása segíti a jó együttműkődést, amely a csapat javát és a csomafalvi emberek biztonságát szolgálják.

Ezek alapján úgy gondoljuk, hogy Csíki Jenő érdemei és közösségi szerepvállalása által megérdemelten kapja az Önzetlenség Díjat.

 

Oklevél:

 

Sajtóközlemény:

 

Letölthető dokumentumok: