Hargita Megye Tanácsának kitüntetései
péntek, 2024. április 26., 12:34:08
Bács Gergely

Laudáció:

1976. december 25-én világszerte ünnepelték Jézus Krisztus születését. Ez a nap még kiemelkedőbb volt Bács Gergely és Bartalis Anna számára, akik ekkor 23. életévüket taposták, hiszen ekkor kérték ők a gondviselő, jóságos Istent, áldja meg életre szóló döntésüket, esküvőjüket, hogy házastársi és szülői feladatukat kitartóan, hűségesen tudják teljesíteni.

Isten meghallgatta kérésüket, hiszen 1977-ben, ’79-ben, ’81-ben, ’85-ben, valamint ráadásként 1992-ben is egy-egy gyermekkel ajándékozta meg őket, akiket becsületesen, vallásosan felneveltek. Magától értetődő, hogy a gyerekek után jöttek az unokák, mostanig hat.

Gergely mint villanyszerelő sok örömet szerzett az embereknek a becsületes, pontos, kitartó munkájával, sok fény gyulladt ki az ő munkája által a családokban, intézményekben.

Az egyháznak hűséges egyszerű tagjaként, mint a legrégebbi egyháztanácsos, évtizedeken át dolgozik. Ő lett a Szent Miklós egyházközség gazdasági bizottságának egyik vezetője mint pénztáros, akire mindig lehetett és lehet számítani. Bármikor szükség volt, akár arra, hogy a harangok újból megszólaljanak, vagy újabb fényre volt szükség az egyházi épületek valamelyikében, vagy amikor újabb villanykábeleket kellett kihúzni, ő mindig készségesen jelen volt.

Most, igaz, egy kicsit sántikál, de nem rosszban. Ez is azért történt, mert a plébánia bejáratát megvilágító égőt ki kellett cserélni, ez pedig 7-8 méter magasan volt, a létra meg elcsúszott, ő pedig nem tudott a levegőben maradni, és a föld, ahová leesett, nem volt elég puha, így a lába eltörött. Ez lett munkájának egyik gyümölcse, de ebben a fájdalmas állapotában is tanúságot tett arról, hogyan kell a jótettekből származó fájdalmakat krisztusi módon elfogadni és élni vele.

Gergé – ahogy sokan szólítják –, Isten fizesse munkádat, a jó példádat, az egyenességedet, a segítőkészségedet! Köszönjük, hogy vagy nekünk!

 

Portik-Hegyi Kelemen

 

Gyergyószentmiklós, 2019. december 9.

 

Oklevél:

 

Sajtóközlemény:

Egyházi személyeket tüntetett ki Márton Áron-emlékéremmel Hargita Megye Tanácsa

Erdély nagy püspökéről elnevezett kitüntetést, Márton Áron-emlékérmet adott át Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke december 10-én olyan egyházi személyeknek, akik kimagaslót alkottak egyházi, kulturális és közéleti tevékenységükben. Az eseményen a 2019-es évet is kiértékelték a megyei tanács vezetői és a történelmi egyházak képviselői.

Évértékelő találkozót hagyományosan évente tartanak a megyei önkormányzat illetékesei és az egyházi vezetők az adventi időszakban. Ilyenkor megbeszélik az elmúlt év eseményeit, és hálát adnak a jó eredményekért. „Az elmúlt év sikeres volt, hiszen már az év elejét a Ferenc pápa látogatására való készülődés töltötte ki” – mondta köszöntőjében Zonda Erika, a megyei tanács programokért felelős vezérigazgatója.  „Egyházi szempontból is gazdag év volt 2019, hitünk erősítése mellett nagyon sok programban tudtunk együttműködni” – fejtette ki Barti Tihamér, Hargita Megye Tanácsának alelnöke.  Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke úgy fogalmazott, hogy az eredmények a mindennapos céltudatos munkának köszönhetőek: a teltházas templomok a közösség erős hitét jelképezik, és erre lehet építeni. „Számunkra rendkívül fontos, hogy a megyénkben élő emberek biztonságban érezzék magukat, és ebben a kérdésben is fontos az egyház szerepe. Célunk, hogy gondolkodásunk középpontjában az ember, a közösség legyen, és ez a hozzáállás jellemezze tevékenységünket az oktatás, az egészségügy, a mezőgazdaság, a beruházások vagy az egészségügy terén is” – szögezte le.

Az évértékelőn Hargita Megye Tanácsának elnöke, Borboly Csaba Márton Áron-emlékérmet adományozott egyházi személyeknek:

–           Gyerkó Levente, Nagygalambfalva község polgármestere, a Nagygalambfalvi Református Egyházközség presbitere. Állandóan tervez, tevékenysége révén a község újra önállósodik.

–           Kovács Tibor egyházmegyei tanácsos, a Székelyudvarhelyi Belvárosi Református Egyházközség presbitere, lelkiismeretes tevékenységével, minden erőfeszítésével, konfliktusok árán is kitartó egyházi munkájában, feladatai végzésében.

–           Lőrinczi Tünde, aki 2008 óta a Székelykeresztúri Egyházkör feladatait látja el, titkárnőként, könyvelőként dolgozik az esperesi hivatalban.

–           Dombi Gyula, a csíkszeredai unitárius gyülekezet körfelügyelő gondnoka, szavának súlya, cselekedetének visszhangja van, a Csíki- és a Gyergyói-medencében az unitáriusság őre; nemrég ünnepelte 80. születésnapját.

–           Fülöp Mihály, az udvarhelyszéki keblitanács elnöke: nagytudású és segítőkész, nem a problémát, hanem a megoldásokat keresi, erényei között a megbízhatóság, az arany középút keresése, az önzetlen segítségnyújtás, az áldozatvállalás szerepel, örök kutató, kísérletező, a megújuló erőforrások tudatos felhasználója.

–           Bács Gergely, a gyergyószentmiklósi Szent Miklós egyházközség legrégibb tanácsosa, az egyházközség gazdasági bizottságának egyik vezetője

–           Nagy Zoltán hitoktató, székelyudvarhelyi Szent Miklós Plébánia egyháztanácsosa, akinek munkássága széles körben ismert és elismert. A Márton Áronról szóló filmes monográfia alkotója, aki a nagy püspök életútját és munkásságát rendhagyó módon dokumentálja.

Csíkszereda, 2019. december  10.

Letölthető dokumentumok: