Hargita Megye Tanácsa
kedd, 2024. április 23., 13:14:12
Szentábrahámon ülésezett Hargita Megye Tanácsa

Nehéz anyagi helyzetben van Szentábrahám község, éppen ezért Hargita Megye Tanácsa a településen tartotta november 2-i rendkívüli tanácsülését a problémák minél behatóbb megismerése, illetve a megoldások felkutatása céljával.

Az ülés egyetlen napirendi pontja a költségvetés-kiegészítés volt, a hozzáadottérték-adó 20%-ának, illetve a 18,5%-os jövedelemadó 20%-ának visszaosztásából történő összegek településeknek való leosztása. Borboly Csaba tanácselnök elmondta, hogy mivel jobban teljesített a gazdaság Hargita megyében, mint ahogyan azt előzetesen számították, összesen 860 ezer lejt tudnak kiutalni az önkormányzatoknak.

– Nem véletlenül tartjuk Szentábrahámon a rendkívüli tanácsülést: a község lakói kérték a megyei tanács segítségét, és mi igyekszünk megtalálni a lehetséges megoldásokat a problémák kezelésére. Nehéz örökséget kapott a település jelenlegi vezetése, ezért hívtuk meg az RMDSZ részéről Verestóy Attila szenátort és Antal István parlamenti képviselőt, hogy összefogással keressünk megoldásokat a kialakult helyzetre. Ez ügyben június 10-e óta folyamatosan egyeztetünk a község vezetőivel, és máris vannak kisebb eredmények. A jelenlegi visszaosztásnál is kiemelt figyelemmel kísértük a község problémáit, és a legnagyobb összeggel támogattuk a fejlesztéseket: 70 ezer lejt utalunk ki Szentábrahámnak. Nem tudtunk nagy összegeket leosztani mind a hatvanhét településnek, elsődlegesen az elkezdett, illetve a befejezéshez közel álló beruházásokat támogattuk, továbbá a sürgős problémák megoldására, kiküszöbölésére utaltunk forrásokat – magyarázta a tanácselnök.

Simó Dezső-Szabolcs, a község polgármestere bemutatta Szentábrahámot, a község jelenlegi pénzügyi helyzetét, majd köszönetét fejezte ki, amiért számíthat a megyei tanács támogatására, és nem maradt magára a nehéz időkben.

 

Szentábrahám, 2012. november 2.