Hargita Megye Tanácsának kitüntetései
péntek, 2024. március 29., 17:46:23
Baricz Róbert

Laudáció:

Gyergyó-vidéki tűzoltókat díjazott Hargita Megye Tanácsa

Az Önzetlenség Díjjal tüntetett ki Hargita Megye Tanácsa három Gyergyó-térségi önkéntes tűzoltó-egyesületet. Amint a méltatásban elhangzott, az elmúlt 130 évben Hargita megyében az önkéntesség ezen formája apáról fiúra szállt, a vidéken élő aktív férfi lakosság több mint öt százaléka tagja valamely önkéntes tűzoltócsapatnak.

Baricz Róbertet, a gyergyóalfalvi Gyergyói-medencei Önkéntes Tűzoltók Egyesületének elnökét, Csíki Jenőt, a Gyergyócsomafalvi Lánglovagok Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnökét, illetve a Gyergyószárhegyi Önkéntes Tűzoltó-alakulat csapatát tüntették ki Önzetlenség Díjjal november 25-én, Gyergyócsomafalván, Hargita Megye Tanácsa soros havi ülésén. 

A statisztikák szerint a megye vidéken élő aktív férfi lakosságának több mint öt százaléka tagja települése önkéntes tűzoltócsapatának. „Ez a szám már önmagában is büszkeséggel tölt el bennünket: van hagyománya az önkéntességnek Hargita megyében, és reméljük, ez ezután is apáról fiúra száll. Nagy büszkeség, hogy a mai világban nálunk a közösség jóléte, biztonsága egyre több ember számára fontos” – fogalmazott Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a kitüntetések kapcsán. 

Az önkéntes tűzoltók tevékenysége a megye különböző térségeiben helyenként mintegy 130 éve folyamatos. A rendszerváltás után megnőtt a tűzoltó-alakulatok száma: egyre többen vállaltak munkát az önkéntes csapatokban, illetve egyre megfelelőbbé vált a tűzoltószertárak műszaki felszereltsége is. Ezt a gyarapodási folyamatot serkenti támogatási programja révén Hargita Megye Tanácsa, hozzájárulva a helyi önkormányzatok anyagi erőfeszítéseihez, illetve a testvértelepülések, a külföldi támogatók adományaihoz. „Az önkéntes tűzoltó-alakulatok  fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni: az elmúlt évek során számtalan alkalommal bizonyítottak, akár árvizek, akár erdőtüzek sújtották megyénket. Önkéntes tűzoltóink munkája nélkülözhetetlen és pótolhatatlan” – hangzott el. 

A díjazottak:

BARICZ RÓBERT, a Gyergyói-medencei Önkéntes Tűzoltók Egyesületének elnöke

2007-ben lépett be egy olyan tűzoltó-alakulatba, amely gyakorlatilag a nulláról indult, de 12 év alatt egy korszerű, teljesen felszerelt szertárral rendelkezik, és 32 önkéntes tűzoltó a tagja. A Gyergyói-medencei Önkéntes Tűzoltók Egyesületét 2010 augusztusában alapították. A Kötél Kaposvári Önkéntes Tűzoltó-egyesülettel, valamint a székelykeresztúri Villám Egyesülettel megalakították az Erdélyi Önkéntes Tűzoltó Szövetséget.

CSÍKI JENŐ, a Gyergyócsomafalvi Lánglovagok Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke

Hargita megyében az egyik legjobban felszerelt tűzoltó-alakulat a Gyergyócsomafalvi Lánglovagok Önkéntes Tűzoltó Egyesület. Az alakulat eszköztára évről évre bővül, életüket kockáztatva vigyáznak Gyergyócsomafalva lakóira, a térség értékeire. 

A GYERGYÓSZÁRHEGYI ÖNKÉNTES TŰZOLTÓ-ALAKULAT

Gyergyószárhegyen az első tűzoltó-alakulatot 1907-ben alapították, a községben a kilencvenes évek elején még aktív önkéntes tűzoltóság működött. A jelenlegi gyergyószárhegyi önkéntes tűzoltó-alakulatot 2008-ban alapították. A 42 tagú alakulat rendszeresen részt vesz tűzoltóversenyeken, és jelentős szerepet vállal a község életében is. Képzéseket szerveznek gyermek- és felnőtt-tűzoltóalakulatok számára, tűzoltómúzeumot hoztak létre. A díjat a tűzoltó-alakulat elnöke, Györffy Zsolt vette át.

Csíkszereda, 2019. november 25.

 

Oklevél:

 

Sajtóközlemény:

 

Letölthető dokumentumok: