Hargita Megye Tanácsának kitüntetései
szerda, 2023. október 04., 16:04:57
Maksai József

Laudáció

A tűzbe tenné érte a kezét mondásunk a középkori tűzpróba emlékét őrzi. De találó ez a mondás arra a 27 éves fiatalemberre is, aki egy hete, augusztus 5-én Tusnádfürdőn társa segítségére sietett, akit előzőleg megtámadott a feldühödött anyamedve. Önkéntes tűzoltóként, mint cselekvő civil derekasan helyt állt, és emberségből jelesre vizsgázott, amikor saját életét kockáztatva segített bajba jutott embertársán. Sajnálatos módon az anyamedve őt még súlyosabban megsebesítette, olyannyira, hogy sebészeti műtétet is végre kellett hajtani a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban.

Maksai Józsefről van szó, aki 1991. augusztus 7-én született és a medvetámadás következtében, a megyei kórházban ünnepelte 27 születésnapját.

Imets Ferenctől, a tusnádfürdői önkéntes tűzoltó egyesület vezetőjétől megtudtuk, hogy Maksai József több mint 5 éve teljesít szolgálatot a fürdővárosban, mint önkéntes tűzoltó, minden bevetésen lehetett rá számítani, mindig kifogástalanul elvégezte a rá bízott feladatokat.

Hargita Megye Tanácsának Önzetlenség Díja azoknak a személyeknek, egyesületeknek adományozható, akik önzetlen tevékenységükkel hozzájárultak emberi életek megmentéséhez és anyagi javak megóvásához Hargita megyében. Az Önzetlenség Díj kör alakú, 36 mm átmérőjű, 4 mm vastagságú, egyoldalas vert érme, amelyet emléklap és pénzjutalom kíséretében adományozunk. Eddig önkéntes tűzoltó egyesületek, hegyimentő egyesületek, szűrővizsgálatot végző anyaországi orvosok részesültek ebben az elismerésben.

Hargita Megye Tanácsa bátor cselekedetéért az ÖNZETLENSÉG DÍJ-at adományozza Maksai Józsefnek!

Sajtóközlemény

Önzetlenség díjjal ismerték el a hősies cselekedetet

Kitüntették a medvetámadásban megsebesült önkéntes tűzoltót

Hargita Megye Tanácsa soros havi ülésének kezdetén, augusztus 14-én, kedden Önzetlenség díjjal ismerte el a tusnádfürdői Maksai József önkéntes tűzoltót, aki augusztus 5-én hősiességéről tett tanúbizonyságot, amikor a medvetámadásban megsérült társa segítségére sietett, ő maga is komoly sérüléseket szenvedve el. A díjra Borboly Csaba megyeitanács-elnök terjesztette fel a bátor tűzoltót, aki 27. születésnapját a sebészeti műtétet követően a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban töltötte. Itt látogatta meg a megyeelnök, hogy személyesen hívja meg a díj átadására. Az ünnepi alkalmon jelen volt Melles Mária, Tusnádfürdő alpolgármestere, a tusnádfürdői önkéntes tűzoltók is képviseltették magukat, élükön Imets Ferenccel, az egyesület vezetőjével, továbbá dr. Adrian Dobrică mellkassebész főorvos, aki a műtéti beavatkozást végezte.

– A tűzbe tenné érte a kezét mondásunk a középkori tűzpróba emlékét őrzi. De találó ez a mondás arra a 27 éves fiatalemberre is, aki egy hete, augusztus 5-én Tusnádfürdőn társa segítségére sietett, akit előzőleg megtámadott a feldühödött anyamedve. Önkéntes tűzoltóként, mint cselekvő civil derekasan helyt állt, és emberségből jelesre vizsgázott, amikor saját életét kockáztatva segített bajba jutott embertársán. Sajnálatos módon az anyamedve őt még súlyosabban megsebesítette, olyannyira, hogy sebészeti műtétet is végre kellett hajtani a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban. Maksai József több mint öt éve teljesít szolgálatot a fürdővárosban, mint önkéntes tűzoltó, minden bevetésen lehetett rá számítani, mindig kifogástalanul elvégezte a rá bízott feladatokat – hangzott el méltatásában.

Hargita Megye Tanácsának Önzetlenség Díja azoknak a személyeknek, egyesületeknek adományozható, akik önzetlen tevékenységükkel hozzájárultak emberi életek megmentéséhez és anyagi javak megóvásához Hargita megyében. Az Önzetlenség Díj kör alakú, 36 mm átmérőjű, 4 mm vastagságú, egyoldalas vert érme, amelyet emléklap és pénzjutalom kíséretében nyújtott át Borboly Csaba megyeelnök. A díjban eddig önkéntes tűzoltó egyesületek, hegyimentő egyesületek, szűrővizsgálatot végző anyaországi orvosok részesültek.

– Örülünk, hogy Hargita Megye Tanácsa évek óta felfigyelt, értékeli és elismeri az önkéntes tűzoltó egyesületek tevékenységét – fogalmazott Imets Ferenc, a tusnádfürdői önkéntes tűzoltó egyesület vezetője.

Dr. Adrian Dobrică mellkassebész főorvos a műtéti beavatkozásról számolt be, amit szükséges volt elvégezni a most kitüntetett medvetámadás áldozatán. Felhívta a figyelmet arra is, hogy az utóbbi években nagyon megszaporodtak a medvetámadások következtében történő sebészeti beavatkozások.

Borboly Csaba megyeelnök sok sikert kívánt az önkéntes tűzoltó csapatnak és gratulált a tusnádfürdői önkormányzatnak, amiért odafigyelnek és segítik a munkájukat.

A díjazásról készült fotók az alábbi linken érhetők el: https://www.facebook.com/borbolycsaba/posts/1721302027917173

 

 

Csíkszereda, 2018. augusztus 14.

Sajtóhírek

 

Letölthető dokumentumok: