Hargita Megye Tanácsának kitüntetései
péntek, 2024. március 29., 03:06:28
Incze Sándor

Laudáció:

Idén október 6-án 14 egyházi kórusból álló zarándokcsoport indult Rómába, hogy október 10-én részt vegyen a Szent Péter téri általános kihallgatáson, a pápai audiencián. A több mint 400 tagból álló énekes zarándoklaton nagyméltóságú és főtisztelendő Tamás József püspök, valamint Gábor Zoltán csíkszépvízi plébános mellett részt vett Borboly Csaba megyeitanács-elnök is.

Több mint fél évet vettek igénybe a népes zarándoklat előkészületei, a szervezőmunka irányítója Incze Sándor szépvízi kántor volt.

Október 7-én, vasárnap szentmisén vettek részt a zarándokok, a falakon kívüli Szent Pál-bazilikában. A szentmise helyszíne kiválasztásakor szem előtt tartották azt is, hogy Márton Áron püspök különös tisztelője volt Szent Pál apostolnak. A szentmisén imádkoztak Márton Áron szentté avatásáért, bízva az isteni kegyelem kiáradásában.

Október 8-án, hétfőn a Magyarok Nagyasszonya búcsús szentmisén vett részt a népviseletbe öltözött zarándokcsoport a Szent Péter-bazilikában. A bazilika altemplomában található az egyetlen magyar vonatkozású kápolna, – ahol  titulusának megfelelően – a Magyarok Nagyasszonya ünnepén, október 8-án tartanak búcsút, és a zarándokok külön felkérést kaptak a búcsús szentmise énekes szolgálatára.

Az előre kiválasztott énekek kottásfüzetben is megjelentek, a kiadványt minden kórustag kézbe vehette, eszerint gyakorolták be. A Szent Péter-bazilikában többek között a Nyíljon ki szívetekben az örömvirág… és az Angyaloknak nagyságos asszonya… kezdetű szenténekeket énekelték el a pápai himnusz, valamint a magyar és a székely himnusz mellett, ugyanakkor felcsendült a Márton Áron-himnusz is.

Idén Csíkszépvíz adott otthont a Gyermekkórusok találkozójának, ennek megszervezésében és lebonyolításában szintén nagy érdeme volt a karnagynak.

Incze Sándor lassan egy évtizede szolgálja közösségét. Teszi ezt következetesen és kitartással.

Jellemzői a munkabírás, szolidaritás, segítő szándék.

Ennél méltóbb helyre nem is kerülhetett volna Hargita Megye Tanácsa Márton Áron-emlékérme, amellyel a kimagasló egyházi, kulturális és közéleti tevékenységet jutalmazza az adományozó, Hargita Megye Tanácsa. A nagy székely püspök példája és emléke vezérelje a továbbiakban is áldásos munkásságában!

 

Csíkszereda, 2018. december 4.

 

Oklevél:

 

Sajtóközlemény:

 

Letölthető dokumentumok: